Regaip ne demek?

Regaip ne demek? Regap'in kelime anlamı nedir? Regaip nedir? Arapça bir kelime olan Regaip'in herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek anlamına gelmektedir. İşte Regaip'in anlamı hakkında bilgiler...

Regaip ne demek?

Regaip Hz. Muhammed’in ana rahmine düştüğü gece olarak kabul edilen recep ayının ilk cuma gecesidir. Regāip kandili de bu gecede kutlanan kandil olarak bilinmektedir. Peki Regaip ne demek? Regap'in kelime anlamı nedir? Regaip nedir?

REGAİP NE DEMEK?

“Recep ayının ilk Cuma gecesine Regaip gecesi denir. Regâip, Arapça bir kelimedir ve "reğa-be" kökünden gelmektedir. "Reğa-be" kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarfetmek demektir.

REGAİP TDK KELİME ANLAMI NEDİR?

Regaip kelime anlamı açısından farklı şekillerde tek başına ya da cümle içerisinde kullanılabilmektedir.

 - Bir şey istemek,

 - Bir şey arzulamak,

 - Meyletmek,

 - Bir durumu elde etmek için çaba göstermek,

Regaip ne demek?

REGAİP KURAN'DA GEÇİYOR MU?

Regâip kelimesi Kur'an'da geçmemektedir. Ancak "reğabe"den türemiş olan çeşitli kelimeler, Kur'ân'da sekiz yerde geçmekte ve "reğabe"nin ifâde ettiği mana için kullanılmaktadır (el-Bakara, 2/ 130; en-Nisa, 4/ 127; et-Tevbe, 9/59,120; Meryem, 19/46; el-Enbiyâ, 21/90; el-Kalem, 68/32; el-İnşirah, 94/8).

Terim olarak Regâip, Türkçe'de kandil geceleri dediğimiz mübârek gecelerden biridir. Hicrî takvime göre, yedinci ay olan Receb'in ilk cuma gecesi Regaip kandilidir. Bu gecede Yüce Allah'ın rahmet, bağış ve yardımlarının dağıtıldığına inanılır.

REGAİP KANDİLİNİN FAZİLETİ

Regâip gecelerinde dua etmek, tövbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi çeşitli ibâdetlerle geçirmek, genel olarak alimler arasında kabul görmüştür.

Resûlullah ümmetine şu duayı telkin etti:

“Ey Allâhʼımız! Recep ve Şâbânʼı mübârek eyle, Ramazanʼa mülâkî eyle / ulaştır.”(Taberânî, Evsat, IV, 189; Beyhakî, Şuab, V, 348. Krş. Ahmed, I, 259)

Üç Aylar, dua ve tövbelerimizin kabul edilme ümidini daha fazla hissedeceğimiz aylardır. Recep ayı ile başlayan, Şaban ile devam eden ve Ramazan ayı ile sona eren Üç Aylar’ı dualarla ibadetlerle geçirmek çok önemlidir.

Regaip ne demek?

REGAİP KANDİLİ NEDEN ÖNEMLİ?

Regaip kandili ihsan gecesidir ve fazileti de bundan gelir. Regaip Kandili üç ayların başlangıcıdır.  Regaip Kandili doğrudan Kur’an-ı Kerim kaynaklı olmasa da dinî kültürde zamanla büyük kutlamalarla kutlanmaya başlanmış ve kendisine burada önemli bir yer edinmiştir. Klasik dinî kültürün yanı sıra tasavvuf geleneği ve kültüründe de bu kandil diğer kandiller gibi önemli bir yere sahiptir. Müslümanlar bu geceyi ibadet ve dualarla geçirirken, sevdiklerinin kandilini kutlar, dostlarını hatırlar, ziyaretler yapar. 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