Vücuttaki benlerin anlamı | Vücuttaki benler ne anlama geliyor? Benler neden oluşur? Neden büyür?

Vücuttaki benlerin anlamı | Vücuttaki benler ne anlama geliyor? Her insanda olan benlerin neden oluştuğu konusu merak ediliyor. Haberimizden Benler neden oluşur? Neden büyür? gibi benler ile alakalı merak edilen tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

Vücuttaki benlerin anlamı | Vücuttaki benler ne anlama geliyor? Benler neden oluşur? Neden büyür?

Vücuttaki benlerin anlamı | Vücuttaki benler ne anlama geliyor? Vücuttaki benlerin neden oluştuğu insanlar tarafından merak ediliyor.  Peki Benler neden oluşur? Neden büyür? Tüm cevaplar haberimizde...

VÜCUTTAKİ BENLERİN ANLAMI NEDİR?

Şakaklardaki benler

Şakaktaki ben, seyahat fırsatları ile ilişkilidir. Eğer bu bölgede bir beniniz varsa, önünüze seyahat edecek bir fırsat çıkacak demektir. Bir iş imkânı ya da sadece eğlence amaçlı olabilir.

Kaşlar arasındaki benler

Bu bölgedeki benler, kariyer gelişimi ve yükselme ile ilişkilidir. Yani terfi, maaşta artış ya da bu minvalde bir şeylerle karşılaşacağınız anlamına gelir.

Göz ve kaş arasındaki benler

Bu bölge, evinizle ilişkilidir. Gözünüz ve kaşınız arasında ben varsa eğer, uyum sağlayabilen bir insansınız demektir. İnsanlarla aranız iyidir ve lider pozisyonlar üstlenebilirsiniz.

Üst dudaktaki ben

Üst dudağınızda ben olması, en çok yiyecek ve giysiler konusunda endişelendiğiniz anlamına gelir. Kişilerarası becerileriniz gelişmiştir ve arkadaşlarınız arasında popülersiniz.

Elmacık kemiğindeki ben

Elmacık kemiği üzerinde bene sahip olmak, iş yerinde güçlü bir pozisyona gelmeniz ve servetinizin artması demektir.

Avuç içlerindeki benler

Avuç içinde ben olması, asla para sıkıntısı çekmeyeceğiniz anlamına gelir. Zeki ve hırslısınız; kolaylıkla lider bir pozisyona gelebilirsiniz. Elin üzerinde ben olması ise finansal becerilerinizin güçlü olduğunu, ekonomi konusunda yetenekli olduğunuzu gösterir.

Ayaktaki benler

Ayak tabanındaki benler, sıklıkla seyahat ettiğinizin, değişik mutfaklardan keyif aldığınızın vs işaretidir. Aynı zamanda da iş yerinde popülersiniz; iyi bir lider olabilir, sorumluluk alabilirsiniz.

Yanaklarda bulunan ben:  Çok ciddi ve hayatta maddi amaçlar peşinde olmayan çalışkan insanları işaret eder.

Çenede bulunan ben:  Sevecen ve yardımsever insanları işaret eder. Bu tip insanlar her ortama ayak uydururlar. Ayrıca dürüst ve kendini adamış çalışanlardır. Her türlü sorumluluğu almaya isteklidirler.

Kulakta bulunan ben: Şanslı olurlar.

Dirseklerinde bulunan ben: Seyahati seven maceracı ve cesur insanlardır.

Göz çevresinde bulunan ben: Dürüst, güvenilir ve samimi ve gözlemci insanlara işaret eder.

Burunda bulunan ben: Samimi arkadaşlara sahip, çalışkan meraklı insanlara işaret eder.

Boyun bölgesinde bulunan benler: Ön tarafında bulunan ben beklenmeyen iyi talihi, arka tarafında bulunan ben mantıksız davranışları işaret eder.

Kaş civarında bulunan ben: Çok aktif bir hayata sahip , sürekli koşturmacılı bir yaşam içinde olan kolay yılmayan insanları işaret eder.

Alın bölgesinde bulunan ben: Başarılı ve oturaklı bir hayatı işaret eder.

El bölgesinde bulunan ben: Yetenekli ve hayatta başarılı insanları işaret eder.

Kalça bölgesinde bulunan ben: Halinden memnun, esnek ve iyi huylu insanları işaret eder.

Göğüs bölgesinde bulunan ben: Erkekte kararsız bir yaşamı kadında sosyal kaygılara işaret eder.

