Augusto Pinochet Kimdir, Nerelidir, Nerede Doğdu? Kaç yaşında Öldü?

Augusto Pinochet Biyografisi, Hayatı, Özgeçmişi, Doğum yeri, Doğum Tarihi, Fotoğrafı, Augusto Pinochet Kimdir? Kaç yaşındadır? Nereli, Memleketi Neresi? Augusto Pinochet hakkında merak ettiğiniz her şey haberimizde…

Augusto Pinochet Kimdir, Nerelidir, Nerede Doğdu? Kaç yaşında Öldü?

11 Eylül 1973 – 11 Mart 1990 tarihleri arasında Şili'yi dikta rejimi ile yöneten Augusto Pinochet’in Doğum tarihi, Kilo & Boy, Burcu, Mesleği, Doğum Yeri , Hayat öyküsü…

AUGUSTO PİNOCHET KİMDİR?

Doğum tarihi : 25.Kasım.1915 Ölüm tarihi : 10.Aralık.2006

Augusto Pinochet kaç yaşında öldü : 91

Kilo & Boy :

Burcu : Yay

Meslek : Asker, Devlet Başkanı

Augusto Pinochet doğum yeri : Valparaíso, Şili

Ölüm yeri : Santiago, Şili

AUGUSTO PİNOCHET BİYOGRAFİSİ

11 Eylül 1973 – 11 Mart 1990 tarihleri arasında Şili'yi dikta rejimi ile yönetmiştir. 30. Şili Devlet Başkanıdır.

Augusto Pinochet, 25 Kasım 1915 tarihinde Valparaíso, Şili’de doğmuştur. Tam adı Augusto José Ramón Pinochet Ugarte’dır. Babası Augusto Pinochet Vera 18. Asırda Fransa’dan göç etmiştir. Augusto Pinochet, 1933 yılında Santiago'daki askeri akademide okumaya başladı ve 1936 yılında mezun oldu.

chile_pinochet_sin28d_4165371.jpg

1942-19ago’daki Harp Akademisi’nde görev yaptı. 1952 yılında binbaşı oldu. Şili Hükümeti’nin görevlisi olarak bir süre ABD’de kaldı. Bu arada Ekvador Askeri Akademisi’ nde profesör oldu. 1964’te Harp Akademisi Müdür Yardımcılığına getirildi. 1966’da albaylığa, 1968’de tuğgeneralliğe yükseldi. 1970'te tümgeneral oldu.

Kasım 1972’de tümen komutanlığına, Ağustos 1973’te genelkurmay başkanlığına getirildi. 11 Ekim 1973’te Pinochet başkanlığındaki bir askeri cunta, Başkan Salvador Allende’yi devirdi ve iktidarı ele geçirdi.

Salvador Allende hükümetine karşı yapılan askeri darbeden sonra, 11 Eylül 1973'den 11 Mart 1990'a kadar Şili'yi dikta rejimi ile yönetti.

Yönetim sırasında muhalefet partilerini, sendikaları ve yayın organlarını kapattı. Uluslararası pazara açık Friedmancı liberal bir ekonomik politika izledi. Eylül 1980’de halkoylamasıyla onaylattığı ve Mart 1981’de yürürlüğgörev süresini 1989’a kadar uzattı; ülkede serbest genel seçimlerin yapılma tarihi 1997 olarak belirledi.

11 Mayıs, 14 Haziran ve 12 Temmuz 1983’te başkent Santiago’da düzenlenen gösterilere büyük bir halk kitlesi katıldı. Bunun üzerine baskıyı artırarak muhalefeti susturmak yolunu seçti. 11 Ağustos 1983’te ordu ve polisin göstericilere ateş açması üzerine 32 kişi öldü, 100’e yakın kişi yaralandı. Tüm baskılara karşın, geniş çaplı protesto eylemleri aralıklı olarak 1986’ya kadar sürdü. Mart 1987’de siyasal partilerin kurulmasına izin vermek zorunda kaldı. Olayların tırmanması üzerine, Ocak 1988’de sıkıyönetimi kaldırdı. 1997 yılına kadar yönetimde kalmak için Ekim 1988’de başvurduğu halkoylamasını yitirince Aralık 1989’de devlet başkanlığı seçimlerine gidildi. Pinochet, seçimi kazanan Hristiyan Demokrat Parti’nin adayı P. Alywin Azocar’a Mart 1990’da devlet başkanlığını devretti; ancak, genelkurmay başkanlığı görevini 1998 sonuna kadar sürdürdü. Ayrıca anayasaya yeni bir madde ekleterek, kendisine "hayat boyu senatör" olma hakkını tanıdı.

