TOKİ sosyal konut taksitleri, ev fiyatı sabit mi 2022? Taksit tutarı artar mı?

TOKİ'nin sosyal konut projesine başvuran vatandaşlar, TOKİ'den ev almaları durumunda ödeyecekleri taksit tutarının artırıp artmayacağını merak ediyor. Peki TOKİ sosyal konut taksitleri, ev fiyatı sabit mi 2022? Taksit tutarı artar mı?

TOKİ sosyal konut taksitleri, ev fiyatı sabit mi 2022? Taksit tutarı artar mı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen törenle sosyal konut projesi kapsamında 250 bin konutun yapılacağını duyurmuştu. Özellikle Ekim ayı sonuna kadar başvuruların alınacağı 250 bin konut için 2 milyondan fazla vatandaş başvuru yaparken konut sayısı da değişti. Buna göre Türkiye genelinde yapılacak olan konut sayısı 253 bin 692 olacak. Öte yandan bu konutlardan birinin sahibi olmak isteyen vatandaşlar, TOKİ sosyal konut taksitleri, ev fiyatı sabit mi 2022? Taksit tutarı artar mı? sorularına yanıt arıyor.

TOKİ sosyal konut taksitleri, ev fiyatı sabit mi 2022? Taksit tutarı artar mı?

TOKİ SOSYAL KONUT TAKSİTLERİ, EV FİYATI SABİT Mİ 2022? TAKSİT TUTARI ARTAR MI?

TOKİ sosyal konut projesi kapsamında ev alan hak sahipleri 240 ay vade ile ev sahibi olabilecek. 2+1 konutların fiyatı 608 bin lira olacak, aylık 2 bin 280 liradan başlayan taksitler ödenecek.

3+1 konutların fiyatı ise 850 bin TL olacak, taksit tutarı ise 3 bin 780 liradan başlayacak.

TOKİ sosyal konut projesinde hak sahibi olanların taksit tutarı her yıl Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere iki kez artacak. Söz konusu artış, bir önceki 6 aylık dönemdeki Memur Maaş Artış Oranı dikkate alınarak ,idarece tespit edilen oranda artırılacak. İlk dönemsel artış sözleşme tarihine göre İdarece belirlenecek.

Buna göre TOKİ ev fiyatı ve taksit tutarı artış gösterebilecek.

TOKİ sosyal konut taksitleri, ev fiyatı sabit mi 2022? Taksit tutarı artar mı?

TOKİ SOSYAL KONUT PROJESİ HAKKINDA MERAK EDİLENLER

1- Eşim 5 sene önce TOKİ'ye başvurdu ve ev alma hakkı kazandı. Sonra borcumuzu ödeyemediğimiz için evi TOKİ'ye devrettik. Bu kampanyaya başvuru hakkım var mı?

Daha önce TOKİ'nin kampanyalarından ev hakkı kazanıldığı için, satılsa ve devredilse dahi, bu sosyal konut projesine başvurulamıyor.

2- Annem, babam, ağabeyimle 4 kişilik bir aileyiz ve gelirimiz 16 bin liranın üstü. Ağabeyim ve ben 18 yaşın üstündeyiz. İkimiz de ayrı ayrı başvuru yapabilir miyiz?

Hane halkı başvuru sahibinin kendisini, evli ise eşini ve velayeti altındaki çocukları kapsamaktadır. 18 yaşını dolduranlar bağımsız birey olmaları nedeniyle diğer şartları taşımaları halinde kendi adlarına başvuru yapabilirler.

3- Eşim ve benim gelirim 16 bin liranın altında kalıyor. Eşim sosyal konuta, ben konut arsasına başvuru yapabilir miyim?

Konut arsası, vatandaşların kendi konutlarını istedikleri gibi yapabilmeleri için planlanmış bir proje olduğundan konuta başvurudan bir farkı olmamaktadır. Bir haneden ancak bir konut başvurusu yapılabilir. Ya konuta ya da konut arsasına başvuru yapılabilir.

4- Biri engelli 13 yaşında bir oğlum var. Oğlumuzun engel durumu yüzde 40. Kendi adımıza çocuğumuzun engel durumunu belgeleyerek, engelli kategorisinden başvuru yapabilir miyiz?

- Çocuğunun engel durumuna ilişkin belge ile ebeveynler kendi adına sosyal konut başvurusu yapabilir.

TOKİ sosyal konut taksitleri, ev fiyatı sabit mi 2022? Taksit tutarı artar mı?

5- Memur maaşlarına yılda iki kez zam yapılıyor. Konut taksitlerine de yılda iki defa zam mı olacak? Sosyal konutta taksitler 240 ay sabit fiyat mı olacak?

Hak sahiplerine konutlar yüzde 10 peşinat ve 240 ay vade ile satılacak. Taksit ödemeleri sözleşme tarihini takip eden ay itibariyle başlatılacak. Hak sahiplerinin konutlarına ait kalan borç bakiyesi ve aylık taksitler her yılın ocak ve temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez, bir önceki 6 aylık dönemdeki memur maaş artış oranı dikkate alınarak "idarece" tespit edilen oranda artırılacak. İlk dönemsel artış sözleşme tarihine göre belirlenecek. Geçen yıl TOKİ'nin konutlarında memur maaş zammı oranında taksitlere zam yapmadığının hatırlanması gerekmektedir. İdare'nin kararı burada geçerli olmaktadır.

