PYD'nin Açılımı Ne, Kime Hizmet Ediyor | PYD ve YPG Arasındaki Fark Ne

Afrin'de Türk Silahlı Kuvvetleri'nin PYD ve YPGye karşı yürüttüğü Zeytindalı Operasyonu ile vatandaş PYD'nin açılımını, ve YPG ile arasındaki farkı araştırır oldu. PYD nedir, hangi ideolojiye hizmet eder, neden ve nasıl kuruldu? Tüm detaylar haberimizde.

PYD'nin Açılımı Ne, Kime Hizmet Ediyor | PYD ve YPG Arasındaki Fark Ne

Türk Silahlı Kuvvetleri, Afrin’e yönelik Zeytin Dalı Harekatı’nı başlattı. Akşam saatlerinde birbiri ardına havalanan Türk savaş uçakları, Türkiye sınırına yakın noktada bulunan PYD’ye ait mevzileri hedef aldı. Afrin’e yakın Minnag, Maranez, Melkiye ve Ayn Daknı bölgeleri Türk savaş uçakları tarafından ardı ardına bombalandı. Savaş uçakları ile hedef alınan yerlerden yükselen dumanlar ise Türkiye tarafından olduğu gibi operasyonun kritik noktalarından olan Azez’den de çıplak gözle izlendi. Peki Zeytin Dalı Harekatı nedir? İşte Afrin hakkında detaylar…

ZEYTİN DALI HAREKATI’NIN AMACI

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada Zeytin Dalı Harekatı’nın amacı, Türkiye’nin sınırlarında ve bu bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanması olarak tanımlandı. Operasyon kapsamında “Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak” da amaçlar arasında sıralandı.

NEDEN HAREKATA ZEYTİN DALI ADI VERİLDİ?

Afrin, Suriye’nin kuzey batısında olan kent. Kentin nüfusu 50.000’in üzerindedir. Zeytin ağacı Afrin’in sembolüdür ve zeytin için önemli bir üretim merkezidir. Zeytinyağı ve tekstil ve Halep sabunu kentin yerel sanayilerinden bazılarıdır.

AFRİN NEREDE?

Afrin Türkiye sınırında yer alan bir Suriye kenti. Nüfusun ağırlıklı kısmını Kürt nüfus oluşturuyor. Afrin'de çok sayıda Arap ve Türkmen de bulunuyor. Hatay ve Kilis ile sınırı olan Afrin, sınırdan çıplak gözle bile görebilecek kadar Türkiye'ye yakındır.

PYD NASIL KURULDU? KURULUŞ AMACI NEYDİ?

Pyd Suriye’deki iç savaşın ortaya çıkmasından sonra, Suriye’nin kuzeyinde siyasi parti olarak kurulmuştur. Kurulum amaçlarını bir slogan altında birleştirmiş olup, demokratik yeni bir Suriye’nin inşasını gerçekleştirmek için kurduklarını belirtmişlerdir.

PYD'nin Açılımı Ne, Kime Hizmet Ediyor | PYD ve YPG Arasındaki Fark Ne
PYD'NİN AÇILIMI NEDİR?

Pyd’nin Açılımı Demokratik Birlik Partisi ‘dir. Suriye’de Ülkesine aittir.
ÖRGÜT HANGİ AMACA HİZMET EDİYOR?

Suriye’ de çıkan iç savaştan sonra, yeni bir demokratik Suriye kurmak adına, konuşlandıkları Halep, Kobani, Afrin, Haseke ve Amude gibi bölgelerde siyasi ağırlığını göstermek ve askeri kontrolleri ellerinde tutmak amacındadır.
PYD ÖRGÜTÜNÜN KURUCUSU KİMDİR?

Kurucusu olarak Salih Müslim gösterilmektedir. Salih Müslim tarafından 2003 yılında kurulmuştur. Salih Müslim bir çok kez savaş durumlarında sık sık Türkiye’ye gelmiş ve ülke yetkilileri ilerde görüşmelerde de bulunmuştur. Salih Müslim 1951 yılında Suriye’nin Halep ilinde dünyaya gelmiştir. 1970 yıllında İstanbul’a gelerek, İstanbul Teknik Üniversite’sinin Kimya Mühendisliği bölümünü bitirmiştir. 1998 yılında ise, Suriye’nin sol kolu olan, Kürdistan Demokratik partisine katılmış ve 2003 yılında ayrılarak PYD örgütünü kurmuştur.