Augusto Pinochet, 1943 yılında Lucía Hiriart ile evlendi. Lucía Pinochet, Augusto Osvaldo Pinochet, Jacqueline Marie Pinochet, Marco Antonio Pinochet, María Verónica Pinochet adlarında 5 çocuğu vardır.

Augusto Pinochet, 10 Aralık 2006 tarihinde Santiago, Şili’de kalp krizinden öldü. Naaşı vasiyeti üzerine yakılarak ailesine teslim edildi. Ailesi, saldırı ihtimali nedeniyle kendisi için mezar yaptırmadı. Silahlı kuvvetler de küllerinin herhangi bir askeri tesiste bulundurulmasına izin vermedi

Kaynak:Biyografi.info

BİR DİKTATÖRÜN BİYOGRAFİSİ

Augusto Pinoşe Hitler gibi bir gümrük memurunun oğlu olarak dünyaya geldi.Asker olmasına annesi, ardından karısı destekledi.Genç Pinoşe

, Şili ordusunda süratle yükseldi.Her ne kadar komünistlerden nefret etse de 1950 de latin amerika'nın ilk marsist lideri Salvador Allende nin iktidarı döneminde ve onun isteğiyle orduya girmişti.Aynı Mısır darbesinde olduğu gibi.Mursi tarafından yetki verilen Sisi'nin, Mursi yi devrilmesi gibi Pinoşe de gün gelecek kendisinin önünü açan amirini darbe yapmakta gecikmeyecektir ......

70 li yılların başında dünya, Sovyetler birliği ve Amerika arasındaki  ideolojik açık bölünmüştü .Taraftar sürekli olarak etki alanlarını genişletmeye yollarını arıyordu.1969 Nixon, Amerika'nın arka bahçesi olarak görülen güney Amerikada komünizmin yayılmasına endişe ediyordu.Şili'de yaklaşan seçimlerde en büyük favorisi sosyalist Allande idi.Başkan bu durumdan oldukça rahatsızdı ve CIA ya talimat vererek Şili halkının iradesini sandığa yansıtmaması için elinden geleni yaptı.Lakin bu hesap tutmadı.Allande, diğer iki rakibini de paspas gibi çiğneyip başbakanla yerleşmişti.Beyaz saraydakiler sinir küpü oldu.

1030888329.jpg

Seçimlerin ardından Amerika, Şili'nin ekonomik açıdan çökertilmesi operasyonu başladı.Başbakan Allande, Amerika'nın elinde bulunan bakır şirketlerinin millileştirme iş ve toprak reformu yapmasına rağmen 1973 e gelindiğinde eflasyon yükselmiş, CIA destekli grevler başlamıştı.Türkiye'deki darbe literatüründen alışık olduğumuz tabirde şartlar olgunlaşıyor.Amerika Allande'nim gelmesi ile latin Amerika'nın üstü Küba ile ile beraber kızıl sandviç olmasından korkuyordu.

Allande'nin en büyük hatası güvenilir biri olduğunu düşündüğü Pinoşe'yi 1973 haziran'da genel kurmay başkanı olarak atadı.Ardından 11 eylül 1973 Şili halkının zihnine kazınan tarih oldu.O gün Pinoşe, seçimle iktidara gelmiş Allande hükümetine darbe yaparak hükümeti devirdi ve başbakan darbe sırasında öldü.Kimilerine göre intihar etmiş, kimilerine göre ise askerler tarafından öldürülmüştü.O günden itibaren Şili'de cunta rejimi hakimiyeti almış ve general artık ülkeyi yönetmeye başlamıştı.Artık Amerika rahat nefes almıştır Şili güvendeydi.