Omuzda bulunan ben: Duyarlı çalışkan aşırı sorumluluk sahibi insanlara işaret eder.

Bilekde bulunan ben: Tutumlu, güvenilir ve marifetli insanlara işaret eder.

Göbek bölgesinde bulunan ben: Hayatta başarılı ve iyi bir eş ve çocuklara sahip kişileri işaret eder.

 

Kollarda bulunan benler: Kişinin çok kibar olduğuna ve mutlu bir evlilik hayatı olacağına işaret eder. Dirsek bölgesine yakın ise erkek hayatla çok mücadele edecek ve genç yaşta dul kalabileceğine işaret olabilir.

Parmaklarda bulunan ben: Genellikle hileci ve her konuda aşırıya kaçan insanları işaret eder.

Ayak bölgesinde bulunan ben: Rahatına düşkün insanları işaret eder. Sağlıklı kalmak için egzersize ihtiyaç duyarlar.

Topuk bölgesinde bulunan ben: Kolaylıkla düşman edinebilen ve arkadaşlarını kaybeden insanları işaret eder.

BEN NEDİR?

Cildiniz rengini melanosit denilen pigment üreten hücrelerden alır. Ben; bu hücreler, cildimiz boyunca eşit olarak dağılmak yerine tek bir yerde toplandığında oluşur. Ben, zamanla büyüyebilir. Özellikle ergenlik döneminde daha koyu, kabarık ve daha inatçı ve kıllı olabilir. Nadiren de tamamen kaybolabilirler. Bazen kaşıntılı ve hassas olabilir. Bazen yaşlılığa bağlı olarak da vücuttaki benler artabilir.

Hamilelik, menopoz, bazı ilaçların yan etkileri, fazla güneşe maruz kalma gibi nedenlerden ben çıkar veya ben sayısı artar. Tüm bu bilgilerle birlikte benlerin büyüklüğü 2 veya 3 inçten büyük ise bu kanser habercisi de olabilir. İyi bir tetkik edilmelidir.

depositphotos-68758483-m-2015.jpg

VÜCUTTAKİ  BENLERİN TÜRLERİ

Benler, genellikle kahverengi olmakla birlikte bazen açık kahve, siyah, kırmızı, pembe, mavi, deri renginde veya renksiz de olabilirler.

Şekil olarak yuvarlak, yüzeyi düz veya hafif kabarıktır, görünüşü aylar içinde değişmez, aynı kalır. Bazılarnıın üzerinde kıl olabilir. Bazı benler, yıllar içinde değişebilir ya da tamamen kaybolabilir.
Benler deride herhangi bir yerde ortaya çıkabilir, saçlı deri, parmak araları, el avuç içi ve ayak tabanı ve hatta tırnak altında bile görülebilir.

Vücutta yeni bir ben ya da leke görüldüğünde dikkatli olunmalıdır.
Kanser riski açısından asimetri önemli bir ipuçudur. Lezyon ortadan ikiye böldüğünde iki taraf birbirine benzemiyorsa ben asimetriktir.

Benin kenarları düzensiz, yer yer girintiler yapmış veya bazı yerlerde sınır iyi takip edilemiyorsa risk söz konusudur.

Renk, ben içinde değişiklik gösterebilir, koyu-açık kahve, siyah olabilir bazen beyaz kırmızı ya da mavi alanlar içerebilir.

Melanomlar tanı konulduğunda genellikle 6 mm’den büyüktür, ama bazen çok küçük de olabilir.

İlerleme, lezyonun geri kalan kısmından farklı görünen kısım olması ya da var olan benin boyut şekil veya renk değişikliği göstermesi dikkate alınmalıdır.

skincare-dermx10001.jpg​​​​​​​

VÜCUTTAKİ BENLERİN TEHLİKELERİ

Vücudumuzdaki benlerin anlamı ne? Vücudumuzdaki benler bize ne anlatıyor? vücudumuzdaki benlerin kanser riskiyle ilgili olduğu doğru mu? Ben muayenesi yapılmalı mı? Bu yazımızda vücudumuzdaki benlerin ne anlama geldiğini bulabilirsiniz. İşte detaylar...

Benler yani tıptaki adıyla nevüsler, yüzyıllar boyunca kadınlar arasında bir güzellik sembolü olmuş ve yeri gelmiş makyaj ile yoktan var edilmişlerdir. Fakat bu durum, günümüzde özellikle benlerin gizli birer tehlike olabileceği anlaşıldığından beri tersine dönmüş görünüyor.

