TEOG'da Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okullar Hangileri

TEOG Sınavı tam kalktı derken sınav sistemi yeniden geldi. Öğrencilerin en çok merak ettiği sorulardan biridede Merkezi sınavla öğrenci alan okullar hangileri? TEOG Neden geri geldi? Tüm detayları haberimizden takip edip öğrenebilirsiniz.

TEOG'da Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okullar Hangileri

MEB, liselere geçişi düzenleyen yönetmeliği değiştirdi. Yapılan düzenlemeye göre, Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Proje Okulları ve Anadolu Meslek Liselerinin Anadolu Teknik Programlarına merkezi sınavla geçiş olacak.

Liselere İlişkin Değişikliklerin İçeriği Nedir?

MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde değişiklik yaparak bir bakıma liseye yerleştirmede yeni sistemin alt yapısı oluşturulmuştur.

Buna göre;

Okullar;

1- Sınavla alan okullar
a- Sadece Merkezi sınavla alanlar
b- Merkezi sınav+yetenek ile alacak olanlar
c- Yetenek sınavı+OBP ile alacak olanlar

TEOG'da Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okullar Hangileri

2- Sınavsız alan okullar (Ortaokul ve Liseleri eşleştirilmesi sonucunda oluşturulacak bölge okulları)

olmak üzere ikiye ayrılmıştır.

Sınavın adı Merkezi Sınav
Sınav Puanının adı ise Merkezi Sınav Puanı oldu.


MERKEZİ SINAVLA ÖĞRENCİ ALACAK OKULLAR

Sadece Merkezi Sınavla öğrenci alacak okullar şu şekilde belirlendi:

1- Fen Liseleri
2- Sosyal Bilimler Liseleri
3- Proje Okulları (Proje okullarının listesi için tıklayınız. )
4- Anadolu Meslek Liselerinin Anadolu Teknik Programları. (buralara direkt 9.sınıfta yerleştirme olacak. Daha önce 10.sınıfta yerleştirme oluyordu)

- Ayrıca Merkezi sınav+yetenek sınavı ile öğrenci alacak okullar olacak

Son olarak;
- Anadolu İmam Hatip Liseleri arasında; Güzel sanatlar liseleri, spor liseleri ile klasik sanatlar ve musiki, görsel sanatlar ve spor programı/projesi uygulayanlara yetenek sınav puanı + OBP puanı ile öğrenci alınacak.

OBP puanı: Ortaokul 6, 7, 8. sınıf yıl sonu başarı puanlarının ortalamasından oluşacak.

TEOG'da Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okullar Hangileri

OKULLARA YERLEŞTİRME NASIL OLACAK?

Okullara yerleştirme şu şekilde olacak:

- Merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullarda merkezi sınav puan üstünlüğü

- Ortaöğretim kayıt alanı içindeki, yani sınavsız alan okullara, tercihe bağlı olarak,

- Pansiyonlu okullarda belirlenen pansiyon kontenjanı kadar, il içinde uzaktan yakına ilkesi gözetilerek tercihe göre,

- Merkezi sınav + yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara (Merkezi sınav+yetenek sınavı) puan üstünlüğüne göre,

- Güzel sanatlar liseleri, spor liseleri ile klasik sanatlar ve musiki, görsel sanatlar ve spor programı/projesi uygulayan Anadolu imam hatip liselerine yetenek sınav puanı+OBP kullanılarak puan üstünlüğüne göre,

yerleştirme yapılacak.

Yetenek sınavı ile alan okullar için Genelge diğer okullar için ise yerleştirmeye ilişkin olarak kılavuz yayımlanacak.

Nakillerde de yine okul türüne göre puan sistemi esas alınacak.

TEOG NEDEN GERİ GELDİ

Ortaokulların 8. sınıfında okumakta olan öğrenciler, bu yıl liselere, geçen yıl uygulanan sisteme göre (TEOG) yerleşecek. Hali hazırdaki sisteme göre, liselere geçiş için 8. sınıflarda 6 dersten girilen sınavlardan alınan puanlara göre tercih sonrasında yerleştirme yapılmakta.

Ancak, gelecek yıl yani 2018-2019 eğitim öğretim döneminde 8. sınıflardan mezun olacak öğrenciler ise yeni sistem uygulanacak.

Yönetmelikte yer alan geçici madde şu şekilde

TEOG'da Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okullar Hangileri

MADDE 15 - Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

"Ortaöğretim kurumlarına yerleştirme, nakil ve geçişler

GEÇİCİ MADDE 9 - (1) Bu Yönetmelikte yer alan yerleştirme, nakil ve geçişlere ilişkin hükümler, 2018-2019 eğitim ve öğretim yılından itibaren ortaokul ile imam hatip ortaokullarının 8 inci sınıfını tamamlayıp ortaöğretim kurumlarına yerleşen öğrencileri kapsar.

(2) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ortaöğretim kurumlarında öğrenimlerine devam eden öğrencilerin nakil ve geçişleri; bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yürürlükte olan Yönetmelik hükümlerine göre yürütülür."

TEOG'da Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okullar Hangileri

Seneye ne değişecek! 14 Şubat 2018 tarihli resmi gazetede MEB ortaöğretim kurumlar yönetmeliği değişikliği sonrası liseye geçişte uygulanacak merkezi sınav, puan hesaplama ve geçişlere dair tüm detaylar belli olsa da sistemin önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren

BİR DEĞİŞİKLİK OLMAZSA uygulamaya geçirileceği belli oldu.İlk başta alınması gereken bir karardı! Madem seneye uygulanacak neden bu yıl TEOG tamamen kalktı diye adayların kafası karıştırıldı ve karıştırılmaya da devam ediliyor. 4 aydan az bir süre kala TEOG’un tekrar uygulanacak denmesi çok geç bir karardır.İlk başta açıklanması gerekirken, yani TEOG’un bu yıl uygulanacak olmasına dair hükümlerin yer alması ta en baştan olması gerekirken MEB’de bu düzensizliğin sorumluluğunu kim üstlenecek ve öğrencilerin mağduriyetleri nasıl giderilecek?

Yine 1000’lerce TEOG birincisi çıkacak? Şimdiden açıklıyoruz geçtiğimiz yıl gibi basit bir sınav uygulanacak ve öğrencilerin geçici madde ile geçici gönlü alınacak. Geçtiğimiz yıl sınavın basitliğinden dolayı binlerce 1’nci çıkacağını belirtmiştik ve nitekim de öyle oldu. Tam 12 bin TEOG birinci oldu.MEB’de bu sorumluluğu daha doğrusu sorumsuzluğu üstlenecek kişi veya kişilerin de görevleri açısından kendilerini değerlendirmesini bekliyoruz. Öğrenci-veli-öğretmen-idareciler arasında çatışma çıkaracak değerlendirme yaptıracaklarına kendi sorumsuzluklarını ölçmeleri dileğiyle. Kaynak: 2017-2018 İtibarıyla TEOG Tekrar Uygulanacak - MEB’de Bunun Sorumluluğunu Kim Üstlenecek

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