Yüksek öğretim kurumunda kaç güvenlik görevlisi var?

Gençlik ve Spor bakanı Osman Aşkın Bak, mecliste verilen soru önergesi üzerinde Türkiye'de yüksek öğretim öğrenci kurumu yurtlarında 856 koruma güvenlik görevlisi ve 9962 özel şirket güvenlik görevlilsinin görev yaptığını açıkladı.

Yüksek öğretim kurumunda kaç güvenlik görevlisi var?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, 758 yükseköğrenim öğrenci yurdunda, 856 koruma ve güvenlik görevlisi personel ile 9962 özel şirket güvenlik görevlisinin vazife yaptığını bildirdi.

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde şu soruları yöneltti:

“Yurtlarda kalan çocuklara yangın ve tabi afetlere karşı eğitim verilmekte midir? Özellikle yangın ile ilgili kaç yurt çocuğu bu eğitimi almıştır? Ülkemizde kamu ve özel yurt sayısı kaçtır? Tüm yurtlarda mutlaka sağlık ve güvenlik görevlisi bulunmakta mıdır? Kaç yurt 2017 yılında bu bağlamda denetlenmiştir? Tüm yurtlarda öğrencilerin pedagojik ihtiyaçlarına uygun rehberlik ve psikolojik danışman bulundurulmakta mıdır?”

 

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Bakanlıklarına bağlı syurtlarda, her eğitim öğretim yılında, 28 Şubat Sivil Savunma günü ve 01-07 Mart "Deprem Haftası" etkinlikleri çerçevesinde, yurt müdürlüklerince personel ve öğrencilere; deprem, yangın ve afet konularında eğitimler verilerek, biri gece, diğeri gündüz koşullarında yılda iki kez bina tahliye ve yangın tatbikatları yapıldığını bildirdi.

 

Yurtlarda barınan öğrencilere  oryantasyon eğitimleri sırasında; afet ve afet çeşitleri (deprem, yangın vb.) konularında genel bir eğitim verildiğini anlatan Osman Aşkın Bak, “ Bunun yanı sıra, Sivil Savunma Planı servislerinden biri olan itfaiye servisinde görev alan öğrencilerimize de teorik ve uygulamalı olarak yangın eğitimi verilmektedir” dedi.

30.11.2017 tarihi itibariyle yurt içi ve yurt dışında toplam 758 yurt ile yükseköğrenim öğrencilerine barınma imkanı sunulduğunu kaydeden Bakan Osman Aşkın Bak, özel yurtların idare ve denetimi ile ilgili hususların Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün yetki ve sorumluluk alanına girdiğini vurguladı.

 

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatlarında, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi; 865 koruma ve güvenlik görevlisi personel ile 9962 özel şirket güvenlik görevlisi vazife yaptığını belirten Bakan Osman Aşkın Bak, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesindeki diğer hususları da şu şekilde yanıtladı:

 

“Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü İdari İşler Dairesi Başkanlığı Sivil Savunma Uzmanlığı birimince, merkez ve taşra teşkilatlarında; seferberlik, sivil savunma, afet acil durum ve koruyucu güvenlik hizmetleri yürütülmektedir. 757 yurt müdürlüğünce görevlendirilen sivil savunma amirleri tarafından yürütülen bu hizmetler, hem yurt müdürlükleri hem il müdürlüklerinin sivil savunma amirleri hem de Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü İdari İşler Dairesi Başkanlığı Sivil Savunma Uzmanlığı Birimince denetlenmektedir. İl müdürlüklerinin denetimi ise yine adı geçen Sivil Savunma Uzmanlığı Birimi tarafından yapılmaktadır.”

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer: “Ülkemizde, yangın ve bina tahliye tatbikatlarının  yeterli olmadığı meydana gelen olaylardan ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda daha sıkı eğitim ve denetim şarttır. Kurumların avlusunda yakılan ateşin oksijen tüpüyle söndürülerek yapılan yangın tatbikatlarının, tatbikata katılanlara çok önemli bir şey katmadığı  görülmektedir. Bu eğitim sürekli, düzenli, etkili olarak gündemde tutulmalıdır. Deprem ve doğal afetler için yapılan bina tahliye tatbikatlarının da bir prosedürü yerine getirmek için değil oluşacak sorunun ciddiyeti ve önemi kavratılarak yapılmalıdır.

 

Öğrenci yurtlarının çoğunluğunda sağlık görevlileri, rehberlik ve psikolojik danışmanlarının olmadığı veya yeterli düzeyde bulunmadığı da ifade edilmektedir. Bu anlamda önlem alınmalıdır" dedi. Özel güvenlik hizmeti çalışanlarının da kurum kadrosuna alınmasını isteyen Gürer yurtların özelliği ve önemi dikkate alınarak  kadrolu çalışanlarla hizmet verilmesi gerektiğini ifade etti.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