Darbeci devlet başkanı sanayideki millileştirmeyi durdurdu.Şirketleri ve toprakları eski sahiplerine iade etti.Kendisi ekonomiden anlamasa da Amerika ona Amerikadan serbest ticaret politikalarının hayata geçirmeleri için sonradan "chicago Boys"olarak isimlendirilecek  bir grup genç ekonomisi gönderdi.Bu kadronun ülkeye hâkim kıldığı ekonomik modelle.Şili bölgenin en sağlam ekonomisi oldu.Tabi bunda Amerika'nın desteğini çok büyüktü.

General Pinoşe, tanrı tarafından seçildiğini inanıyordu.Kendisine bir politikacı dan ziyade hep asker olarak görmeye devam etti.Üniforma giyerek dolaştı.1970 lerde özellikte ekonominin düzeldi ve istikrarın geri geldi bir ortamda birçok şilili generalin ardında saf tutmak da gecikmedi.Halkına sürekli demir yumruk politikası uygulamış ve gizli servisin acımasızlığı ve askeri rejimin tüm ezici gücüyle Pinoşe iktidarını devam ettirmiştir.Fakat buna rağmen 1986 da kendisine hedef alan bir suikast girişiminde payı kurtuldu.

General Pinoşe 1988 de ülkesine çok güvenme ve oluşturduğu bu ekonomik tablo, Amerikan yardımları askeri yönetimin yaptırdı eklemelerle 1988 de halkı referanduma götürüp bir şekilde güvenoyu almayı planlıyordu.Ama Şok oldu kaybetti.Kendi eliyle, sivil ikdidara giden yolu açmıştı. 1990 da acısını içine gömerek cumhurbaşkanlığından ayrıldı ama genel kurmay başkanlığını yürütmeye devam etti.Yönetimden ayrılamıyordu.Pinoşe nihayet 1998 de genelkurmay başkanlığından ayrıldı.Şili halkının çilesi bitmedi bu kez de kendisine ömür boyu senatör ilan etti.Adaletin pençesinden kaçmak için türlü cambazlığı yapıyordu.Daha sonradan hazırlanan hükümet raporuna göre 30 bin kişinin tanıklığında hazırlanmış raporda cunta rejimi 3197 kişiyi öldürmüş 29 bin kişi işkenceden geçirmiş kayıpların sayısını Allah bilir.

 

Dünya değişiyordu.2000 li yılların başına gelindiğinde artık o dönem Amerika, önceden destek verdiği darbeciler, diktatörler, ve kullandığı örgütlere desteğini çekmiş artık onlarla hesaplaşmaya  başlamıştı.Yani bir nevi eski silahlarını kullanıp şimdi teslim ediyor.Pinoşe 1998 de İngiltere ziyaret sırasında İspanya'ya  teslim edilmek üzere ev hapsine alınca şok oldu.Eski dostları onu yem ediyorlardı.İspanyollar kendi vatandaşlarının canına kıydığı gerekçesi ile darbeci generalin peşine düşmüş tü.Sağlığını öne sürerek zaman oynadı ve 2 yılın sonunda İspanyolların elinden kurtuldu.İngilizler 2000 yılının mart'ında sağlık sorunları nedeniyle Pinoşe'yi ülkesine  geri yolladı.Tam döndüğü esnada Allande'den den sonra ilk sosyalist devlet başkanı Ricardo Lacoste yemin edip göreve başladı.Geçmişin pislikleri de hesaplaşmaya kararlı olan baş yeni başkan Pinoşe'yi yargılamaya başladı aynen bizdeki Kenan Evren'in yargılanması gibi sembolik bir yargılama olmuştu.Ama ondan farklı olarak sürekli ev hapsine alınmış ve aşağılarcasına 2005 te ilk sabıka kaydı çıkarılmıştı.Polis devam eden soruşturmada çerçevesinde Pinoşe'nin  fotoğraflarını çekerek parmak izini almış, üstelik eski devlet başkanına adi suçlar gibi her gün karakola rapor verme zorunluluğu da getirilmişti.Buna karşın yargılama esnasında sürekli avukatları tarafından sağlık sorunları bahane ederek duruşmalara gelmiyor ve eski postal yalayıcıları sayesinde korunuyordu.Yinede Pinoşe 2006 da Allande'nin  iki korumasının öldürülmesinden birinci derece rolü olduğu gerekçesiyle adli makamlar tarafından beşinci kez ev hapsi almaktan kurtulamadı.10 aralık 2006 da 91 yaşında tedavi gördüğü hastanede öldüğü haberi üzerine bayraklarla sokaklara çıkan binlerce Şilili Pinoşe'nin ölümünü dans ederek ve korna çalarak kutlamış tır.

