Radovan Karadzic hakkında yeni gelişme!

Uluslararası Ceza Mahkemeleri Mekanizması Temyiz Konseyi, eski Sırp lider Radovan Karadzic'in 1995 yılının temmuz ayında Srebrenitsa'nın düşmesinden sonra işlenen cinayetlerden bilgisi olduğunu teyit etti.

Radovan Karadzic hakkında yeni gelişme!

Uluslararası Ceza Mahkemeleri Mekanizması Temyiz Konseyi, eski Sırp lider Radovan Karadzic'in 1995 yılının temmuz ayında Srebrenitsa'nın düşmesinden sonra işlenen cinayetlerden bilgisi olduğunu teyit etti.

BOSNA KASABI KAÇ YIL CEZA ALDI?

Bosna Kasabının 40 yıl hapis cezası, ömür boyu müebbet hapis cezasına çevrildi...

Hakkındaki karara 2016 yılının temmuz ayında itiraz eden Karadzic, "adil yargılanmadığını" ve "hakimlerin hakkında hüküm verirken hata yaptığını" öne sürerek beraat ya da yeniden yargılanma talep etmişti.

"Bosna Kasabı" olarak da anılan Karadzic'e verilen 40 yıl hapis cezasından kısmen memnun olan savcılık da temyiz davasında eski Sırp liderin müebbet hapse mahkum edilmesini istedi.

ÖMÜR BOYU HAPİS

"Bosna Kasabı" olarak bilinen eski Sırp lider Radovan Karadzic, temyiz davasında müebbet hapse mahkum edildi.

DAVA SÜRECİNDE NE OLDU?

Bosna'daki savaşın ardından kimlik değiştirerek uzun yıllar izini kaybettiren Karadzic, 2008'de Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da yakalandı. Lahey'e götürülen Karadzic'in davası 2009'da başladı.

ICTY'de 7 yıl süren davada karar, 24 Mart 2016'da açıklandı. Karadzic, "soykırım", "insanlığa karşı suç işlemek" ve "savaş kurallarını ihlal etmek" suçlarından 40 yıl hapse mahkum edildi.

Hakimler Konseyi, sadece iddianamenin ilk maddesinde bulunan Bratunac, Foca, Kljuc, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica ve Zvornik şehirlerinde de soykırım suçu işlendiği iddialarını "delil yetersizliği" nedeniyle reddetti. Karadzic bu şehirlerde soykırım suçundan değil, sürgün, etnik temizlik, katliam gibi insanlığa karşı suç işlemek ve savaş kurallarını ihlal etmekten suçlu bulundu.

"Soykırım" başlığı altında Srebrenitsa'da 1995'te yaşananlardan dolayı suçlu bulunan Karadzic'in Sırp güçlerinin hedefinin Srebrenitsa'nın Bosnalı Müslümanlardan temizlenmesi olduğuna hükmedilirken, bu hedefin savaş suçlusu Sırp komutan Ratko Mladic ile Karadzic'in ortak planı olduğu ifade edildi.

Karadzic ayrıca 1992-1995 yıllarında Sırp güçleri tarafından kuşatma altında tutulan başkent Saraybosna'da sivillere yönelik saldırılar ve 1995'te BM gözlemcilerinin esir alınması olayından suçlu bulundu.

Karadzic, ICTY'nin davalarını devralan Uluslararası Ceza Mahkemeleri Mekanizmasına (MICT) geçen eylül ayında yaptığı başvuruda, temyiz davasında görevli hakimlerden Theodor Meron'un değiştirilmesini istedi.

Karadzic'in avukatı Peter Robinson, MICT'ye sunduğu talepte, Meron'un Karadzic'in 40 yıl hapse mahkum edildiği ilk davada da görevli olduğuna işaret ederek aynı ismin temyiz davasında da yer almaması gerektiğini savundu.

Temyiz davasına bakan hakimler konseyinin başkanı da olan Meron, bu talebin ardından kendi isteğiyle davadan çekildiğini açıkladı. Meron'un görevini İvo Rosa devraldı.

Lahey'deki Scheveningen Cezaevi'nde mahkumiyeti devam eden Karadzic, temyiz davasındaki hakim değişikliği nedeniyle kararın açıklanmasının ertelenmesini sebep göstererek nihai karara kadar serbest kalmak istediğini ifade etti.

Karadzic hakkındaki temyiz kararı, geçen aralık ayında açıklanması planlansa da hakim değişikliği nedeniyle marta ertelenmişti.

Bosna Kasabı kaç yıl ceza aldı? Bosna kasabı kimdir? Radovan Karadzic kimdir?

BOSNA KASABI RADOVAN KARADZİC KİMDİR?

1945'te Karadağ'da dünyaya gelen Radovan Karaciç, 15 yaşında ailesiyle birlikte Bosna'ya taşındı. Aldığı tıp eğitiminin ardından kentin tanınan psikiyatristlerinden biri oldu. Zamanla siyasete ilgi duydu ve 1990 yılında Bosna'da ulusalcı ve Hırvat partilerin yükselişine yanıt olarak kurulan ve 'Büyük Sırbistan' hedefine odaklanan Sırbistan Demokratik Partisi'nin kuruluşunda yer aldı.

Yugoslavya'nın dağılmasının ardından 1992'de Bosna'nın bağımsızlık ilanına karşı çıktı. Ayrılıkçı "Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin" lideri oldu.

Aşırı milliyetçi Sırbistan Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç'in de desteğini alarak, Bosnalı Müslümanları ve Hırvatları yok etmek için kanlı bir savaş başlattı.

1992-1995 arasındaki savaşta, Bosnalı Sırpların lideri olarak başrol oynayan Radovan Karaciç, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki en büyük katliamın da baş zanlısı. Bosna savaşı sırasında işlenen en ağır suçlarda onun imzası olduğu söyleniyor.

Karaciç, hakkındaki bunca ağır suçlamaya karşın, savaşın 1995'te sona ermesinin ardından tam 13 yıl adaletten kaçmayı başardı. 2008 Temmuz'unda Belgrad'da sıradan bir vatandaş gibi yaşarken yakalandı. Radovan Karaciç, kılık değiştirmiş, eski bir psikiyatrist olmanın verdiği deneyimle alternatif tıp alanında çalışmaya başlamış ve Dragan Dabic adını almıştı. Kimliğini o kadar iyi gizlemişti ki, ne çalışma arkadaşları ne de kaldığı evin sahibi onu tanıyabilmişti.

Uluslararası istihbarat örgütlerinin de desteğiyle yakalandıktan sonra, son adresi Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi oldu.
Geçen hafta yargılanmaya başlanan Karaciç, soykırım ve insanlığa karşı suç işlemekle işam ediliyor. Hakkındaki suçlamaların başını, 8 bin Müslüman erkeğin toplu mezarlara gömüldüğü Srebrenitsa katliamındaki rolü çekiyor.64 yaşındaki Karaciç üç buçuk yıl süren Saraybosna kuşatması sırasında 12 bin kişinin ölümünden de sorumlu tutuluyor.

Kabarık suç dosyası etnik temizlik, işkence, sistematik tecavüz olaylarıyla dolu olan Radovan Karadzic, suçlu bulunursa soykırımdan hüküm giyen ilk Avrupalı lider olacak.

Aynı suçlamayla Lahey'de yargılanan eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç, dava sonuçlanmadan cezasını çekmeden ölmüştü.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