Asgari ücret 2022, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı

2022 yılına ilişkin asgari ücret, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun dördüncü toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafları Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde ağırladıktan sonra 2022 yılının asgari ücretin yüzde 50,44 oranında yapılan zam ile 4 bin 253,40 TL olarak uygulanacağını duyurdu.

Asgari ücret 2022,  Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı

Türkiye milyonlarca çalışan ve ailelerini yakından ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinde merakla beklenen son toplantı bugün yapıldı. Toplantı sonrası işçi ve işveren Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Daha sonra işveren ve işçi temsilcileri ile kamera karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücreti açıkladı. 

Konuşmasına, vatandaşları selamlayarak başlayan Erdoğan, bir sonraki yılın asgari ücretinin her yılın aralık ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının nezaretinde, çalışan ve işveren kesimlerinin iştirakiyle belirlendiğini hatırlattı.

İşçi ve işverenlerin gelecek yılın aralık ayında da aynı çalışmayı sürdüreceğini belirten Erdoğan, bu görüşmelerle seçime gidileceğini belirtti.

Bugün gerçekleştirilen 4'üncü toplantı ile nihai karar aşamasına gelindiğini ifade eden Erdoğan, komisyonun, asgari ücretin 4 bin liranın üzerinde olması gerektiği yönünde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na görüş bildirdiğini aktardı.

Gerek işçi kesimini, gerek işveren kesimini temsilen tarafların çok farlı bir anlayış içerisinde, özveriyle bu süreci işlettiğini vurgulayan Erdoğan, bunun, bugüne kadar alışılmış bir yaklaşım metodu olmadığına, bunların ilk defa olduğuna dikkati çekti.

Bu durumu toplu sözleşmelerde de gördüklerini ve bundan dolayı bir Cumhurbaşkanı olarak çok mutlu olduğunu dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bakanlığımız tarafından şahsıma aktarılan bu görüş çerçevesinde biz de asgari ücreti belirledik. Buna göre, 2022 yılında asgari ücretin en alt rakamı 4 bin 250 lira olarak uygulanacaktır. Çalışanın evli olmasına ve çocuk sayısına göre bu rakam daha da yükselmektedir. Son 50 yılın en yüksek rakamını ifade eden, yüzde asgari ücret olarak söylüyorum, asgari ücret artışı yüzde 50 seviyesinde gerçekleşmiştir. Yeni asgari ücretin çalışanlarımıza, işverenlerimize, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Türkiye Cumhuriyeti'nin Anayasası'nda belirtildiği şekilde demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunun ifadesi olan bu artışla, çalışanlarımızı fiyat artışları karşısında ezdirmeme kararlılığımızı ortaya koyduğumuza inanıyorum. Ülkemizin içinden geçtiği şu zor dönemde elbette çalışanlarımız çok daha fazlasını hak ediyor."

"Çalışan olmadan, işveren de olmaz. İşveren olmadan, çalışan olmaz. Hepsi birbirinin adeta mütemmimi. Dolayısıyla bu mütemmim cüzler, bu ülkenin kalkınması, devletin güçlü olması noktasında taraflar olarak bizim sırtımızı dayadığımız iki önemli unsurdur. " diyen Erdoğan, Türkiye büyüdükçe, güçlendikçe, imkanları arttıkça bundan çalışanların da hak ettikleri payı alacağının altını çizdi.

Asgari ücret 2022, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı

Kimsenin, işveren ve çalışan işçi üzerinden herhangi bir spekülasyona girmemesi, istismarını yapmaması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Yani, 'yok geçmişte dolar şuydu ve doların o olduğu dönemden, hesabı dolar üzerinden yaparak şu anda da asgari ücreti tespit etmek gerekir' gibi yaklaşımlar bir defa bu ülkenin şu andaki çalışan-işveren, bu noktadaki istismarından başka bir şey değildir. Bunlara sormak lazım, sizin geçmişinizde acaba siz, Türk lirasının olduğu bu ülkede dolarla mı çalıştırıyordunuz bu insanları? Veya avro ile mi çalıştırıyordunuz bu insanları? Bu tür spekülatörlüğe gerek yok. Bizim paramız bellidir, o da Türk lirasıdır. Ve biz, Türk liramızı yedirmeyeceğiz. Ve şu anda bazı sıkıntılar var, bu sıkıntıları da evelallah en kısa zamanda aşacağız. Bundan kimsenin endişesi olmasın. Yeni ekonomi programımızda önceliğimizi istihdamın korunmasına ve geliştirilmesine verdiğimizi her fırsatta altını çizerek tekrar söylüyoruz. Salgın sürecinde hayata geçirdiğimiz istihdam merkezli destek politikaları sayesinde hamdolsun bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Son dönemde döviz kurundaki dalgalanma ve buna bağlı fahiş fiyat artışlarıyla ortaya çıkan belirsizliğe de en kısa sürede son vermekte kararlıyız."