Kanser tehlikesi

Benler; kahverengi, pembe, kırmızı, mavi, siyah, ten renginde olabilmekte, şekli ise yuvarlak, yüzeyi düz ve hafif kabarık olarak görülebilmektedir. Benlerin çoğu zararsız olmakla birlikte melanom denilen cilt kanseri türüne de dönebilir.

Nevüsler dikkatle gözlemlenmeli ve herhangi bir renk, şekil ya da boyut farklılığında çok geç olmadan uzman bir hekime başvurulı. Bu muayenede dermatoskopi denen bir yöntemle benlerin görüntüsünü büyüterek inceleniyor ve eğer gerekirse biyopsi de alınabiliyor. Bu sayede melanom denen cilt kanseri erken evrede yakalanarak tedavi edilebiliyor. Böyle bir tehdit algılandığında nevüsün cinsine ve bulunduğu yere göre müdahale yöntemi belirlenir.

Bu benler; Radyokoter, Plexr Lazer, Kriyoterapi ya da cerrahi ile alınabilir. Bunların her biri basit ve bölgesel anestezi ile yapılabilecek işlemlerdir. Radyokoter ya da Plexr Lazer uygulanan bölgede önce kabuklanma olur, daha sonra bu kabuk kendiliğinden düşerek orada pembe bir iz oluşturur. Bu pembe alan zamanla ten rengine geri döner. Yara izinin iyileşmesi alınan nevüsün yani benin derinliğine, büyüklüğüne ve alınan bölgeye göre değişir. Genellikle bu tedaviler tek seansta tamamlanır. Alınan ben (nevüs) duruma göre patolojik incelemeye gönderilir.

 

Benler mutlaka 6-12 aylık aralıklarla takip edilmelidir. Özellikle el içi, parmak uçları, ayak tabanındaki benler; travmalar nedeniyle malignleşebileceği için daha dikkatli takip edilmeli, gerekirse erken safhada cerrahi işlem ile çıkartılmalıdır.

Çoğalma tehlikesi

Benler yani nevüsler doğuştan vücudumuzda bulunabildiği gibi seneler içinde güneş ışınlarının da etkisiyle çoğalırlar. Güneş koruyucusu kullanmak hem benlerin çoğalmasının, hem de cilt yaşlanmasının önüne geçmek için olmazsa olmazlardandır. Ayrıca güneşin zararlı ışınlarından korunmak için şapka, güneş gözlüğü kullanılmalı ve cildi olabildiğince direkt güneş ışığından korumalısınız

ÇİN ASTROLOJİSİNE GÖRE BENLERİN ANLAMI

 Benler, bulunduğu bölgeye göre adeta bir karakter aynanız...
Çin astrolojisine göre benlerin yüzünüzde ya da vücudunuzda bulunduğu yer kişiliğiniz, ruh haliniz, geleceğiniz ve sağlığınıza dair bir işaret niteliği taşıyor.

Alın: Alnın ortasında ben bulunması, o kişinin patron, müdür gibi otorite sahibi kişilerle iyi iletişim kuramadığını gösterir.

Alnın sağ ya da sol tarafında bulunması ise odaklanma, zorlama yeteneği ve enerji sahibi olmaya işaret eder.

Kaş: Kaşın altında ben bulunması, zenginliğe işaret eder. Ben, kaşın içinde kaybolmuşsa saklı hazine gibi çok daha özel bir durumu anlatır. Kaşın üstünde bulunan ben, kişinin hayatında sürekli bir para akışını gösterir.

Burun: Burnunuzda ben varsa dikkatli olun! Kararsızlık ve dengesizliğe işaret eder, size güvenilmez bir pozisyon çizer. İlişkilerde sorun yaşamanız anlamına gelebilir.

Burun köprüsünde bulunan ben ise enerji akışını engeller. Aynı zamanda çalışkanlığa işarettir, çünkü bu kişiler enerji akışını dengelemek için çabalar.

Burnun yanında ben bulunması, para işinde, özellikle de banka hesabınızı koruma konusunda iyi olduğunuzu gösterir.

Yanak: Yalnız kalmayı seçtiğinizi gösterir. Yerleşik yaşam ya da aile kurmaya uzak olduğunuz anlamına gelir. Ancak güldüğünüzde, ben yanağınızın üstünde kalıyorsa potansiyel kazaları temsil edebilir.

Kulak: Kulak memesi üstünde bulunan ben, iyi bir kişilik ve itibara işaret eder. Kulağın içinde ben bulunması, uzun yaşayacağınız; kulağın üstünde ben bulunması ise zeki olduğunuz anlamına gelir.

