Sağlık Bakanı Koca, Bilim Kurulu Toplantısında alınan yeni kararları açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu Toplantısı sonrasında önemli açıklamalarda bulundu. Koca,"Vaka sayısı binin altına düştüğünde, bu düşüş nihai başarının işaret fişeği olacaktır" dedi. Bakan Koca ayrıca Hayat Eve Sığar uygulamasından alınan kod ile uçak ve tren seyahatlerinin yapılabileceğini açıkladı.

Sağlık Bakanı Koca, Bilim Kurulu Toplantısında alınan yeni kararları açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca'nın açıklamalarında satır başları şu şekilde:

"Kovid-19) Salgına karşı aldığımız tedbirler toplum tarafından kabul gördü.

Koronavirüse karşı mücadelemiz, yakın dönemdeki en büyük seferberliğimizdir.

Vaka sayısı binin altına düştüğünde, bu düşüş nihai başarının işaret fişeği olacaktır.

9 haftadır uyguladığımız tedbirlerin sonuçlarını alıyoruz. 

"VAKA SAYILARINDAKİ DÜŞÜŞ BAŞARIMIZIN GÖSTERGESİDİR"

Ev hastalığa karşı hayattır.

Yeni vaka sayılarındaki düşüş başarımızın göstergesidir.

Virüsle mücadelenin daha ne kadar süreceğini bilemediğimiz için hayatı yeniden planlıyoruz.

MASKE VE SOSYAL MESAFE UYARISI

Risk hala dolaşımdadır. Yeni hasta sayısının azalması güvence değildir. Sokağa maskesiz çıkılmamalı, sosyal mesafe kuralına uyulmalıdır.

"BAYRAMDAN SONRAKİ GÜNLER DAHA ÖZGÜR OLACAK"

Bayram günlerinde tedbirlere uyarsak sonrasında daha özgür olabiliriz.

Bayramdan sonraki günler daha özgür olacak.

Mücadelenin birinci döneminde başardık, bu döneminde de başaracağımızdan kuşku duymuyorum.

Yeni dönemin pandemi açısından bazı standartlarını belirlemek için Bakanlıklar ile ortak çalışmalar yaptık. Riskli hareketliliğin olduğu kavşak noktalarına, hava alanlarına, organize sanayi bölgelerine test kurduk ve kurmaya devam ediyoruz.

20 Mayıs'tan sonra iş yerlerinin girişinde, o iş yerinde uyulması gereken kuralları gösteren afiş ve çalışma rehberleriyle karşılaşacaksınız.

İş yerlerinin girişlerindeki asılı afişlerde, mekan durumu, çalışma saati, bir arada bulunabilecek azami insan sayısını göreceksiniz. Detaylı çalışma rehberleri de bulunacak.

Açılabilecek iş yerleri için de rehberler hazırlanıyor.

SEYAHATLERDE HES KODU ALINACAK

"(Hayat Eve Sığar) Bireyler risk taşımadığını, hasta veya temaslı olmadığını bu uygulama aracılığıyla gösterebilecek.Uygulamaya önce şehirler arası ulaşımda geçiyoruz. Mobil uygulama üzerinden alacağınız kodu kullanarak uçak ve tren seyahati yapabileceksiniz.

Seyahatlerde sağlık durumlarının kontrolü, ilgili seyahat firması tarafından sağlanacak. Virüs bulaştığı tespit edilirse yolculuk esnasında temas ettiği kişilerin takibi yapılacak.

Sağlık turizmi sezonunu erken başlattık. Talebe, müracaata göre gerektiğinde charter seferler düzenlenebilecek."

Sağlık Bakanı Koca, Bilim Kurulu Toplantısının ardından konuşuyor (CANLI)

YKS VE LGS NASIL YAPILACAK?

"Liseye geçiş ve üniversite sınavları için önlemler görüşüldü. Tüm öğrencilerimiz maskeyle sırasında oturacak. Sınav esnasında maskeyi çıkarabilecekler.