6- 18 yaşında üniversitede okuyan çocuğum var ve geliri yok. Onun adına ben başvuru yapabiliyor muyum?

Hane halkı geliri 16 bin liranın altında olsa dahi çocuğun, 18 yaşında olduğu için kendisinin başvuru yapması gerekiyor.

7- Memlekette babamdan kalma küçük bir arsam var. Bu, sosyal konuta başvuru yapmama engel mi?

Konut satın almak için başvuruda bulunanların kendileri, eşleri ve velayetleri altındaki çocukları üzerine ülke sınırları dahilinde tapuda kayıtlı bağımsız konutlarının ve arsa üzerinde mesken kaydının olmaması gerekiyor. Arsa üzerinde mesken kaydı olmayanlar sosyal konuta başvurabilir.

8 - Eşimden ayrıyım, iki çocuğum var ve ev kirası ödemekte zorlandığım için babamın yanında yaşıyorum. Hane halkı geliri hesaplanırken babamın ve benim gelirlerimiz birlikte mi değerlendiriliyor? Babam ve ben ayrı ayrı sosyal konuta başvurabilir miyiz?

Hane halkı geliri, eşlerin ve velayeti altındaki çocukların toplam gelirini ifade etmektedir. Dolayısıyla bu durumdakiler ayrı ayrı başvurabilir.

9- Babam malulen emekliyken vefat etti ve maaş hakkı anneme geçti. TOKİ'den daha önce ev almayan ve halen evi bulunmayan annem sosyal konuta başvurabilir mi?

Emekliler, Sosyal Güvenlik Kurumundan alacakları emekli olduklarını gösteren belgeyle başvuru yapabilir. Vefat eden emeklinin emekli olmayan eşinin de başvuru hakkı bulunuyor.

10- Genç kategorisine "14 Eylül 1992 tarihinden sonra doğan vatandaşlarımız müracaat edebilecektir." ifadesi başvuru şartlarında bulunuyor. Ben 14 Eylül 1992 doğumluyum başvuru yapabilir miyim?

14 Eylül 1992 tarihi ve sonrasında doğan gençler sosyal konuta başvuru yapabilirler.

TOKİ SOSYAL KONUT PROJESİNE NASIL BAŞVURULUR, ŞARTLARI NELER?

TOKİ tarafından yapılacak olan sosyal konut projesine başvuracak kişilerde aranan şartlar şöyle:

-T.C. vatandaşı olması,

-Proje il sınırları içerisinde en az 1 yıl ikamet etmesi veya proje il nüfusuna kayıtlı olması,

-Başvuruda bulunanların kendileri, eşleri ve velayetleri altındaki çocukları üzerine T.C. sınırları içinde tapuda kayıtlı konutlarının bulunmaması; TOKİ’den daha önce ev sahibi olmama

-İstanbul için aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 18.000 TL, yurt genelinde 16.000 TL olması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile bunların Dul ve Yetimleri Hariç)

-Bir hane halkı adına, tek başvuru yapılması

-Başvuruları yapacak vatandaşlarımızın; 18 yaşını tamamlamaları gerekmektedir.

-Genç kategorisine 14/09/1992 tarihinden sonra doğan vatandaşlarımız müracaat edebilecektir.

TOKİ'nin sosyal konut projesine başvuracak kişiler (14 Eylül 2022 Çarşamba) gününden itibaren e-Devlet sistemine giriş yaparak başvuru yapacak. e - Devlet üzerinden başvuru yapamayanlar Halkbank veya Ziraat Bankasına giderek başvuru yapacak. Başvuru için 500 TL ödeyecek, daha sonra ise kura zamanı beklenecek.

SOSYAL KONUT PROJESİ BAŞVURU EKRANI

TOKİ sosyal konut taksitleri, ev fiyatı sabit mi 2022? Taksit tutarı artar mı?

E - DEVLET ÜZERİNDEN TOKİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Başvuru sahibi;
• E-devlet üzerinden, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı hizmetleri arasında yer alan "Konut İşyeri Başvuru" hizmeti ile başvuru yapabilmektedir.
• Başvuru ekranında ve ilan metninde başvuru şartları ile ilgili bilgilendirme yer almaktadır.
• E-Devlet üzerinden projeyi seçerek başvurunuzu yapabilirsiniz.
• Başvuru durumunuzu E-Devlet Başvuru Listesi ekranından takip edebilirsiniz.
• E-Devlet başvuruları 28/10/2022 tarihinde sona erecektir.
• E-Devlet üzerinden Engelli ve Emekli kategorisinden başvuranlar için, sözleşme aşamasında engelli veya emekli olduklarına dair belge istenecektir.
• E-devlet kanalıyla başvurularda SMS ile iletilecek başvuru sahibi adına açılmış IBAN hesabına başvuru ücretinin belirlenen süre içerisinde EFT, havale, ATM vb. ile yatırılması gerekmektedir. Aksi halde mevcut başvuru iptal edilecektir.
• Başvuru işlemlerini E-Devlet üzerinden yapan vatandaşların başvuru işlemleri yukarıda belirtilen şekilde tamamlanacak olup, ayrıca Banka şubelerinden başvuru için işlem yapmasına gerek bulunmamaktadır.
• Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri başvuruları sadece Banka Şubelerinden alınacaktır.

TOKİ sosyal konut taksitleri, ev fiyatı sabit mi 2022? Taksit tutarı artar mı?

1
1
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KATMAK İÇİN TIKLAYIN
1 Yorum