Adrese göre lise sorgulaması nasıl yapılır? İlçemdeki Liseler Hangileri?

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, liselere geçişte uygulanacak yeni sisteme ilişkin, "Yeni sistemde inşallah evlatlarımızın yüzde 90'ının kendi muhitinde eğitim almasını sağlayacağız." dedi.

Adrese göre lise sorgulaması nasıl yapılır? İlçemdeki Liseler Hangileri?

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, AK Parti Ordu İl Başkanlığını ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, Ordu'da eğitim yatırımlarının aralıksız sürdüğünü söyledi.

Yılmaz, liselere geçişte uygulanacak yeni sistem hakkında, "Yeni sistemde inşallah evlatlarımızın yüzde 90'ının kendi muhitinde eğitim almasını sağlayacağız. Ben kendi muhitimde okudum. Herkes de öyledir. Kesinlikle evlatların en iyi yetiştiği ortam aile ortamıdır. Annesinin, babasının sıcaklığı, kardeşlerinin koruyuculuğu. Mahallenin bile bir koruyuculuğu vardır. Dolayısıyla bırakın mahallesinde olsunlar." dedi.

Kendi mahallesini, ilini ve beldesini terk edenlerin farklı davranış kalıplarına girebileceğini, farklı yerlere çekilebileceğini anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bence kesinlikle bu çok daha iyi olacaktır. Bizim iddiamız ve çalışmamız odur ki sadece sınavla öğrenci alan okullardan mezun olanlar üniversiteyi kazanmıyor. Sınavla öğrenci almayıp da mahalledeki okullardan mezun olanların da diğerleri kadar başarılı olduğunu gösterdiğimizde o zaman bu sınav stresi ve sınav kaygısı ortadan kalkacaktır. 'Sınava bile gitmeye gerek yok.' diyeceğiz. İnşallah onu da önümüzdeki dönemde gerçekleştireceğiz. Şuna adım gibi eminim ki inanın Türkiye iyi noktada gidiyor. İnşallah geleceğimiz aydınlık, bundan hiç şüpheniz olmasın."

"Yeni gelen sistem kesinlikle daha demokratik"
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine de değinen Bakan Yılmaz, "Yeni sistemde hükümeti millet kuracak. Millet sabah oyunu verecek, akşam hükümeti kimin kurduğunu bilecek." diye konuştu.

Yılmaz, seçimler sonrasında hükümet kurulamamasının ülkelerde zaman kaybına yol açtığını ifade ederek, "Yeni gelen bu sistemde hükümete ve parlamentoya beş yıl veriyorsunuz. Bütün yetki de iki sandık arasında. Eğer vatandaş memnunsa ikinci beş yılda da yine yoluna devam eder. Memnun değilse de değiştirir. Bu millet bir seçimde yüzde 21 oy verdiği bir partiyi, bir sonraki seçimde yüzde 1'e düşürmüştü. Yeni gelen sistem kesinlikle daha demokratik." değerlendirmesinde bulundu.

Yeni sistemin Türkiye'nin birliği ve bütünlüğünün de garantisi olduğunu belirten Yılmaz, "Çünkü her bölgeden oy alamayan bu dönemde iktidar olamaz, hükümeti yönetemez. Yüzde 34'le ülkeyi yönetmektense yüzde 50+1 ile yönetmek daha demokratiktir. Daha çok milli iradeye uygundur." dedi.

Yılmaz, bu sistemin istikrar getireceğini aktararak, "Kavgalardan kaçınılacaktır. Bu sistemde hakem millettir. Milletin hakem olduğu bir yerde kaygıya gerek var mı? Hiç kaygıya gerek yok. Millet ne yaparsa doğrusunu yapar." diye konuştu.

Yusuf Tekin, "Çocuğun evine en yakın mahallindeki lise türlerini kendisine sunacağız. Bütün öğrencilere, tercih ekranı açıldığında evine en yakın 9 tane okul seçeneği sunmuş olacağız" demişti. Bu açıklamalar sonrası lise seçim portalına hizmete sunan MEB ikamet edilen ilçe içerisindeki liselerin listesini gösteren siteyi yayına açtı.

Yeni sistemin adını 'Liselere Kayıt Sistemi' olarak düşündüklerini belirten Yılmaz, "Çocuklarımızın Türkiye'nin her köşesinde aynı başarıyı aynı bilgi otoyoluna ulaşabilsin diye çalışıyoruz demişti. Yeni sisteme göre ikamet edilen ilçe içerisindeki bir liseye yerleşebilecek öğrencilerin yakınlarındaki liseyi öğrenebilmeleri için bir portal da geliştirildi.