PYD Nedir, Açılımı Ne, Hangi Görüşü Savunuyor

 SURİYE'DE KÜRT HAKİMİYETİ

Pyd Suriye’de çıkan iç savaştan sonra ülke genelinde siyasi ve askeri düzeni oluşturmak için, geleceğin özgür ve demokratik Suriye’sini yeniden inşa etmek amacı ile kurulmuş, ülkenin iç savaştaki sebepleri arasında yer alan, ülkede yer alan el kaide örgütleri, özgür Suriye ordusu ve Baas partisi ordusu ile savaşmak ve Suriye’nin bu örgütler tarafından daha fazla zarar görmesini engellemek amacı ile halkın oluşturduğu yaklaşık 65, 000 kişiden oluşturulmuştur. Zaman zaman her müttefiki örgütler ile sıcak çatışmalara girmişler ve halende girmeye devam etmektedirler.

PYD Nedir, Açılımı Ne | PYD ve YPG Arasındaki Fark
2015 'TE ÖRGÜT EN KANLI EYLEMİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Uluslararası Af örgütü tarafından, 13 Ekim 2015 tarihinde bir açıklama yaparak, PYD ve YPG ile ülkenin kuzeyinde yaşayan Arap ve Türkmen sivillerin, yaşadıkları alanları kullanılmaz hale getirdikleri, bölgede halkın göç etmeye zorlandıklarını ve insan haklarını ihlal ettikleri açıklamasında bulunmuşlardır. Bu durumdan sonra yaptıklarının savaş suçu işlediklerini açıklamışlardır. Daha sonralarında PYD’nin PKK ile ortak görüşlere hakim olduklarını ve ortak olarak hareket ettiklerini açıkladılar. PYD bu durumdan yararlanarak, bir çok kuzey bölgesinde çatışmalara girdi, Resulayn kentinde, girdiği çatışmalar sonucunda bölgeyi ele geçirdi. Daha sonra iş birlikçilik yaparak, Özgür Suriye ordusu ile el Tabyad kentine girerek İslamcı örgütler ile çatışmalara girerek bu bölgeyi de ele geçirdiler. En çok kanın döküldüğü 2 bölge olarak dikkatleri çekti.

Pyd Kürdistan Topluluklar birliğine ve sosyalist enternasyol’in danışma üyesidir. Resmi olarak ilan ettikleri renkleri, yeşil, kırmızı ve sarı renklerdir. Siyasi pozisyon olarak sol rejimindedirler. Suriye’ merkez üssü olarak, kamışlı bölgesini kullanmaktadırlar. Askeri kolları arasında, halk koruma birlikleri, demokratik sosyalizm, komünizm, feminizm, liberter sosyalizm ve demokratik konfedarlizmdir. PYD nin genel açılımı ise, Demokratik Birlik partisidir. PYD Suriye’de 5 milyon vatandaş tarafından desteklenmektedir. İŞİD barbarlarına karşı topraklarını, namuslarını koruyan bir Kürt oluşumu olduklarını iddaa etmektedirler.

PYD Örgütü İşid’e karşı en çok başarı gösteren ordular arasında gösterilmektedir. Pyd’nin kurucu olan Salih Müslim işid ile savaşları sırasında oğlunu kaybetmiştir. Birleşmiş Millet tarafından yapılan açıklamalarda, 15 yaşın üstündeki kız ve erkek çocuklarının Pyd tarafından silahlandırıldığı ve çatışmalara gönderildiği bilgisine de yer verilmektedir. Bununda yine savaş suçu olduğunu iddaa etmektedir.

PYD VE YPG ARASINDAKİ FARK NEDİR?

PYD'ni türkçe karşılığı Demokratik Birlik Partisi olarak adlandırılır. 2003 yılında Suriye'de kürtler tarafından kurulmuş olan yapılanmanın lideri Salih Müslim'dir. PYD açılımı kürtçe Partiya Yekîtiya Demokrat'tır. YPG ise PYD'nin silahlı yapılanmasıdır. Yaklaşık olarak 5000 gerillası olduğu biliniyor. YPG'nin açılımı ise Yekîneyên Parastina Gel'dir. Türkçe karşılığı Halk Koruma Birlikleri olarak çevirilir. Karmaşa içinde olan Suriye'de kürtlerin kurmuş olduğu PYD'ye bağlı bir askeri grup olan YPG şimdi IŞİD ile mücadele eden bir örgüt görüntüsündedir.

Birbirleri ile ortak görüşlere sahip olan PYD ve PKK, hem Özgür Suriye Ordusu hem de Suriye Baas Partisi Hükümeti ile zaman zaman silahlı çatışmalara girmiştir. Son dönemde Suriye Rejimi güçleriyle ortak görüntü veren örgüt, Suriye'de belli bölgeleri ele geçirmek için saldırılar gerçekleştirmektedir. PYD, 30 Kasım 2015 tarihinden bu yana Sosyalist Enternasyonal'in danışma üyesidir.