Adaylar sırasına maskeyle oturacak, sosyal mesafe uygunsa sınav anında maske çıkarılabilecek."

"BELLİ BÖLGELERDE HERKESE TEST YAPILACAK"

"(Kovid-19 testi) Önümüzdeki dönem sadece semptom gösterenlere değil, belli bölgelerde herkese yapılabilir bir algoritmaya döneceğiz.

Yakın zamanda havaalanlarında, yurt dışından gelen yolculara da testin yapılması şeklinde bir çalışmamız var. Gümrük kapıları dahil.

OSB'lerde 50 bine yakın kişiye test yapıldı. Bu 50 bin testte pozitif çıkma oranı binde 3,5. Yani çok düşük.

65 YAŞ ÜSTÜNE MEMLEKET İZNİ GELİYOR

Bakan Koca'dan 65 yaş üstü vatandaşlara da bir müjde geldi. Bakan Koca, "65 yaş üzeri büyüklerimiz bu dönemde çok büyük fedakârlık gösterdiler. Bu dönemde en çok uyum ve hassasiyet gösteren büyüklerimiz oldu. Gençlerimiz de oldu. 83 milyon bu dönemde hassasiyet noktasında olması gerekeni yaptığı kanaatindeyim. 65 yaş üzeri büyüklerimizle ilgili sayın Cumhurbaşkanımızla da görüştüm. 65 yaş üzeri büyüklerimize küçük bir müjdemiz olacak. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla Bilim Kurulu'nda görüşmüş olduk. 65 yaş üzeri büyüklerimiz eğer memleketlerine gitme noktasında sabit bir yere gittiğinden emin ise, sağlık durumları aile hekimleri açısından bir sorunları yoksa ilgili Kaymakamlıktan yanlarında zorunlu gerektiğinde bir veya iki kişi olmak suretiyle 1 aylık bir zaman zarfında dönmemek üzere bir izin durumu yarından itibaren sözkonusu olacak. Bunu söylemek istiyorum. Bununla ilgili duyuru ayrıca İçişleri Bakanlığımız tarafından yapılmış olur. Bu hareketliliği sağlayan bir unsura dönmemeli. Gidildiği yerin sabit olması aile hekimliği tarafından takip edilmesi ve gittiği yerde evden dışarı çıkmayacaklarından emin olmalıyız. Bu hareketliliğin yoğun olmamasını önemsiyoruz. Daha kontrollü ve uygun mekan sözkonusu ise buraya geçişi sağlamak için şartları sağlamış olacağız" şeklinde konuştu.

Bakan Koca 65 yaş üstü vatandaşlara gelen seyahat izniyle ilgili şunları söyledi: "65 yaş üzeri büyüklerimizle ilgili özellikle gittiği yerde sabit olan ve orada yaşayabileceği bir yerse o durumda izin veriliyor olacak. Ama aile hekimleri daha çok seyahat edebilir, herhangi bir semptomunun olmadığını belirten bir düzenleme yapmış olacak. Herkesin kendi aile hekiminin takip ediyor olması olacak. Yanlarında bir en fazla iki kişinin gidebileceği şeklinde kaymakamlıktan izin alınmış olacak. Gideceği yer noktasında bir sorun yoksa, gittiği yerden 1 ay önceden geri dönmemek üzere kaymakamlık tespit etmiş olacak."

İKİNCİ DALGA GELİR Mİ?

