TUS tercih kılavuzu kontenjan ve taban puanlar nedir? | TUS tercihler nasıl yapılır 2019?

TUS tercih kılavuzu 2019 yayınlandı. Öğrenciler TUS kontenjan ve taban puanlarını arıyor. TUS tercihleri nasıl yapılır? TUS tercih yaparken nelere dikkat edilmeli? sorularının cevabı adaylar tarafından merakla araştırılıyor. Haberimizde TUS tercihlerle ilgili tüm merak edilenleri derledik. İşte cevapları...

TUS tercih kılavuzu kontenjan ve taban puanlar nedir? | TUS tercihler nasıl yapılır 2019?

TUS tercih kılavuzu 2019 yayınlandı. Öğrenciler TUS kontenjan ve taban puanlarını arıyor. TUS tercihleri nasıl yapılır? 
TUS tercih yaparken nelere dikkat edilmeli? sorularının cevabı adaylar tarafından merakla araştırılıyor. Haberimizde TUS tercihlerle ilgili tüm merak edilenleri derledik. İşte cevapları...

TUS TERCİH KILAVUZU KONTENJAN VE TABAN PUANLARI NEDİR? TUS TERCİHLER NASIL YAPILIR?

TUS tercih kılavuzu yayınlandı. TUS taban puanları ve tercihlerin nasıl yapılacağı merak ediliyor. Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı birinci dönemi 24 Şubat tarihinde gerçekleştirildi. Sonuçların açıklanmasının ardından gözler tercih tarihlerine çevrilmişti. TUS tercihleri 5 Nisan ve 12 Nisan tarihleri aralığında gerçekleştirilecek.Adayların tercihlerini yapmadan önce ilgili kılavuzu dikkatlice incelemeleri gerekmektedir. Adaylar, tablolarda yer alan programların önceki dönemin TUS yerleştirme sonuçlarında varsa en küçük puanlarına, ÖSYM’nin internet adresinden ulaşabileceklerdir. Adayların tercih ettikleri dalların özelliklerine uygun sağlık koşullarına sahip olmaları gerekir.

TUS tercih kılavuzu kontenjan ve taban puanlar nedir? | TUS tercihler nasıl yapılır 2019?

TUS TERCİH KILAVUZU 2019

TUS tercih kılavuzu ve taban puanları araştırılıyor. TUS tercihleri nasıl yapılır? ÖSYM son dakika açıklamasında sınavın tercihlerinin alınmaya başlandığını duyurdu. Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı birinci dönemi 24 Şubat tarihinde yapılmıştı. Tercih işlemleri 5 Nisan ve 12 Nisan tarihleri aralığında gerçekleştirilecek. Adaylar, tablolarda yer alan programların önceki dönemin TUS yerleştirme sonuçlarında varsa en küçük puanlarına, ÖSYM’nin internet adresinden ulaşabileceklerdir. Adayların tercih ettikleri dalların özelliklerine uygun sağlık koşullarına sahip olmaları gerekir. Tercih işlemleri bireysel olarak internet aracılığıyla ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden yapılacaktır. Adayların tercihlerini yapmadan önce ilgili kılavuzu dikkatlice incelemeleri gerekmektedir.

TUS TABAN PUANLAR İÇİN TIKLAYINIZ


TUS TERCİH BAŞVURULARI NE ZAMAN YAPILACAK?

TUS tercihleri 5 Nisan ve 12 Nisan tarihleri aralığında gerçekleştirilecek. ÖSYM tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada şu şekilde:

2019 Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı 1. Dönem tercih işlemleri, 05-12 Nisan 2019 tarihleri arasında bireysel olarak internet aracılığıyla ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden yapılacaktır. Tercihte bulunacak adayların 2019-TUS 1. Dönem Başvuru ve Tercih Kılavuzunda yer alan ilke ve kuralları dikkatle incelemeleri önem arz etmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

TUS KONTENJAN BİLGİSİ İÇİN TIKLAYINIZ

TUS tercih kılavuzu kontenjan ve taban puanlar nedir? | TUS tercihler nasıl yapılır 2019?

TUS TERCİHLERİ NASIL YAPILIR?

Tercih ve yerleştirme işlemlerinde, 2019-TUS Başvuru Kılavuzunda yer alan ilke ve kurallar uygulanacaktır.

Adayların tercihlerini yapmadan önce ilgili kılavuzu dikkatlice incelemeleri gerekmektedir. Adaylar, tablolarda yer alan programların önceki dönemin TUS yerleştirme sonuçlarında varsa en küçük puanlarına, ÖSYM’nin internet adresinden ulaşabileceklerdir. Adayların tercih ettikleri dalların özelliklerine uygun sağlık koşullarına sahip olmaları gerekir.