PYD Nedir, Açılımı Ne | PYD ve YPG Arasındaki Fark
SAVAŞ SUÇU İŞLİYOR

5 Haziran 2015'te BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sunduğu "Çocuklar ve Silahlı çatışmalar" adlı raporun Suriye İç Savaşı kısmında,

15 yaşından küçük kız ve erkek çocukların YPG/YPJ tarafından silah altına alındığının tespit edildiği ve çocukların savaş bölgelerinde kullanıldığı açıklandı. Raporda, 13 yaşındaki bir kız çocuğunun örgüt tarafından askeri eğitim amacıyla Resulayn şehrine götürüldüğü ve ailesinin kızlarını görme isteğinin reddedildiğine dair ifadelere yer verildi.

15 Temmuz 2015'te İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden yapılan yazılı açıklamada; YPG'nin çocuk askerlerin örgütten çıkarılması konusunda Geneva Call adlı sivil toplum kuruluşu ile imzaladığı taahhüt sözleşmesini uygulamadığını, 18 yaş altı reşit olmayan çocukların YPG ve örgütün kadın kolu YPJ içerisinde çatışmalara dahil edildiğinin tespit edildiğini ve YPG'nin uluslararası hukuku ihlal ettiğini açıkladı. 28 Ekim 2015'te YPG'den yapılan yazılı açıklamada, 18 yaşından küçük oldukları gerekçesiyle üyelik şartlarını karşılamayan 21 YPG üyesinin görevinin sona erdirildiği ve ailelerine teslim edildiği açıklandı.
13 Ekim 2015'te Uluslararası Af Örgütü, Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile askeri kanadı YPG’nin Suriye'nin kuzeyinde Arap ve Türkmen sivillerin yaşadığı bölgeleri kullanılamaz hale getirdiğini, bölge sakinlerini zorla yerlerinden ederek insan haklarını ihlal ettiği ve savaş suçu işlediğini bildiren bir rapor yayımladı. YPG raporu yalanladı ve ihlallerin istisna düzeyinde olduğunu belirterek, savaş suçu işlendiğine dair iddiaların gerçekle ilgisinin bulunmadığını iddia etti.

0
0
1
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
İYİ Partide seçim günü, Akşener veda konuşmasını yaptı salondan ayrıldı
İYİ Partide seçim günü, Akşener veda konuşmasını yaptı salondan ayrıldı
Ekranların yeni dizizi ''Yalan'' kanal D'de seyircileriyle buluşuyor! İşte 'Yalan' dizisinin konusu ve oyuncuları
Ekranların yeni dizizi ''Yalan'' kanal D'de seyircileriyle buluşuyor! İşte 'Yalan' dizisinin konusu ve oyuncuları
Tarım Kredi Market, 27 Nisan-3 Mayıs tarihleri arası geçerli olacak özel indirimli ürün listesini yayınladı!
Tarım Kredi Market, 27 Nisan-3 Mayıs tarihleri arası geçerli olacak özel indirimli ürün listesini yayınladı!
BİM 30 nisan kataloğu yayınlandı! Bim indirimleri dikkat çekiyor
BİM 30 nisan kataloğu yayınlandı! Bim indirimleri dikkat çekiyor
Çok Okunanlar
Tarım Kredi Market, 27 Nisan-3 Mayıs tarihleri arası geçerli olacak özel indirimli ürün listesini yayınladı!
Tarım Kredi Market, 27 Nisan-3 Mayıs tarihleri arası geçerli olacak özel indirimli ürün listesini yayınladı!
27 Nisan 2024 Cumartesi günlük burç yorumları | Sosyalleşmek size iyi gelecektir
27 Nisan 2024 Cumartesi günlük burç yorumları | Sosyalleşmek size iyi gelecektir
Tarihçi İlber Ortaylı'dan Ayasofya Camii için skandal sözler! ''Namaz kılmak için gudubet bina''
Tarihçi İlber Ortaylı'dan Ayasofya Camii için skandal sözler! ''Namaz kılmak için gudubet bina''
Arda Güler, Real Madrid'de ilk kez ilk 11'de oynadığı Real Sociedad maçında gol attı
Arda Güler, Real Madrid'de ilk kez ilk 11'de oynadığı Real Sociedad maçında gol attı
Yorumlananlar
CHP, Saadet Partisine verdiği ödünç vekili geri çağırdı, TBMM'de Saadet Partisi grubu düşüyor
CHP, Saadet Partisine verdiği ödünç vekili geri çağırdı, TBMM'de Saadet Partisi grubu düşüyor