İkinci dalga riski hakkında da bilgi veren Bakan Koca, "İkinci dalga riski şu dönemde düşünmüyoruz. Özellikle sokağa çıkma yasağının olduğu günler sonrası bir yoğunluğun oluşmuş olmasını etkisini biz bir hafta 10 gün sonra zaten görüyoruz. Geçen hafta Pazartesi günü 1.100 rakamlarına kadar düştü sonra 1.600-2.200'lere kadar yükselme bir önceki haftanın Salı'dan itibaren hareketliliğin getirdiği bir sonuçtu. Şimdi tekrar aşağı düşüş söz konusu. Bugün ve yarın daha aşağı düşeceğini görüyoruz. Bu hareketliliğin kontrollü olması gerekiyor. Maskeli ve de mesafeye hassasiyet gösterirsek kontrollü olmanın bize ciddi katkısı olacak. Önümüzdeki dönemde ikinci bir dalga beklemiyoruz eğer kurallara uyarsak. Kontrollü sosyal hayatın gereklerini yapma konusunda çaba gösterirsek. Bütün dünya Eylül-Ekim gibi benzer bir durumun olup olmayacağı noktasında gündem içinde. Bu anlamda Bilim Kurulumuz zaten aktif devrede. Olabilecek tedbirleri alma noktasında tecrübeli olduğumuzu, endişe etmemiz gerektiğini sadece uyarılarımız noktasında gereken hassasiyetlerin gereği yapılmasını istiyoruz. Birlikte başaracağımızı inanıyoruz" diye konuştu.

AŞI ÇALIŞMALARI

Aşı çalışmaları hakkında da bilgilendirmelerde bulunan Bakan Koca, şunları söyledi: "Erciyes'teki çalışma önemsediğimiz bir çalışma. Benzer başka çalışmaların olduğunu biliyorsunuz. Hayvan deneyi aşamasına gelen birkaç tanesinden birisi bu çalışma. Aşıyla ilgili herkes bir şeyler söylüyor. Şunu bilelim aşı 3-6 ayda hemen kullanabilecek bir durum değildir. Bu en erken 8-10 aylık zaman diliminden önce olacağını düşünmüyoruz. Bu anlamda en çok mesafe alan ülkenin Çin olduğunu biliyoruz. İnsan deneyi safhasına geldiğini biliyoruz. Türkiye'deki çalışmaların da daha hayvan aşamasında olduğunu bu çalışmaların 2-3 ay kadar devam edebilir görünüyor. Gelişmeler daha somut olduğunda gündeme taşımak istiyorum. Erkenden biz aşı yapıyoruz, 2-3 ay sonra, siz rahat olun diye bir yaklaşım içerisinde değilim. Aşı konusu hassas bir konusu. Belli bir süreçten sonra sonuç alamadım deme noktasına gelebilirsiniz. Umudumuzu koruyalım ama somut bir şey geliştiğinde size bunu çok daha net ifadelerle zaten söylemiş olurum."

SAĞLIKÇILARIN ATAMALARI

33 bin kişiyle ilgili atama gerçekleştirdik. Yeni hastanelerin devreye girmesiyle alımlar söz konusu olacak.

TÜRKİYE'NİN KULLANDIĞI TEDAVİ ALGORİTMASI

"(Türkiye'nin Kovid-19 tedavi algoritması) Önümüzdeki 2-3 hafta içerisinde, birçok ülkenin 100, 200, 300'lü vakalarla açıkladığı çalışmaları biz binlerle ifade edilen çalışmalar olarak sunacağız."

RESTORANLAR NASIL AÇILACAK?

Sinemalar, kafeler ve restoranların açılışıyla ilgili gelen soruya Bakan Koca, şu yanıtı verdi: "Çok riskli olan alanlar erken dönemde kapandı, en geç açılması en doğal olanı. Restaurantların nasıl açılması gerektiği, oturma düzeni dahil olmak üzere bakanlık yetkilileri ve sektör temsilcilerin de bu noktadaki beklentilerini daha nasıl sağlıklı boyutta şekillendirebiliriz diye bakıldı rehberler hazırlandı. Açılma takvimine göre rehberler hazırlanmış oluyor. Mesela rastaurantlarla ilgili rehberler hazırlandı. Otellerdeki restaurantların uyması gereken kurallarla ilgili rehber yayınlandı. Bayramdan önce zaten düşünülmüyor bayramdan sonraki süreçte salgının seyrine göre dinamik bir yaklaşımla Bakanlar Kurulunun gündemine gelmiş olur. Sayın Cumhurbaşkanımız gerektiğinde ilan etmiş olur."