Sağlık Bakanlığı veya YÖK tarafından yaptırılan yabancı dil sınav sonucunu (YÖKDİL/TÖMER) kullanmak isteyen adayların, tercihlerini yapabilmeleri için bu bilgilerinin ilgili kurumlardan, TUS’a başvurduğu T.C. Kimlik Numarası / Y.U. Numarası ile ÖSYM’ye iletilmesini sağlamaları gerekmektedir. Sınava başvuru aşamasında henüz mezun olmayan adaylardan YÖKSİS’te eğitim bilgileri olan ancak mezuniyet tarihi bulunmayanların, tercih işlemlerini yapabilmeleri için tercih süresi içerisinde kendi üniversitelerine başvurarak YÖKSİS’teki mezuniyet tarihi alanının güncellenmesini sağlamaları gerekmektedir.

Sınava başvuru aşamasında henüz mezun olmayan adaylardan, YÖKSİS’te eğitim bilgisi bulunmayanlar (KKTC hariç, yurt dışı ile ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden (ais) yabancı uyruklu numarası edinen (0 ile

başlayan Y.U. numarası) adaylar), tercih yapabilmek için tercih süresi içerisinde ÖSYM Sınav

Koordinatörlüklerine şahsen başvurarak mezuniyet tarihlerinin ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine kaydedilmesini sağlayacaklardır. Bu durumdaki adayların mezuniyet tarihini gösterir belgenin onaylı bir örneğini yanlarında bulundurmaları ve bu belgeyi görevliye teslim etmeleri gerekmektedir.

7151 sayılı SAĞLIKLA İLGİLİ BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN’un 20. maddesi ile 7/5/1987 tarihli ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun ek 5 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

“Tabipler, Devlet hizmeti yükümlülüklerine başlamadan veya tamamlamadan ana dallarda uzmanlık eğitimi yapmak için asistanlık sınavlarına katılabilir ve uzmanlık eğitimine başlayabilirler. Ancak yan dalda veya birden fazla uzmanlık dalında eğitim yapmak üzere asistanlık sınavına girebilmek için Devlet hizmeti yükümlülüğünün tamamlanmasına 9 aydan daha az bir süre kalmış olması ve uzmanlık eğitimine başlanabilmesi için de Devlet hizmeti yükümlülüğünün tamamlanması şarttır.”. Bu doğrultuda, birden fazla uzmanlık dalında uzmanlık eğitimi için uzmanlık eğitimi programlarına yerleştirilenlerden, atanmak için kurumlara başvuranlardan Kanuna uygun olarak; Devlet Hizmeti Yükümlülüğünü tamamladığına dair belge/Devlet Hizmeti Yükümlülüğünün tamamlanmasına 9 aydan daha az bir sürenin kaldığına dair belge istenecektir.

TUS tercih kılavuzu kontenjan ve taban puanlar nedir? | TUS tercihler nasıl yapılır 2019?

TUS TERCİH YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Sevgili arkadaşlar gerçekten tercihlerinizi yaparken zorlanıyor ve kararsız kalıyorsanız bu yazıyı çok dikkatli okumanızı öneriyorum!

      Doğru tercih sıralaması nasıl olmalıdır;
1-) Yeni tercih sisteminde iki önemli detay var. Birincisi, aldığınız puan. Ki bu tercihlerimizin ayağının daha sağlam yere basması için çok önemli bir veridir.

   Örnek: Sınavdan 68.413 alan bir arkadaşım, (Göz, Kadın doğum, Dâhiliye, Pediatri) istiyor ise tercih sıralamasını;
                        1. Dahiliye'ler,
                        2. Göz'ler,
                        3. Pediatri'ler,
                        4. Kadın Doğum'lar şeklinde yapılması doğru olmayacaktır.

Olması gereken;
                        1. Göz'ler,
                        2. Kadın Doğum'lar,
                        3. Dahiliye'ler,
                        4. Pediatri'ler şeklinde gerçekleşmelidir.

   Örnek: Yine aynı sınavda aynı tercihleri isteyen bir arkadaşım 62,335 aldı ise onun içinde;
                        1. Göz,
                        2. Kadın Doğum,
                        3. Dahiliye,
                        4. Pediatri sıralaması doğru bir sıralama değildir.

Olması gereken;
                        1. Çok istiyor ise ileri derecede periferlerde seçeceği 1 veya 2 Kadın Doğum ile başlayıp,
                        2. Dahiliye,
                        3. Pediatri,
                        4. Duyduğu ilgiye göre KBB, Üroloji, Pskiyatri yazılabileceği gibi alt tercihlere G.Cerrahi, KVC, Biyokimya,
                             Anestezi. vb. tampon tercihler de yazılabilir.

2-) Yeni tercih sistemindeki ikinci önemli detay ise sınava katılan kişi sayısı ve sizin aldığınız puanın, giren adaylar arasında kaçıncı sırada olduğu göstergesidir. Bu göstergenin tercihlerden önce size bildirilip tercih yapmanızın istenmesi de bir başka avantajdır.