Türkiye'nin yatırım, istihdam, üretim, ihracat odaklı büyümesini hızlandırmak için gereken adımları atmayı sürdüreceklerini anlatan Erdoğan, "Önümüzdeki günlerde hayata geçireceğimiz yeni tedbirlerle inşallah istikrar ve güven ikliminin güçlendirilmesi yolunda çok önemli mesafe kat edeceğimize inanıyorum." diye konuştu.

Asgari ücrette tarihi bir artışı gerçekleştirirken, bunun işveren üzerindeki yükünü azaltacak adımları da ihmal etmediklerinin altını çizen Erdoğan, Türkiye'de onlarca yıldır asgari ücretin vergiden muaf tutulması tartışmalarının yaşandığını hatırlattı.

GELİR VE DAMGA VERGİSİ KALDIRILDI

Yeni asgari ücret düzenlemesiyle, on yıllardır konuşulan işte bu özlemi de hayata geçirdiklerine işaret eden Erdoğan, "Önümüzdeki yılbaşından itibaren asgari ücretten alınan gelir vergisi ile damga vergisini kaldırıyoruz. Bu iki verginin kalkmasıyla işveren kesimini 450 liralık ilave bir yükten de kurtarmış oluyoruz. Bir başka ifadeyle, asgari ücrette tarihi bir artış yaparken, bunun işveren üzerindeki ilave maliyetini 450 lira aşağıya çekmiş bulunuyoruz." dedi.

Hükümet olarak, asgari ücreti fevkalade yüksek bir oranda artırarak çalışanların, asgari ücretten alınan vergiyi kaldırarak da işverenlerin yanında olduklarını gösterdiklerini ifade eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Böylece istihdamda asgari ücretin artışının yol açtığı maddi külfetten kaynaklanabilecek muhtemel azalışların da önüne geçtiğimize inanıyoruz. Daha çok çalışmak daha çok üretmek daha çok iş ve aş kapısı açmak, daha çok ihracat yapmak için hiçbir engel hiçbir mazeret bırakmama azmiyle yolumuza devam ediyoruz. Ülkemizin ve milletimizin geleceğini ne faiz ve kur spekülatörleri ne yeminli iç ve dıştaki Türkiye düşmanları ne de bir avuç aç gözlü muhteris belirleyebilir. Bu ülkenin geleceğini 84 milyon hep birlikte biz belirleyeceğiz. Bu milletin geleceğini erkeğiyle kadınıyla, genciyle yaşlısıyla, işçisiyle işvereniyle hep birlikte biz belirleyeceğiz. Büyük ve güçlü Türkiye'nin inşasında yakaladığımız tarihi fırsatı değerlendirmek için hep birlikte mücadele edecek, hep birlikte ter dökecek, hep birlikte fedakarlık yapacak ve nihayet hep birlikte hedeflerimize ulaşacağız. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleriyle dünya bocalarken, biz büyümeye devam ediyorsak, hedeflerimize yakınız demektir. Aynı şekilde tüm bu ülkeler ne yapacağını bilemez şekilde yalpalarken, biz, hedeflerimize kilitlenmiş olarak ilerliyorsak zafere yakınız demektir. Asgari ücreti işte bu anlayışla belirledik. Asgari ücretin işveren üzerindeki yükünü işte bu anlayışla düşürdük."

Yeni asgari ücretin çalışanlara ve işverenlere hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür etti.