 Milli Eğitim Bakanlığı'nın TEOG ile lise yerleştirme sistemini kaldırması sonrası TEOG'dan önce kullanılan ilçeye göre yerleştirme sistemi geri getirilmişti. 2018 eğitim öğretim yılının başlangıcı ile devreye girecek olan yakın lise uygulamasıyla bir çok aile yakınındaki liseyi araştırmaya başladı. MEB kafa karışıklığını ortadan kaldırmak adına yakın lise sorgulama portalını hayata geçirdi.

Herhangi bir liseye yerleşemeyen lise adayı öğrencilerin ve velilerinin yoğun şikayetlerinin ardından Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan'ın da talimatıyla TEOG sınav sistemi kaldırıldı ve yerine yeni bir liseye öğrenci yerleştirme sistemi getirildi. Ayrıntıları tamamen netleşmemiş olsa da ortaokuldan sonra öğrencilerin liseye yerleştirilme sisteminde sınavla birlikte adres bölgeleri de temel kriter olacak. Adres dışındaki proje okulları ise genel sınav sistemiyle eskisi gibi öğrenci almaya devam edecekler.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 5 Kasım 2017 tarihinde TEOG yerine gelen yeni sınav sisteminin detaylarını açıkladı. "Mahalli yerleştirme" sisteminde öğrencilerin yüzde 8'i 600 okul için sınava girecek. 1.2 milyon 8'inci sınıf öğrencisinin yaklaşık 100 bini liselere haziran ayında yapılacak bu sınavın puanları dikkate alınarak yerleştirilecek. Geri kalan 1.1 milyon öğrenci ise mahallesindeki okula kaydedilecek. Bu yerleştirme işleminin yapılabilmesi için de eğitim bölgeleri oluşturulacak, öğrenciden 5 tercih alınacak ve okul notlarına göre bu okullara yerleştirilecek.
Büyükşehir statüsündeki illerin merkez ilçelerinde 12'den fazla eğitim bölgesi oluşturulamayacak. Bu eğitim bölgelerinin içinde her okul türünün yani Anadolu, sosyal bilimler, fen, yer alması güncellenmesi gerekiyor. Yine yönergede büyükşehir statüsünde olup merkez ilçeleri bulunmayan illerin büyükşehir belediyesi hudutları içerisinde en fazla 15 tane ve diğer yerleşim merkezlerinde en fazla 5 tane eğitim bölgesi oluşturulabileceği ifade ediliyor.

TEOG'un kaldırılması sonrası yeni sistemde TEOG öncesinde olduğu gibi ikamet edilen ilçenin sınırları içerisinde bulunan okullara kayıt olma şartı getirildi. Bu durum karşısında öğrenci ve velilerde yakın okul telaşı başladı. Hangi ilçede hangi okulların bulunduğu konusunu merak ediyorsanız haberimizi inceleyip öğrenebilirsiniz.

Eğitim bölgesi oluşturulurken nüfusu az ve dağınık olan yerlerde merkez okulların oluşturulmasının" da yer aldığı yönergeye göre "Mevcut idari yapıya göre belediye hudutları dahilinde nüfusu 30 binden az olan her il/ ilçe bir eğitim bölgesi" olarak tanımlanıyor.

ADRESE GÖRE LİSE SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN

1. İlgilendiğiniz lisenin türünün hangisi olduğu

Öğrencinin ilgi ve yeteneklerine uygun, gelecekten beklentilerini karşılayacak, farklı kariyer ve eğitim olanakları sunan; Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Anadolu Liseleri, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri, Çok Programlı Liseler vb. lise türleri bulunmaktadır. Bu lise türlerinden önce kendisi için en uygun olanın seçilmesi ve daha sonra diğer kriterlerin değerlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca özel okul, devlet okulu ayrımı da yapılmalıdır.