Her iki kulağınızda da ben bulunması, nüfuzlu olacağınız ve rahat bir hayat süreceğiniz anlamına gelir.

Göz kapağı: Göz kapağının üstünde bulunan ben, aile içinde uyumsuzluk ve para kaybetme eğilimini sembolize eder. Adeta göz yaşı gibi gözün altında bulunan ben ise fazla duygusal olduğunuzun göstergesidir.

Göz çevresinde ise; Kaşın altındaysa serveti gösterir. Kaşlarda saklanırsa, gizli bir hazine olarak daha önemli ve daha belirgin bir şey gösterir. Angelina Jolie'nin sahip olduğu gibi kaşların üzerine ise hayatınızda sürekli bir para akışına sahip olduğunuzu gösterir. Göz kapağında ise, para kaybetme eğilimi gösterir. Gözlerin altındaysa, çok duygusal olduğunu gösretir.

Yüzde ise; Marilyn Monroe gibi yüzünüzün köşesinde ben varsa, kazalara daha yatkın olduğunuzu gösterir.

Kol üzerindeki ben'ler; Dirseklerin altında ise, merhametli olduğunuzu, omuz ve dirsek arasında ise kolayca para kazanacağınızı gösteriyor. -

Göğüs Bölgesindeki ben'ler; Göğüsteki ben'ler iktidarı sembolize eder ve yaptığınız mesleğin yüksek sosyal statüsünü gösterirler.

Ellerdeki ben'ler; Ellerdeki ben'ler, size yetenekli olduğunu söyler.

Sırt bölgesindeki ben'ler; Biraz ağırlık taşıdığınızı gösterir. Hayatta başarılı olmak için yapmanız gereken çok şey olduğunu göstermektedir.

Göğüs bölgesindeki ben'ler; Toplumda güçlü bir yere sahip olduğunuzu gösterir. Çin astrolojisine göre, çocukların başarısı, annenin gücüne ve itibarına bağlı. Göğüs uçlarındaki ben'ler, çocuklarınızın kariyerlerinde başarılı olabileceklerini gösterir.

Çene: Çenede ben; kararlılık, azim ve inatçılık işaretidir. Ayrıca değişim ve seyahat etme ihtiyacını da temsil eder. Unutmayın, çene de sürekli hareket halindedir.

Dudak: Üst dudağın sağ ya da sol köşesinde bulunan ben, iyi yemekten ve her zaman hayatta güzel olan şeylerden zevk aldığınızı gösterir. Dudağın altında ben bulunması ise çocuklarınızın başarılı olacağı anlamına gelir.

Boyun: Boyunda ben; baş ve gövdeyle, yani ruh ve fizikle bağlantı anlamına gelir. Burada bulunan ben, enerji akışını engeller ve hayal kırıklığı manasına gelir.

Boynun ortasında bulunan ben, ailede acıya neden olabilecek çılgın, şiddetli bir karakteri temsil eder.

BENLER KİMLERDE ORTAYA ÇIKAR?

Hemen hemen her yetişkinin birkaç adet beni vardır. İnsanların çoğundaki benler sıradan benlerdir. Başka ben tipleri de vardır. Bunların bazıları melanoma için risk taşır. Bunlar:
Atipik benler (displastik benler):
Bu benler melanoma gibi görünür ama melanoma değildir. Ama bu hastaların bazı şartlarda melanoma geliştirme riski fazladır.
Bu şartlar:
•    4 veya daha fazla atipik beni varsa
•    Daha önceden melanom öyküsü varsa
•    Birinci derece akrabalarında (ebeveyin, kardeş veya çocuk) melanom varsa

Atipik benler genellikle kalem arkası silgilerin çapından daha geniştir. Garip şekilleri vardır, yuvarlak değildir, 1 den fazla renk karmaşası içerirler (kahve, kırmızı, pembe)
Atipik benler vücutta herhangi bir yerde ortaya çıkabilir, genellikle gövdededir, nadiren yüzde ortaya çıkarlar.
Çok sayıda atipik beni olan kişiler ailesel atipik multiple mole- melanoma sendromu olarak tanımlanan bir duruma sahip olabilir, bunların 50 den fazla benleri vardır, bazıları atipiktir, kan bağı akrabalarında melanom öyküsü vardır.

