"Koronavirüsten Korunmada Beslenme, vitamin desteği, uyku ve moral son derece önemli"

Pendik Bölge Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Banu Taşer, Yeni tip Coronavirus’ten korumada sık el yıkamanın ve maske takmanın önemine dikkat çekerek Beslenme, vitamin desteği, uyku ve moralin son derece önemli olduğunu söyledi.

"Koronavirüsten Korunmada Beslenme, vitamin desteği, uyku ve moral son derece önemli"

Pendik Bölge Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Banu Taşer, Yeni Tip Koronavirüs konusunda önemli bir bilgilendirme yazısı kaleme aldı. İşte o yazı:

Yeni tip Coronavirus  (COVİD 19 ) soğuk algınlığından şiddetli solunum yetmezliğine kadar  daha ağır tablolara varabilen bir virüstür.

Zarflı bir RNA virüsüdür. 

31 Aralık 2019'da DSÖ Çin Hubei eyaletinin Wuhan şehrinde etiyolojisi bilinmeyen zatürre vakalarını bildirmiştir. 7 Ocak 2020’de etken daha önce insanlarda tespit edilmemiş yeni bir coronavirus (2019-nCoV) olarak tanımlanmıştır.

Ortalama inkübasyon süresi 2-14 gündür.

Bu virüsün bulaştığı kişilerde ateş, kuru öksürük , kırgınlık –halsizlik , kas ve  eklem ağrıları, nefes darlığı en sık görülen bulgulardır. Hastalık damlacık enfeksiyonu ve temas yolu ile bulaşır.

Hasta kişiye 1 -1.5 metreden yakın temas edip solunum salgılarını ve tükürüğünü ;nefes yolu ile solumak, bu salgıların sağlam kişi tarafından ağız, göz, burun ile alınması enfeksiyona yol açar. Bu noktada el yıkamanın ve maske takmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulamak isterim. Eldiven kullanımı maalesef el yıkamanın yerini tutmamaktadır. Eldivenin verdiği yalancı güven hissi ile hasta olmayan kişi temas sonrası göz, ağız ve burun mukozasına elleriyle dokunarak kendilerini hastalandırabilmektedirler. Sık el yıkamak en sağlıklısıdır.

DR BANU TAŞER'E SORU SORMAK VEYA  RANDEVU ALMAK İÇİN TIKLAYIN

(Açılan sayfadaki formu eksiksiz olarak doldurduğunuz takdirde, vermiş olduğunuz iletişim bilgileri ile sizinle irtibata geçilir ve tüm sorularınız Bölge Hastanesi uzman hekimleri tarafından 72 saat içerisinde  yanıt bulur.)

Kişi eğer korunmasız son temas etmişse sonraki 14 gün boyunca izlenmeli; ateş, öksürük, solunum sıkıntısı, titreme, vücut ağrıları, boğaz ağrısı, baş ağrısı, ishal, mide bulantısı / kusma ve burun akıntısı gibi semptomlarının olup olmadığı  günlük olarak sorularak takip edilmelidir. Kişide solunum sıkıntısı ve diğer belirtiler varsa hastaneye müracaat etmelidir.

Olası/kesin 2019-nCoV vakaları ile 1 metreden daha yakın temas edecek personel için gerekli kişisel koruyucu malzeme olarak

1. Eldiven,

2. Önlük (steril olmayan, tercihen sıvı geçirimsiz ve uzun kollu),

3.Tıbbi maske,

4.N95 maske (Sadece damlacık/aerolizasyon  neden olan işlem sırasında) *,

5.Yüz koruyucu,

6.Gözlük,

7.Sıvı sabun,

8.Alkol bazlı el dezenfektanı, yataklı sağlık kurumları tarafından yeterli miktarda hazır bulundurulmalıdır.

*Damlacık/aerolizasyonuna neden olan işlemler; aspirasyon, bronkoalveoler lavaj, entubasyon, solunum yolu numunesi alınmasıdır.

banu-taser.jpgŞüpheli durumda gelen kişiler hastane acil triyajına alınır, ateşleri ölçülür, gerekli muayeneleri yapılır, şüpheli olgular izolasyon odasında takip edilir ,istenen  tetkikleri ( PCR için burun – boğaz örnekleri  akciğer tomografileri ) tamamlandıktan  sonra gerekli görülen hallerde hastaneye yatırılır yada evde self izolasyon ve tedavileri  planlanır.

Ek hastalığı olanlar ( Diyabet, obezite, kronik akciğer hastalığı kemoterapi alanlar, organ nakli geçirenler, yaşı ileri olanlar, ileri romatizmal hastalık  gibi  nedenlerle ağır ilaç  kullananlar, kortion alanlar  vs ) hastalıktan korunmada özellikle dikkatli olmalılar.

Sosyal mesafe ve izolasyon önlemleri  son derece büyük önem arz etmektedir.

Beslenme, vitamin desteği, uyku, moral son derece önemlidir. Sigaradan uzak durmak, kalabalık ortamlara girmemek, evde şahsi malzemelerin başkaları ile paylaşılmaması ( ortak tabak, bardak kaşık, havlu, diş macunu ve fırçası ) önemlidir.

Bu önlemleri dikkate aldığımız taktirde sağlıklı güzel günlere  hep beraber kavuşacağız. Yine yeniden ama daha çok kıymet bilerek.

Sevgi ile kalın…

Uz. Dr : Banu TAŞER

 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