2. Müfredatının gelecek hedefinizle uyumlu olup olmadığı

Seçeceğiniz her lise size farklı bir gelecek planı sunuyor. Gideceğiniz üniversiteye ve gelecekte edineceğiniz mesleğe göre lise seçmek ilk önceliğiniz olmalıdır. Ağırlıklı olarak Tıp, Mühendislik gibi eğilimi olan öğrenciler için doğru lise Fen Liseleri olabilir. Kesin olmamakla birlikte yine Tıp veya Mühendislik alanlarına ilgisi olan öğrenciler Anadolu Liselerini seçerek ilerleyen yıllarda Fen ve Matematik derslerinin fazla olduğu alanı seçebilirler

3. Üniversiteye yerleştirdiği öğrenci sayısı ve yerleştikleri üniversiteler

Üniversite başarısı bir lisenin başarısını gösterir. İyi bir lise aslında iyi bir üniversite demektir. Okulun öğrencilerini bu süreçte nasıl hazırladığı, etütler, deneme sınavları,bunların ölçme değerlendirmesi ve veliye geri bildirimi, her seviyede öğrencileri öğrenmeye hazır tutmak için okulun rehberlik bölümü işbirliğiyle izlediği yol, öğrencilerin kazanacağı üniversiteler için oldukça etkilidir. Okul tercihi yaparken okulların hangi üniversitelere ne kadar sayıda öğrenci yetiştirdiği okula sorulmalıdır.

4. Size öğretebileceği yabancı diller

Gelecek öğrencilere bir veya daha fazla yabancı dil öğrenmeyi gerektiriyor. Bu nedenle okulların yabancı dil eğitimleri de çok iyi olmalıdır. Yabancı dil olarak yalnızca İngilizce ile sınırlı kalmayan öğrencilerin farklı dilleri tanımalarına olanak sağlayan liseler bir adım öne çıkmaktadır. Sonradan Anadolu lisesine dönüşen ve hazırlık sınıfı bulunmayan liselerde yabancı dil öğretimi eski ve hazırlık sınıfı olan Anadolu liselerine oranla çok daha düşüktür. Uluslararası işbirliğine, sertifikasyon programlarına önem veren okullar tercih edilmelidir.
5. Seçeceğiniz en iyi okul evinize yakın olan okuldur. Ancak bu tercihi yaparken dikkatli olmak gerekir. Çok daha iyi bir okulu uzak olduğu için yazmamak yerine farklı çözüm yolları aramak yararlı olacaktır.

Seçeceğiniz en iyi okul evinize yakın olan okuldur. Ancak bu tercihi yaparken dikkatli olmak gerekir. Çok daha iyi bir okulu uzak olduğu için yazmamak yerine farklı çözüm yolları aramak yararlı olacaktır.

6. Okulun ve kampüsünün tam da hayalinizdeki gibi bir yapısı olup olmadığı

Fiziki yapı o kurumda verilen eğitimin kalitesini arttırmaktadır. Öğrencinin derslerde öğretmenlerle daha kaliteli iletişim kurabilmeleri adına sınıfların kalabalık olmaması, öğrencinin öğrendiğini uygulayabilmesi ve böylece tam öğrenmeyi gerçekleştirecek laboratuvarların olması, dersliklerin ferah ve ışık alan odalar olması, öğrencilerin sosyal etkinlikleri yapacakları sanat ve spor alanlarının olması iyi bir eğitim için önemli unsurlardır.

7. Okuldaki öğrenci sayısı

Okulda kaç derslik var ve bir dersliğe kaç öğrenci düşüyor? Derslik ve öğrenci sayısı okulları gezdiklerinde öğrencilerin ve velilerin sorması gereken ilk sorular arasında yer almalıdır.

8. Okuldaki derslik, kütüphane, laboratuar sayısı

Okulun öğrenciye sağladığı teknolojik altyapılı altyapılar da onların gelişiminde büyük rol oynar.

9. Sosyal faaliyetlerinin yeterliliği

Okullarda en az akademik başarı kadar önemli bir diğer konu da öğrencinin kendini tanımasına, zayıf yönlerini güçlendirmesine, güçlü yanlarını kontrol edebilmesine, sorumluluk almasına, ekip çalışmasına uyum sağlamasına olanak veren, özgüvenini yükseltecek, arkadaş ilişkilerini kuvvetlendirecek etkinliklerdir.

İSTEK Okulları TEOG başarınızı ödüllendiriyor.

İSTEK Anadolu ve Fen Liselerinde mükemmel bir üniversite hazırlık programı ve öğrencilere sunulan geniş fiziki ve sosyal imkanlar mutlak üniversite yerleşme başarısını da beraberinde getiriyor. Ayrıca İSTEK Okulları TEOG başarınızı bursla ödüllendiriyor. Burs oranları ve ayrıntılı bilgi için İSTEK Okulları’nın İstanbul’un her iki yakasında bulunan 8 kampüsünden birini arayarak bilgi alabilirsiniz.