Atipik ben üzerinden melanoma gelişebilir, Atipik benleri olanlar mutlaka bunlardaki değişimi takip etmelidir.

ben-al.jpg​​​​​​​

Doğumsal benler:
Kabaca 100 insandan birinde doğumsal ben vardır. Bunların boyutları çok değişkendir, çok küçük olabileceği gibi gövdenin yarısını kaplayan boyutlara da ulaşabilir. Dev doğumsal beni olan olanlarda melanoma gelişme riski fazladır. Bu nedenle yakın takip edilmelidir.

Spitz nevus:
Spitz nevüsler melanoma çok benzer ve gözle bakarak ayırd edilemeyebilir. Bu benler genelde pembedir, deriden kabarık ve kubbe şeklindedir. Kırmızı siyah kahve gibi farklı renklerde de olabilir. Spitz nevüslerin çoğu yaşamın ilk 20 yılında ortaya çıkar, ama yetişkinlerde de gözlenebilir.

Kazanılmış-akkiz benler:
Eğer benler doğduktan sonra ortaya çıkarsa kazanılmış ben denir
Açık tenli insanların çoğunda 10-40 arasında ben vardır. Bunlara sıradan ben denir. Eğer bir kişide 50 den fazla ben varsa bu hastalar melanom gelişimi açısından daha fazla risk taşımaktadır.

BENLERİN TEDAVİSİ

Dermatoloji uzmanları deneyimleri ile bir lekenin ben olup olmadığını anlarlar. Ayrıca kullandıkları bazı aletler veya cihazlar yardımı ile benleri daha ayrıntılı inceleyip bunları kayıt altına alabilirler. Kayıt altına alınması benlerin daha sonraki vizitlerde ortaya çıkan değişikliklerin takip edilmesini sağlar.

Benlerin çoğunun tedavi edilmesi gerekmez ama benler hastaya rahatsızlık veriyorsa (kıyafet giydiğinde sürtünüyorsa), görünümünden rahatsız oluyorsa veya kanser şüphesi varsa çıkarılabilir.

Benler cerrahi olarak çıkarılmalıdır, bu yöntem aynı zamanda patolojik inceleme yapılmasına olanak sağladığı için tercih edilmektedir. Lazer ile benlerin yakılması önerilmiyor, hatta lazer epilasyon sırasında benlerin yanmaması için korunması gerekmektedir. Benlerin çıkarılması kanserleşmesine neden olmaz aksine hem tanısı kesinleşir hem de tedavi edilmiş olur.

Benler çıkarıldıktan sonra bu bölge iyileşir, alınan ben histopatolojik olarak incelenir ve iyi yada kötü huylu olduğu kesinleşmiş olur. Bazen çıkarılan alanda ben tekrar çıkabilir bu durumda mutlaka hemen dermatoloğunuza başvurmanız gerekir. Bu melanomun belirtisi olabilir.

983640067107-0935-1200x.jpeg

Benler konusunda bilmemiz gerekenler:
•    Eğer vücudunuzdaki herhangi bir ben şekil değiştiriyorsa, kaşınıyorsa, veya kanıyorsa mutlaka dermatoloğunuza başvurun. Bunlar melanoma gelişiminin işaretidir, erken tanı konulduğunda melanoma tedavi edilebilir ama tedavi edilmezse öldürücü bir deri kanseridir.

•    Derinizi belli aralarla kendiniz muayene edin, kendi kendine muayene melanomu erken yakalamanızı sağlayacaktır. Dermatoloğunuz kendi kendine deri muayenesinde nelere dikkat etmeniz gerektiğini size öğretecektir.

 Derinizi mutlaka güneşten koruyun
Güneş ışınlarının benlerin sayısını arttırdığına inanılmaktadır. Yapılan çalışmalarda UV ışınlarının deri kanseri gelişiminde önemli rol oynadığı gösterilmiştir. Yine yapılan çalışmalarda solaryumlar ve yapay ve güneş kaynaklarının da deri kanseri gelişiminde önemli rol oynadığı gösterilmiştir. Bunun için bronzlaşmak için uğraşmamak, yüksek faktörlü güneşten koruyucuları düzenli ve yeterli miktarda kullanmak ve koruyucu özellikte kıyafet seçmek önemlidir.

•    Eğer 100’den fazla beniniz varsa mutlaka sizi takip eden bir dermatoloğunuz olmalıdır. Ayrıca ailesel mol-melanom sendromu olanlarda her 3-6 ayda bir mutlaka dermatoloğa başvurmalıdır. Eğer benler stabilse yani hızlı değişim göstermiyorsa doktorunuz kontrol vizitlerini daha seyrekleştirebilir.

2615
1097
1126
157
154
182
176
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