TÜRKİYE'DE SALGININ SON DURUMU

Sağlık Bakanlığının internet sitesinde yer alan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın da Twitter'dan paylaştığı "Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu"nun güncel verilerine göre, dün 25 bin 382 test yapıldı ve 1022 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu.

Son 24 saatte 28 hasta vefat etti, 1318 hasta iyileşti. Toplam test sayısı 1 milyon 675 bin 517, vaka sayısı 151 bin 615 ve vefat sayısı 4 bin 199 oldu.

Toplam yoğun bakımdaki hasta sayısı 882, solunum cihazına bağlı hasta sayısı 455 ve iyileşen hasta sayısı 112 bin 895 olarak kayıtlara geçti.

Sağlık Bakanı Koca, Bilim Kurulu Toplantısının ardından konuşuyor (CANLI)

BAKAN KOCA'DAN DEĞERLENDİRME

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabındaki paylaşımında, "Yeni vaka sayısında beklenen düzeyde bir azalma var. Yoğun bakıma ihtiyaç duyan hastalarımızın sayısı düşüyor. İyileşen hasta sayımız öngörülen seviyede. Hayat tarzımız 'kontrollü sosyal hayat', hep birlikte tedbir. Koşulu, maske ve 1,5 metre sosyal mesafe." ifadelerini kullandı.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
O banka promosyonu iyice abarttı! En az 15 bin TL hesaba yatacak
O banka promosyonu iyice abarttı! En az 15 bin TL hesaba yatacak
Nedim Şener'den DEM Parti ile ilgili bomba iddia! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti
Nedim Şener'den DEM Parti ile ilgili bomba iddia! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti
TOKİ, aralarında İstanbul, İzmir ve Antalya'nın da olduğu 33 ilde uygun fiyata arsa satışa sundu! İşte satış şartları ve gerekli evraklar
TOKİ, aralarında İstanbul, İzmir ve Antalya'nın da olduğu 33 ilde uygun fiyata arsa satışa sundu! İşte satış şartları ve gerekli evraklar
Uzmanlardan kritik açıklama! Toz taşınımında 2,5 mikronun altındaki partiküller kana karışıp çeşitli sağlık risklerine neden oluyor
Uzmanlardan kritik açıklama! Toz taşınımında 2,5 mikronun altındaki partiküller kana karışıp çeşitli sağlık risklerine neden oluyor
Çok Okunanlar
26 Nisan 2024 Cuma günlük burç yorumları! Bugün sizi neler bekliyor? O burç sahipleri aşk hayatınıza dikkat!
26 Nisan 2024 Cuma günlük burç yorumları! Bugün sizi neler bekliyor? O burç sahipleri aşk hayatınıza dikkat!
Meteorolojiden toz taşınımı ve fırtına uyarısı! 26 Nisan Cuma günü tüm ülke geneli hava durumu ve sıcaklıkları
Meteorolojiden toz taşınımı ve fırtına uyarısı! 26 Nisan Cuma günü tüm ülke geneli hava durumu ve sıcaklıkları
TOKİ, aralarında İstanbul, İzmir ve Antalya'nın da olduğu 33 ilde uygun fiyata arsa satışa sundu! İşte satış şartları ve gerekli evraklar
TOKİ, aralarında İstanbul, İzmir ve Antalya'nın da olduğu 33 ilde uygun fiyata arsa satışa sundu! İşte satış şartları ve gerekli evraklar
CHP, Saadet Partisine verdiği ödünç vekili geri çağırdı, TBMM'de Saadet Partisi grubu düşüyor
CHP, Saadet Partisine verdiği ödünç vekili geri çağırdı, TBMM'de Saadet Partisi grubu düşüyor
Yorumlananlar