Sınav 2018 Haziran ayının ilk haftası yapılacak. Ancak sınavla yerleştire sadece belli okullara olacak. Diğer okullara yerleştirme Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın açıklamalarına göre herkesin evine en yakın liseye gidilmesi şeklinde olacak.

Burada şu ayrıma dikkat edilmesi gerekiyor:

Anadolu Liseleri, Meslek Liseleri ve İmam Hatip Liseleri için adrese dayalı yerleştirme söz konusu olacak. Spor ve güzel sanatlar liseleri ise yetenek sınavı ile öğrenci almaya devam edecek.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "İstanbul Lisesi bizim proje okulumuzdur, özel nitelikli bir lisedir. İsterse eviniz İstanbul Lisesi'nin yanında olsun, bu liseye giremezsiniz. İstanbul Lisesi'ne girmenin şartı sınavda başarılı olmaktır." dedi.

Yılmaz, bu tarz sınavla girilecek okulların sayısının 600 olduğunu, bunun dışındaki okullara adrese dayalı sistemle girileceğini anlattı.

Bu 600 lisenin isminin Mayıs ayında açıklanacağını belirten Bakan Yılmaz, "Evlatlarımız Haziran'ın ilk haftasında sınava girecek. O sınava girmeden önce hangi okullar için sınava gireceğini düşünecek, ona göre ailesiyle birlikte tercihte bulunacak. O okullardan 5 tanesini tercih edecek, nitelikli okullardan birisini kazanacak. Ola ki kazanamazsa, o zaman da adrese dayalı sisteme bağlı olarak kendi evine en yakın 5 okuldan birisini tercih etmesini isteyeceğiz. Dolayısıyla sınava girenler için 10 okul tercihi olacak 5 artı 5, sınava girmeyenler için 5 okul tercihiyle birlikte inşallah 1 milyon 200 bin öğrencimizin, daha az stresli, daha kolay, daha basit, anlaşılır bir sistemle kayıtlarını gerçekleştireceğiz." dedi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yeni sistemi "Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi" olarak açıkladı. Bakan Yılmaz, yeni sistemin kısa adı için de "Veli Tercihli Serbest Kayıt Sistemi" dedi.

Bakan Yılmaz, "Velinin tercihinin dışında öğrencimizi herhangi bir okula göndermeyeceğiz. Eğitim bölgelerini oluştururken, o şekilde oluşturacağız ki velimizin istediği meslek lisesi de olsun, Anadolu lisesi de olsun, imam hatip lisesi de olsun. Dolayısıyla eğitim bölgesi oluşturması, bu sorunu ortadan kaldıracak. Bu kaygılar yersiz. Sahte adres kayıtları ve konut fiyatlarına ilişkin çözüm bulunabilir. Kontrol mekanizmaları var.'' dedi.

Bakan Yılmaz, "Diyelim ki bir okulda taşınmayla da beraber 100 kişiyi buldu. Orada da okul başarı puanını esas alacağız. Okul başarı puanı esas alınarak okula yerleştirme yapılacak."

Yabancı okulların kendi isteklerine bağlı sınav yapıp yapamayacağına ilişkin "Özel sınav yapabilirler. İsterlerse bizim sonucumuzu alırlar, isterlerse kendileri sınav yapabilirler." dedi.

TEOG'la yerleşen öğrenci adrese yakın liseye geçişi konusunda "Geçişlere müsaade etmeyeceğiz, doğru olmadığını düşünüyoruz. Her sistem kendi artısı ve eksisiyle bir dengededir. Eğer onu bozarsak sıkıntı olur." dedi.

Öğrencilerin okul içindeki başarılarına göre sınıflandırılması konusunda "Sınıf sınıf bir ayrım düşünmüyoruz. Başarılı ile biraz daha başarılı, görece demek lazım, hepsinin bir arada bulunmasını istiyoruz." dedi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, önce "Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi" dedi, ardından yeni sistemin kısa adı için de "Veli Tercihli Serbest Kayıt Sistemi" açıklamasını yaptı. Yılmaz, konuşmasının bir bölümünde TEOG'un yerine gelen uygulamaya "Liselere Kayıt Uygulaması" adı verildiğini söyledi.

Yılmaz'ın açıklamalarına göre liseye girişte getirilen yeni sistemde başvuru esnasında öğrencinin önüne bir ekran gelecek.

* Öğrenci burada 5 tane tercih yapacak ve istemediği bir okul türüne yerleşmeyecek.

* Yeni sistem 8. sınıfta bulunan 1 milyon 200 bin öğrenci için geçerli olacak.

