Nöroloji Uzmanı Uyardı! "İlerleyen yaşta koku kaybı parkinson habercisi olabilir"

Nöroloji Uzmanı Dr. Ümit Gedikoğlu Kurtar, yaşlılarda oldukça sık görülen parkinson hastalığı ile ilgili uyarılarda bulundu. Hastalığın henüz tedavisinin bulunmadığına dikkat çekti.

Nöroloji Uzmanı Uyardı! "İlerleyen yaşta koku kaybı parkinson habercisi olabilir"

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ümit Gedikoğlu Kurtar, yaşlılarda görülen parkinson hastalığı ile ilgili bilgilendirmede bulundu.  Duygu durumumuzu doğrudan etkileyen, mutluluk hormonu olarak bilinen dopaminin vücudumuz üzerindeki etkileri sadece duygu dünyamız ile sınırlı değil. Çünkü dopamin eksikliği ilerleyen yaşla birlikte görülme sıklığı artan ve ne yazık ki henüz tedavisi bulunmayan Parkinson hastalığının da nedeni olarak gösteriliyor.

"HAYATI OLUMSUZ ETKİLİYOR"

Ellerde titreme, hareketlerde ve konuşmada yavaşlama, uyku bozukluğu, depresyon ve anksiyete gibi farklı belirtilerle ortaya çıkan Parkinson hastalığında en önemli kazanım ise erken tanı. Parkinson'un ilk belirtileri ortaya çıkar çıkmaz harekete geçilmesi, doğru tedavi ve takibin sağlanması ile çoğu hastanın uzun yıllar normal bir yaşam sürebildiğine dikkat çekerek, 11 Nisan Dünya Parkinson Günü'nde hastalıkla ilgili farkındalık oluşturulmasının amaçlandığını belirten Dr. Ümit Gedikoğlu Kurtar, belirtiler, tanı ve tedavi yöntemleri hakkında da ayrıntılı bilgi verdi.

"DOPAMİN EKSİKLİĞİ İLE MOTOR BELİRTİLER ORTAYA ÇIKIYOR"

Parkinson, beyinde dopamin adlı nörokimyasal maddenin kaybıyla ortaya çıkan ve ilerleyen bir beyin hastalığı olarak tanımlanıyor. Dopaminin beyinde "bazal ganglia" denilen bölgelerde olan vücut hareketlerini kontrol eden, diğer beyin bölgeleri arasında mesajlar ileten bir kimyasal olduğunu anlatan Dr. Ümit Gedikoğlu Kurtar, "Dopamin, insanların akıcı ve birbiri ile uyumlu hareketler yapmalarını sağlar. Bu kimyasalı üreten hücrelerin çok büyük bir kısmı kayba uğradığında yeterli miktarda dopamin üretilemez ve Parkinson hastalığının motor belirtileri ortaya çıkar" diyor. Hastalığın en önemli belirtisi ise koku kaybı. Parkinson hastalarının yüzde 80-90 kadarında koku bozukluğu görüldüğünü söyleyen Dr. Ümit Gedikoğlu Kurtar, "Özellikle erken dönemde oluşan bu koku bozukluğu; koku algılama, koku ayırt etme ve tanımlamayı da etkiliyor. Koku duyusu kaybı veya azalması hastalığın diğer belirtilerinden yıllarca önce başlıyor" dedi.

"HAREKETLER YAVAŞLIYOR"

Peki, bu hastalığın belirtileri neler? Parkinson'un "motor ve motor olmayan" başlıkları ile ele alınan semptomlarla ortaya çıktığını anlatan Dr. Ümit Gedikoğlu Kurtar, belirtiler konusunda şu açıklamada bulundu: "Parkinsonlu hastaların hareketleri yavaşlar. Bradikinezi diye anılan bu durumda hasta harekete başlama ve hareketi devam ettirmede zorlanır. Kısa adımlarla yürürler ve kaslarda sertleşme nedeniyle vücut ağrıları oluşur. Ayrıca konuşma hızında ve ses tonunda yavaşlama, mimiklerde azalma, konuşmanın monotonlaşması ile el yazısının aniden küçülmesi ya da düzensiz hale gelmesi gibi belirtiler de Parkinson'u işaret eder."

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

Nöroloji Uzmanı Uyardı! "İlerleyen yaşta koku kaybı parkinson habercisi olabilir"

Nöroloji Uzmanı Uyardı! "İlerleyen yaşta koku kaybı parkinson habercisi olabilir"

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