Sudan, haritada yeri nerede, yüz ölçümü ne kadar, nüfusu kaç, resmi dini nedir?

Dünyada resmi olan olmayan irili, ufaklı yüzlerce devletler var. Bu devletlerden biri olan Sudan'ın haritada yeri nerede, yüz ölçümü ne kadar, nüfusu kaç, resmi dini nedir? işte Sudan'ın Dünya haritasındaki yeri, nüfusu ve resmi dini

Sudan, haritada yeri nerede, yüz ölçümü ne kadar, nüfusu kaç, resmi dini nedir?

Sudan Cumhuriyeti Afrika'nın en büyük üçüncü ülkelerinden biridir. Ülkenin güneyi zengin petrol yataklarına sahipken kuzeyde genellikle çöller bulunmaktadır. Sudan Afrika'nın giriş kapısı konumundadır.

Sudan'ın Nüfusu

39,58 milyon nüfusa sahip ülkede halkın büyük çoğunluğunu Araplar oluşturmaktadır. Ayrıca bu ülkede resmi dil Arapçadır, ayrıca Arapçaya ek olarak 134 farklı dil konuşulmaktadır.

Afrika’nın bu 3. büyük ülkesi 2011’deki iç savaştan sonra Güney Sudan, Kuzey Sudan olarak ikiye ayrılmıştır. Bu ayrılıktan sonra Kuzey Sudan petrol yataklarının çoğunu kaybettiğinden fakirleşmeye başlamış, Güney Sudan ise petrol yataklarından dolayı iç savaşlara gömülmüştür.

 

    Kuzey Sudan'da Müslüman kesim yoğunluktadır ve ülke İslami kurallarla yöneltilmektedir.
    Kuzey Sudan ayrılmadan önce çölleri, arkeoloji alanları ve tarihi dokusuyla dikkat çekerken Güney Sudan doğası, vahşi yaşam parkları ve eşsiz ormanlarıyla fark yaratmaktadır.
    Evler genellikle tek katlı ve kulübe biçimindeyken, halk çok düşük maaşlarla çalışmaktadır. Ülkede alkol kesinlikle yasaktır ve ülkeye alkol girişine asla izin verilmemektedir.
    Sudan'da iç savaşlar dolayısıyla turist ziyaretleri pek de görülmüyor. Ülke Afrika'da en geri kalmış ülkelerden biri konumundadır.

 

Sudan ve başkenti Hartum

Sudan 15 farklı eyaletten oluşuyor bu eyaletler; El Cezire, El Kadarif, Mavi Nil, Kassala, Hartum, Kuzey Kızıldeniz, Kuzey Darfur, Kuzey Kordofan, Nil Nehri, Batı Darfur, Güney Kordofan, Güney Darfur, Beyaz Nil, Sennar’dır. Ülkenin en önemli kenti başkent Hartum’dur. Ülkenin Kızıldeniz'e kıyısı bulunmaktadır ve komşuları Mısır, Etiyopya, Eritre, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Çad’dır. Mısır kuzeyinde, Etiyopya ve Eritre doğusunda, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Çad batısında konumlanmaktadır.

 

Sudan' da din

Halkın geneli Müslüman olmakla birlikte, Sudan halkının bir kısmını Hristiyan ve animistler oluşturmaktadır. Müslümanların büyük bir çoğunluğu Sünni, Şafii ve bir kısmı Malikidir. Hristiyan halkın ise genelini Kıpti ve Ortodokslar oluşturuyor. Önceleri Osmanlı egemenliği altında olan Sudan 1899 yılında İngiliz ve Mısır egemenliği altına girmiştir. 1956 tarihinde ise Sudan bağımsızlığını ilan ederek Sudan Cumhuriyeti adını almıştır. Ancak farklı etnik grupların kavga ve çatışmaları yüzünden bir türlü gün yüzü görmeyen Sudan 2011 yılında güney ve kuzey olarak ikiye ayrılmıştır.

 

Sudan'da iklim

Kuzey kesimlerinde çöl iklimi hâkimdir ve sıcaklık 40 derece dolaylarındadır. Çok az miktarda yağış alır; ekim ve aralık ayları arasında küçük çaplı yağışlar görülür. Güneyde ise tropikal iklim etkisi hâkimdir, dolayısıyla yağış ve sıcaklık oldukça fazladır.

Sudan ekonomisi

Ülkede ekonomi tarım ağırlıklıdır. Pamuk üretimi ve ihracatı ekonominin temelini oluşturur yetiştirilen başlıca tarım ürünleri; patates, şeker kamışı, tütün, yer fıstığı, mısır, hurma, pamuk, yulaf, pirinç ve kahvedir.
Bu habere ifade bırak

Sudanın Haritada yeri nerde?

bolge-gundem-haber-025.jpg

1
1
1
1
1
1
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