2022 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLDU?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasına göre 2022 yılı asgari ücreti belli oldu:

Asgari ücrete 2022 yılında yüzde 50,44 oranında zam yapıldı. Buna göre asgari ücret brüt olarak 5 bin 4 TL, net ise 4 bin 253, 40 TL olarak uygulanacak. Buna göre asgari ücretten yüzde 14 oranında 700,56 TL SGK primi, 50,04 TL işsizlik sigorta primi toplamda ise 750,60 TL kesinti yapılacak. 

Asgari ücretin işveren maliyeti ise SGK Primi (yüzde15,5) 775,62 , işveren işsizlik sigorta primi (yüzde 2) 100,08 TL olmak üzere 5 bin 879,70 TL olacak. 

Asgari ücret brüt: 5 bin 004 TL

Asgari ücret net: 4 bin 253,40 TL

Asgari ücret günlük: 141,78

Asgari ücret 2022, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı

2022 YILI AGİ TABLOSU

2022 yılı asgari ücreti açıklandıktan sonra kişinin çocuk sayısına göre alacağı asgari ücret zammı da belli olacak. İşte 2022 AGİ tutarları:

*Bekarlar için yeni AGİ: 402 TL  TL 

*Evli eşi çalışmayan ve çocuksuz yeni AGİ: 481,5 TL 

*Evli eşi çalışmayan 1 çocuklu yeni AGİ: 543 TL 

*Evli eşi çalışmayan 2 çocuklu yeni AGİ: 603 TL 

*Evli eşi çalışmayan 3 çocuklu yeni AGİ: 684 TL 

*Evli eşi çalışmayan 4 çocuklu yeni AGİ: 684 TL 

*Evli eşi çalışmayan 5 çocuklu yeni AGİ:: 684 TL 

*Evli eşi çalışan ve çocuksuz yeni AGİ: 402 TL 

*Evli eşi çalışan 1 çocuklu yeni AGİ: 462 TL 

*Evli eşi çalışan 2 çocuklu yeni AGİ:522 TL 

*Evli eşi çalışan 3 çocuklu yeni AGİ:603 TL 

*Evli eşi çalışan 4 çocuklu yeni AGİ:643,5 TL 

*Evli eşi çalışan 5 çocuklu yeni AGİ:684 TL 

Asgari ücret 2022, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı

İŞÇİ VE İŞVERENİN ASGARİ ÜCRETE BAKIŞI

Öte yandan işçileri temsil eden TÜRK-İŞ 4 bin TL'nin kırmızı çizgisi olduğunu açıklarken komisyonda işverenleri temsil eden TİSK ise 3 bin 500 TL'lik rakamı geçtiklerini, rakamın artması için görüşmelerin sürdüğünü ifade etmişti.

KULİSLERDE 4 BİN TL VE ÜZERİ KONUŞULUYOR

Kulislerde konuşulanlara göre asgari ücret konusunda tarafların 3900 TL'de anlaştıkları, söz konusu artışın 4 bin TL olması için çalışmaların sürdüğü kaydedilmişti. TGRT Ankara Haber Müdürü Ahmet Sözcan, asgari ücret zammı konusunda, "Cumhurbaşkanı Erdoğan bu rakamı 4 bin 150 ve 4 bin 200 bandına çıkaracak” demişti. 

Asgari ücret 2022, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Bakanlıktaki ilk toplantının ardından Komisyon, işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların ardından son toplantısını tekrar bakanlıkta yapıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor.

Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Asgari ücret 2022, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı

YILLARA GÖRE ASGARİ ÜCRETİN MİKTARI

2005 asgari ücret

Net: 350.15 TL

Brüt: 488.70 TL

2006 asgari ücret

Net: 380.46 TL

Brüt: 531 TL

2007  asgari ücret

Net: 403.03 TL

Brüt: 562.50 TL

2008 asgari ücret

Net: 481.55 TL

Brüt: 608.40 TL

2009 asgari ücret 

Net: 527.13 TL

Brüt: 666 TL

2010 asgari ücret 

Net: 576.57 TL

Brüt: 729 TL

2011 asgari ücret 

Net: 629.96 TL

Brüt: 796.50 TL

2012  asgari ücret

Net: 701.13 TL

Brüt: 886.50 TL

2012 asgari ücret

Net: 701.13 TL

Brüt: 886.50 TL

2013 asgari ücret

Net: 773.01 TL

Brüt: 978.60 TL

2014 asgari ücret

Net:  846 TL

Brüt: 1,071 TL

2015  asgari ücret

Net:  949.07 TL

Brüt: 1,201.50 TL

2016  asgari ücret

Net:  1,300.99 TL

Brüt: 1,647 TL

2017  asgari ücret

Net:  1,404.06 TL

Brüt: 1,777.50 TL

2018  asgari ücret

Net:  1,603 TL

Brüt:  2,029 TL

2019  asgari ücret

Net:  2 bin 020 TL

Brüt: 2 bin 558 TL

2020 asgari ücret

Net: 2 bin 324 TL

Brüt: 2 bin 943 TL

2021 asgari ücret

Brüt: 3 bin 577 lira 50 kuruş

Net: 2 bin 825 lira 90

 

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KATMAK İÇİN TIKLAYIN
Son Haberler
Kabak çekirdeğinin faydaları doktorları bile hayrete düşürdü! Günde bir avuç kabak çekirdeğinin insan vücuduna saymakla bitmeyen faydaları
Kabak çekirdeğinin faydaları doktorları bile hayrete düşürdü! Günde bir avuç kabak çekirdeğinin insan vücuduna saymakla bitmeyen faydaları
5 Mayıs 2024 Pazar günlük burç yorumları nelerdir, Hangi burç sahiplerinin hayatında neler değişecek? Aşk, Para, Sağlık, Kariyer...
5 Mayıs 2024 Pazar günlük burç yorumları nelerdir, Hangi burç sahiplerinin hayatında neler değişecek? Aşk, Para, Sağlık, Kariyer...
Acun Ilıcalı'nın eski eşi Şeyma Subaşı, yürekleri hoplatan üstsüz paylaşıma hayranlarından yorum yağmuru: ''Edep yahu''
Acun Ilıcalı'nın eski eşi Şeyma Subaşı, yürekleri hoplatan üstsüz paylaşıma hayranlarından yorum yağmuru: ''Edep yahu''
5 Mayıs Pazar günü hava durumu nasıl olacak? Sarı kod uyarısı gelen iller hangileri?
5 Mayıs Pazar günü hava durumu nasıl olacak? Sarı kod uyarısı gelen iller hangileri?
Çok Okunanlar
5 Mayıs 2024 Pazar günlük burç yorumları nelerdir, Hangi burç sahiplerinin hayatında neler değişecek? Aşk, Para, Sağlık, Kariyer...
5 Mayıs 2024 Pazar günlük burç yorumları nelerdir, Hangi burç sahiplerinin hayatında neler değişecek? Aşk, Para, Sağlık, Kariyer...
Acun Ilıcalı'nın eski eşi Şeyma Subaşı, yürekleri hoplatan üstsüz paylaşıma hayranlarından yorum yağmuru: ''Edep yahu''
Acun Ilıcalı'nın eski eşi Şeyma Subaşı, yürekleri hoplatan üstsüz paylaşıma hayranlarından yorum yağmuru: ''Edep yahu''
Kabak çekirdeğinin faydaları doktorları bile hayrete düşürdü! Günde bir avuç kabak çekirdeğinin insan vücuduna saymakla bitmeyen faydaları
Kabak çekirdeğinin faydaları doktorları bile hayrete düşürdü! Günde bir avuç kabak çekirdeğinin insan vücuduna saymakla bitmeyen faydaları
Reflü hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Reflü hastalığına iyi gelen yöntem ve yiyacekler
Reflü hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Reflü hastalığına iyi gelen yöntem ve yiyacekler
Yorumlananlar
AK partinin oy kaybetmesinin en önemli sebebi ne?  Çok çarpıcı anket sonucu açıklandı!
AK partinin oy kaybetmesinin en önemli sebebi ne? Çok çarpıcı anket sonucu açıklandı!
Ekrem İmamoğlu CNN International'a verdiği röportajda ''Hamas terör örgütüdür'' dedi
Ekrem İmamoğlu CNN International'a verdiği röportajda ''Hamas terör örgütüdür'' dedi
Uzmanlardan Hakkari için korkutan deprem uyarısı! ''Yüksekova-Şemdinli fayının 7 şiddetinde deprem üretme olasılığı var''
Uzmanlardan Hakkari için korkutan deprem uyarısı! ''Yüksekova-Şemdinli fayının 7 şiddetinde deprem üretme olasılığı var''