* Veliler, çocuklarını ortaokula kaydettiklerinde öğrencinin hangi liseye gideceği belli olacak.

* Adrese dayalı sistem öğrencilerin yüzde 90'ını kapsayacak.

* Sınava girmek isteğe bağlı olacak.

* Sistemle birlikte farklı birikim ve ilgi alanına sahip öğrenciler bir arada eğitim görecek.

* Haziran ayının ilk haftasında yapılacak sınavın sonucu aynı ayın içerisinde açıklanacak.

* Sınav çoktan seçmeli soruların yer aldığı, sözel ve sayısal olmak üzere iki bölüm ve tek oturumdan oluşacak ve temel dersleri içerecek.

* Toplam 60 soru olacak ve 90 dakikalık bir süre verilecek. Sınav 8'inci sınıf müfredatı ağırlıklı olmak üzere 6, 7. ve 8. sınıf ders müfredatından yapılacak.

* Sınava giren öğrencilere de sınav girmeyenler gibi 5 adet tercih sunulacak.

* Her iki türde de liseye giriş yapan öğrencilerin sonuçları aynı anda açıklanacak.

Türkiye genelinde 17 bin 749 ortaokul, farklı türlerde olmak üzere de 11 bin 57 lisenin olduğunu ifade eden Milli Eğitim Bakanı Yılmaz "8'inci sınıfta 1 milyon 200 bine yakın öğrencimiz var. Ülke genelinde belirlediğimiz farklı illerdeki sınırlı sayıdaki okulumuza sadece isteyen 8. sınıf öğrencilerimizin girebileceği bir sınav hazırladık, isteğe bağlı. Sınavı Milli Eğitim Bakanlığı hazırlayacak. Bu 600 lisenin ismini ve sayısını mayıs ayı gibi açıklayacağız" dedi.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
Yaz geldi sıtma tehlikesi başladı! Sıtma nedir, Neden olur?
Yaz geldi sıtma tehlikesi başladı! Sıtma nedir, Neden olur?
Maaşı yetmeyene tek seferlik nakit var! 16 bin TL ödenecek
Maaşı yetmeyene tek seferlik nakit var! 16 bin TL ödenecek
Cem Garipoğlu’nun otopsisi ortaya çıktı! Cem Garipoğlu gerçekten öldü mü?
Cem Garipoğlu’nun otopsisi ortaya çıktı! Cem Garipoğlu gerçekten öldü mü?
1400 TL ödemeyle kredin hazır! 150 bin TL kredi başvurusu
1400 TL ödemeyle kredin hazır! 150 bin TL kredi başvurusu
Çok Okunanlar
Cem Garipoğlu’nun otopsisi ortaya çıktı! Cem Garipoğlu gerçekten öldü mü?
Cem Garipoğlu’nun otopsisi ortaya çıktı! Cem Garipoğlu gerçekten öldü mü?
1400 TL ödemeyle kredin hazır! 150 bin TL kredi başvurusu
1400 TL ödemeyle kredin hazır! 150 bin TL kredi başvurusu
Maaşı yetmeyene tek seferlik nakit var! 16 bin TL ödenecek
Maaşı yetmeyene tek seferlik nakit var! 16 bin TL ödenecek
Güzel oyuncu Alina Boz’un ricası şaşırttı! ‘Benim kocam var’
Güzel oyuncu Alina Boz’un ricası şaşırttı! ‘Benim kocam var’
Yorumlananlar
AK partinin oy kaybetmesinin en önemli sebebi ne?  Çok çarpıcı anket sonucu açıklandı!
AK partinin oy kaybetmesinin en önemli sebebi ne? Çok çarpıcı anket sonucu açıklandı!
Ekrem İmamoğlu CNN International'a verdiği röportajda ''Hamas terör örgütüdür'' dedi
Ekrem İmamoğlu CNN International'a verdiği röportajda ''Hamas terör örgütüdür'' dedi
Bakan Şimşek, açıklama yaparak KDV tartışmalarına son noktayı koydu! ''KDV artışı yapılmadı''
Bakan Şimşek, açıklama yaparak KDV tartışmalarına son noktayı koydu! ''KDV artışı yapılmadı''
Uzmanlardan Hakkari için korkutan deprem uyarısı! ''Yüksekova-Şemdinli fayının 7 şiddetinde deprem üretme olasılığı var''
Uzmanlardan Hakkari için korkutan deprem uyarısı! ''Yüksekova-Şemdinli fayının 7 şiddetinde deprem üretme olasılığı var''