   Örnek: Sınava 10.000 aday girdi toplam kontenjan 4.300. Siz 61.700 ile 1100. sıradasınız, bu durumda önceki sınav değerlerine bakarak tercih yapmak son derece yanlış olur, girdiğiniz sınavı bir bütün düşünüp tercih sıralaması bu şekilde yapılmalıdır. Yani bir önceki sınavda G.Cerrahi 61 - 62 aralığında kapattı bu sebeple KBB, Üroloji, Dahiliye, Pediatri yazmam doğru olmaz diye düşünmeyiniz!

3-) Puana ve Sıralamaya göre nasıl tercih yapacağımızı anladık. Peki doğru tercih sıralaması için her detayı düşündük mü?

Kararsız arkadaşların, tercihlerden önce  bu sorulara mutlaka cevap vermesi gerekiyor.

Bu sorulara cevap verdiniz. Peki yeterli mi? Gerçekten doğru sıralamayı yaptığınızı düşünüyor musunuz?
Bence hayır.  

Son olarak aşağıdaki soruları da yanıtlayalım:

Sıralama ile ilgili sözlerimizi tamamlamadan önce çok önemli iki uyarıyı da hatırlatmadan geçmeyelim.
Sevgili arkadaşlar tercihleriniz o kadar önemli ki asistanlık süresi dahil 35 yıllık meslek hayatınıza nerde, nasıl ve hangi unvanla devam edeceğinizi belirleyecek bu sebeple lütfen istemediğiniz, mutlu olmayacağınız yerleri; " Açıkta kalmayım, Neresi olursa olsun bir yere gireyim, Pratisyenlikten ve ders çalışmaktan sıkıldım, artık yeter! " mantığı ile tercih yapmayınız. İnanın hiçbir asistanlık ders çalışmaktan kolay değildir. Belli bir puan almış iseniz günde 1-3 saat çalışarak  en az o puan ve üstünü alabilirsiniz.

Mutlaka yapacağınız 14 tercihin her birini tek tek mümkünse ziyaret edin, mümkün değilse telefon ile bilgi edinin. İstemediğiniz sürprizlerle karşılaşmamak için asistan ve mutlaka uzmanlarla görüşün, yardımcı olacaklardır. 
Unutmayın gidip istifa etmeniz sizin kadar oradaki asistan ve uzmanları da etkileyecektir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
Amerika’dan iş istihdam verileri paylaşıldı: İyileşme piyasaları hareket ettirdi…
Amerika’dan iş istihdam verileri paylaşıldı: İyileşme piyasaları hareket ettirdi…
Son dakika! Kpss Lisans başvuruları başladı! İşte ayrıntılar...
Son dakika! Kpss Lisans başvuruları başladı! İşte ayrıntılar...
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan kredi açıklaması!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan kredi açıklaması!
Polis aracına arkadan çarptı! Bakın aracın içinden çıkan o ünlü kimmiş?
Polis aracına arkadan çarptı! Bakın aracın içinden çıkan o ünlü kimmiş?
Çok Okunanlar
Güzel oyuncu Alina Boz’un ricası şaşırttı! ‘Benim kocam var’
Güzel oyuncu Alina Boz’un ricası şaşırttı! ‘Benim kocam var’
Memur, memur emeklisi, SGK ve Bağ-Kur emeklisinin 4 aylık enflasyon farkı belli oldu
Memur, memur emeklisi, SGK ve Bağ-Kur emeklisinin 4 aylık enflasyon farkı belli oldu
Emekliye 3 bin liralık müjde! Kurban bayramı ikramiyesi ne zaman yatacak?
Emekliye 3 bin liralık müjde! Kurban bayramı ikramiyesi ne zaman yatacak?
Güncel altın fiyatları ne kadar, Bugün altın kaç TL? 3 Mayıs güncel gram çeyrek altın fiyatları
Güncel altın fiyatları ne kadar, Bugün altın kaç TL? 3 Mayıs güncel gram çeyrek altın fiyatları
Yorumlananlar
AK partinin oy kaybetmesinin en önemli sebebi ne?  Çok çarpıcı anket sonucu açıklandı!
AK partinin oy kaybetmesinin en önemli sebebi ne? Çok çarpıcı anket sonucu açıklandı!
Ekrem İmamoğlu CNN International'a verdiği röportajda ''Hamas terör örgütüdür'' dedi
Ekrem İmamoğlu CNN International'a verdiği röportajda ''Hamas terör örgütüdür'' dedi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Fatih Erbakan'a çok sert Gazze tepkisi: ''Hesabını ebedi alemde vereceksiniz''
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Fatih Erbakan'a çok sert Gazze tepkisi: ''Hesabını ebedi alemde vereceksiniz''
CHP, Saadet Partisine verdiği ödünç vekili geri çağırdı, TBMM'de Saadet Partisi grubu düşüyor
CHP, Saadet Partisine verdiği ödünç vekili geri çağırdı, TBMM'de Saadet Partisi grubu düşüyor