Türkiye için korkutan açıklama! İkinci dalga korkutucu düzeyde olabilir

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs (Kovid-19) salgınında ikinci dalga ihtimaline karşı hazırlıklarını yapmaya başladı. Buna göre ilk amaç kış ayı gelmeden bulaşı azaltmak ve pozitif vaka oranının düşmesini sağlamak. Öte yandan ikinci dalganın korkutucu düzeyde olabileceği belirtiliyor.

Türkiye için korkutan açıklama! İkinci dalga korkutucu düzeyde olabilir

Koronavirüs salgını ülkemizde sürerken, kış aylarında salgının artmasına karşı önlemler şimdiden konuşulmaya başlandı. Sağlık Bakanlığı ve hükümet, yaptığı toplantılarda kış aylarına hazırlık, toplumun ilgisizliği ve kurallara uyulmasının sağlanması konularını ele alıyor.

Öte yandan toplantılarda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) aracılığıyla yapılan araştırmaların, toplumun binde 2.5’inin pozitif olma olasılığını ortaya koyduğu belirtiliyor.

Bu durumun şu an toplumda 200 bin kişinin pozitif olduğu anlamına geldiği ifade ediliyor. Bazı bilim adamlarının hesaplamalarında bu rakamın 500 bine çıktığı aktarılıyor.

Türkiye için korkutan açıklama! İkinci dalga korkutucu düzeyde olabilir

UZMANLAR RİSKE DİKKAT ÇEKİYOR

Hürriyet gazetesinin haberine göre toplantılarda, ikinci dalga beklentisinin olduğu kış aylarına yaklaşılırken, hem toplumdaki pozitif vaka oranını düşürmek hem de duyarlılığı artırmak için yeni bir eylem planı yapılması gerektiğine ilişkin değerlendirmeler yapıldığı öğrenildi. Uzmanların, Kurban Bayramı dahil, okulların açılacağı ilan edilen 31 Ağustos tarihine kadar olan süre çok önemli. İşi gücü bırakıp, 50-60 günü iyi yönetmek gerekir. Eğer, yaz koşullarında birbirinden uzak olan, açık havada olan bu pozitif kitleyi, bayramda ve okulların açılması durumunda bir araya getirirseniz, bu geçtiğimiz mart ayından daha büyük risk demektir” şeklinde görüş belirtiği öğrenildi.

Türkiye için korkutan açıklama! İkinci dalga korkutucu düzeyde olabilir

SAĞLIK KURULUŞLARINI HAZIRLAMAK

Bu nedenle, en az 50 günlük bir eylem planı hazırlamak, kış gelmeden bulaşı azaltmak, toplumdaki pozitif oranını düşürmek, sağlık kuruluşlarını kış koşullarına hazırlamak gerektiği ifade ediliyor. Toplumsal yayılım oranından yola çıkarak, kış koşullarında toplumu kapalı mekanlara sokmadan önce, yeni kararlara ve kuralların uygulanmasını sağlamaya ihtiyaç olduğu kaydediliyor. 

KURBAN BAYRAMINDA YASAK OLACAK MI?

Kurban Bayramı'nda uygulanacak kısmi yasak ile sonrasında alınacak bir dizi kararın, kış aylarına hazırlanmayı sağlayabileceği, aksi durumda ikinci dalganın korkutucu olabileceği öne sürülüyor.

Türkiye için korkutan açıklama! İkinci dalga korkutucu düzeyde olabilir

OKULLARIN AÇILMASI VAKA SAYISINA BAĞLI

Uzmanlar, toplumda beklenen oranda bağışıklık oluşmamasının da riski arttırdığını belirtiyor. Kurban Bayramı sürecinden sonraki vaka sayısının okulların açılıp açılmayacağı ile ilgili kararı etkileyeceği, yeni kuralların oluşmasında etkili olacağı yorumları yapılıyor.

Koronavirüs testisinin rastgele değil, yayılma oranının yüksek olduğu tahmin edilen yerlerde, bölgelerde ve iş gruplarında yapılmasının daha doğru olduğu ifade ediliyor. Bu doğrultuda OSB’ler gibi yerlerin önemli olduğu vurgulanıyor.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