General Pinoşe 1970 teki darbe ben 1990 a kadar ülkeyi demir yumrukla yönetmiş, onbinlerce kişi işkenceden geçiren geçirerek öldürmüştür.Pinoşe'ye ait farklı adlarda yüzün üstünde banka hesabı belirlenmiştir.Yurtdışına milyonlarca dolar kaçırdığı sonradan ortaya çıkmıştır.Özellikle aralarındaki Washington daki lyrics bankası'nın da bulunduğu bir dizi bankada keşfeden gizli hesaplarındaki milyonlarca dolar, taraftarlarını bile çileden çıkarmıştır.Bu işe tuz biber ekense Hong Kong'taki bir bankada diktatör adına açılan hesapta ortaya çıkarılan 10 ton altın olacaktı.

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
10 Mayıs 2024 Cuma günlük burç yorumları | O Burç sahipleri dikkat! Aşk, Para, Sağlık Kariyer
10 Mayıs 2024 Cuma günlük burç yorumları | O Burç sahipleri dikkat! Aşk, Para, Sağlık Kariyer
Whatsapp’ın bu özelliği  çok işinize yarayacak! WhatsApp durumunuza gizlice göz atanları tespit edin
Whatsapp’ın bu özelliği çok işinize yarayacak! WhatsApp durumunuza gizlice göz atanları tespit edin
Stokçular şimdi yandı! Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezalarının artırılmasını içeren kanun teklifi, TBMM komisyonunda kabul edildi
Stokçular şimdi yandı! Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezalarının artırılmasını içeren kanun teklifi, TBMM komisyonunda kabul edildi
Yarın okul var mı? MEB’den konuyla ilgili açıklama geldi…
Yarın okul var mı? MEB’den konuyla ilgili açıklama geldi…
Çok Okunanlar
10 Mayıs 2024 Cuma günlük burç yorumları | O Burç sahipleri dikkat! Aşk, Para, Sağlık Kariyer
10 Mayıs 2024 Cuma günlük burç yorumları | O Burç sahipleri dikkat! Aşk, Para, Sağlık Kariyer
Whatsapp’ın bu özelliği  çok işinize yarayacak! WhatsApp durumunuza gizlice göz atanları tespit edin
Whatsapp’ın bu özelliği çok işinize yarayacak! WhatsApp durumunuza gizlice göz atanları tespit edin
Stokçular şimdi yandı! Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezalarının artırılmasını içeren kanun teklifi, TBMM komisyonunda kabul edildi
Stokçular şimdi yandı! Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezalarının artırılmasını içeren kanun teklifi, TBMM komisyonunda kabul edildi
Bugün Altın fiyatları ne kadar, Gram çeyrek Kaç TL? 9 Mayıs 2024 Perşembe güncel altın fiyatları
Bugün Altın fiyatları ne kadar, Gram çeyrek Kaç TL? 9 Mayıs 2024 Perşembe güncel altın fiyatları
Yorumlananlar
Fenerbahçe'nin genç yıldızı Ferdi Kadıoğlu yuvadan uçuyor, gideceği yeni yeni takım belli oldu
Fenerbahçe'nin genç yıldızı Ferdi Kadıoğlu yuvadan uçuyor, gideceği yeni yeni takım belli oldu