Bedelli Askerlik ne zaman çıkacak? ? Erdoğan, Bahçeli Görüşmesinde Bedelli askerlik için ne konuşuldu

Bedelli Askerlik ne zaman çıkacak?, Bedelli Askerlik Geliyor Mu? Erdoğan Bahçeli Görüşmesinde Ne Karara Varıldı? gibi sorular, bedelli bekleyen binlerce kişinin merakla araştırdığı bir konu.

Bedelli Askerlik ne zaman çıkacak? ? Erdoğan, Bahçeli Görüşmesinde Bedelli askerlik için ne konuşuldu

Bedelli Askerlik - Başbakan Yardımcısı Bozdağ, bedelli askerlik konusunun 1 Ekim'e kadar verilen aranın ardından parlamentoda gündeme gelebileceğini söyledi. OHAL'e de değinen Bozdağ, "Kaldırılması iradesi var, zamanı belirlenecek, ona göre adım atacağız" dedi

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, bedelli askerlik konusunun 1 Ekim'e kadar verilen aranın ardından parlamentoda gündeme gelebileceğini söyledi. OHAL'e de değinen Bozdağ, "Kaldırılması iradesi var, zamanı belirlenecek, ona göre adım atacağız" dedi.

Erdoğan-Bahçeli görüşmesinin gündem maddelerinden biri de bedelli askerlikti. 1 Ekimde meclisin açılmasının ardından bedelli askerliğin gündeme getirilmesi bekleniyor.

Seçimlerin ardında bedelli askerlikte yaş ve ücret konusunda rakamların belirlendiği iddia edildi. Yeni Şafak'tan Kıymet Sezer'in haberine göre, çalışmalarda bedelli için 26 yaş ve 20 bin TL ücret öne çıktı. Bedelli ücretini ödeyenler askerlik hizmetinden muaf tutulacak. Bedelliden elde edilecek kaynak bütçeye gelir kaydedilmeyecek, savunma harcamalarına aktarılacak. Bedelli askerliğin devam eden terörle mücadele faaliyetlerinde herhangi bir zafiyet yaratmayacağı bildirildi. Konuyla ilgili Genelkurmay Başkanlığı'ndan da olumlu görüş alındığı bildirildi.

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Yeni Şafak Gazetesi’nin Facebook, Twitter ve Instagram hesaplarından yapılan canlı yayında İnternet Yazı İşleri Müdürü Ersin Çelik'in sorularını yanıtladı

Bakan Canikli, bedelli askerlikle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Canikli'nin açıklaması şu şekilde:

Biz bedelli için tüm alternatiflerimizle hazırız. Aşağı yukarı dört yada beş seçenekle bedelliye hazırız. Yaş, ücret ve birtakım teknik ayrıntılarla inceliyoruz. Bedelli askerliğe başvuran hiç kimse askerlik hizmetinde bulunmayacaklar. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bedelli talimatından sonra hazırlıklarımızı devreye sokacağız.

eski 
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim sonrasını işaret etmesinin ardından yüz binlerce kişiyi umutlandıran bedelli askerlik uygulamasının, askerlik için oluşturulacak yeni model ile birlikte ele alınması bekleniyordu. Erdoğan'ın Genelkurmay Başkanı ve Milli Savunma Bakanlığı'na sadece bedelli askerlik ile ilgili değil; askerlik sürelerinden, ordu yapılanmalarına kadar yeni bir modeli çalışmaları talimatı verdiği öğrenilmişti.

Bozdağ, bedelli askerlik ile ilgili soruyu "TSK'nın ihtiyaçları dikkate alınarak bedel ve yaş sınırı belirlenecek, ona göre adım atılacak" diye yanıtladı.

Profesyonel askerlik çalışmaları

Erdoğan'ın çalışılmasını istediği bedelli askerliğin yanı sıra askerlik süreleri, iller ve bölgelerde ordu yapılanmaları, ücret politikalarından, terfilere kadar komple askerlik sisteminin değerlendirileceği kaydedildi. TSK'nın teknik personel, sivil personel, mühendis, doktor gibi ihtiyaçları ve bu ihtiyaçların karşılanma modelleri de tüm bu yeni sistem içinde çalışılacak. Askerlik süresinin kısalmasının da gündemde olduğuna dikkat çeken kaynaklar, TSK'nın kısmen de olsa zaten yapılanma itibariyle profesyonel ordu modeline geçtiğini, terörle mücadele bölgelerinde özel birliklerin görev aldığını ifade ederken, tam anlamıyla profesyonelleşmenin de bu çalışma kapsamında ele alınacağını kaydetti. Kaynaklar, zorunlu askerlik uygulamasından kesinlikle vazgeçilmesinin gündemde olmadığını, ancak zorunlu askerlik modellerinin de ele alınıp değerlendirileceğinin de altını çizmişti.

'Bedelli bir ihtiyaçtır'

Milliyet'in edindiği bilgiye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'na sadece bedelli askerlikle ilgili değil, profesyonel ordudan askerlik sürelerine, ordu yapılanmalarına kadar geniş kapsamlı bir yeni askeri yapılanma talimatı verdi. Bedelli askerliğin ihtiyaç olduğu fikri benimsenirken, bu bedelliden sonrasında, gelecek yıllarda daha fazla yığılma olma ihtimali de göz önüne alınarak çalışma yapılması istendi. Yeni askerlik modeli çalışmalarında Genelkurmay ve bakanlığın yanı sıra ilgili kurumlar, İçişleri Bakanlığı, YÖK gibi kurumlardan da görüş alınacak. Yeni modelde hedefin, "az adamla daha etkin süreç yönetmek" olduğu kaydedilirken, teknolojinin daha etkin kullanılacağı ve bu nedenle daha uzman personelin görev alacağı bir modeli hayata geçirmek olduğu kaydedilmişti.

eski haberler
Son zamanlarda ülkenin gündeminden düşmeyen bedelli askerlik konusu milyonlarca vatandaş tarafından merak ediliyor. Bedelli askerliğin çıkması için çeşitli kampanyalarla hükümete seslerini duyuran vatandaşa hükümet cephesinden yanıt geldi.

Başbakan Binali Yıldırım konuk olduğu bir televizyon programında soruları cevaplarken bedelli askerlik konusuna değinerek " Yeni hükümetin gündemindeki konulardan birisi bu olacak. Bu bir reform. Bence şartlar oluştu. Bir birikim var, bunu bedelli ile sadece çözmek mümkün değil. Bütün boyutları ile ele almak lazım." ifadelerine yer verdi. Bu açıklama üzerine merak edilen diğer bir husus ise yaş ve bedel konusu oldu. Bedelli askerlik 2011 yılında 30 bin lira, 2014'te 18 bin lira olarak açıklanmıştı. Şimdi bu iki rakamın ortasında, yani 20 - 25 bin lira olması bekleniyor. Yaş konusunda da 28 yaş sınırı olacak şeklinde değerlendirmeler var, daha önce de 28 yaş sınırı olmuştu. 25 yaş olması için talep var. Yerel seçimlerden hemen sonra bedelli askerlik çıkarılacak.

Türkiye'de halihazırda 400 bini aşkın bakaya ve 2.5 milyonu aşkın tecilli genç bulunuyor. Bu durum bedelli bekleyen pek çok kişinin olduğu anlamına geliyor. Bedelli askerlik konusunda hükumet ne kadar soğuk dursa da yıllardır beklenti içinde olanlar için hala sıcaklığını koruyor. 2018 yılının önemli konularından yine bedelli askerlik oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bayram namazını kılmak için Üsküdar'daki Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii'ne geldi. Cami çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, bedelli askerlik için 'gündemimizde var' dedi.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bedelli askerlik konusuna ilişkin, "Burada bir birikim var, bu birikimi de biliyoruz. Dolayısıyla biz şimdi Bay Muharrem gibi bu işin dışında değiliz ki. Elimizde de bir birikim var, bunun beklentisi var, yurt dışından var, yurt içinden var. Bunun rakamını çok cüzi bir miktara da indirdik. Şu anda bu kapıyı açtığımız zaman buraya ciddi bir huruç harekatı olacaktır. Aslında burayla ilgili atılacak çok farklı adımlar da var." dedi.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bedelli askerlik konusunda bir takvim vermesine ilişkin soruya da bununla ilgili bir takvimi kendisinin vermesinin yanlış olacağını vurgulayarak, "Bunu, benim başkan olduğum anda çalışacağım insan veya insanlar kimdir? Birinci derece Genelkurmay Başkanım'dır ve Milli Savunma Bakanım'dır. Onlarla beraber bunu tabii ki müzakere edeceğiz, tartışacağız. Şu anda bir defa ihtiyaç var mı yok mu, bu bir. İki, şu anda biz terörle mücadele ederken, bunun zamanlamasını nasıl yapağız. Çünkü bir tarafta terörle mücadele var, bir tarafta da bedelli askerlikle siz terörle mücadele noktasını bir kenara koyuyorsunuz. Onun için bu hassasiyeti göz önüne almamız lazım. Bu hassasiyet içerisinde bedelli askerliğin ne zaman çıkacağı konusunda diğerleri gibi bir adım atmayacağını vurgulayan Erdoğan, "Burada bir birikim var, bu birikimi de biliyoruz. Dolayısıyla biz şimdi Bay Muharrem gibi bu işin dışında değiliz ki. Elimizde de bir birikim var, bunun beklentisi var, yurt dışından var, yurt içinden var. Bunun rakamını çok cüzi bir miktara da indirdik. Şu anda bu kapıyı açtığımız zaman buraya ciddi bir huruç harekatı olacaktır. Aslında burayla ilgili atılacak çok farklı adımlar da var. Onun için ben Genelkurmay Başkanıma da Milli Savunma Bakanıma da söyledim. Biz bu yeni düzenlemeleri silahlı kuvvetlerle ilgili çok daha farklı ele almamız lazım." dedi.


Başbakan Binali Yıldırım, terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlara ilişkin, "Şunu herkesin bilmesi lazım. Bizim masum insanlarla bir sorunumuz yok. Bizim sorunumuz derdimiz, terördür. Terör ister kendi topraklarımızda, 780 bin kilometrelik vatan toprağında olsun isterse Kuzey Irak'ta olsun, isterse kuzey Suriye'de olsun, nerede olursa olsun bunu yok etmek boynumuzun borcudur. Fırat Kalkanı'nda bunu yaptık, Afrin'de gidip oradaki Kürt kardeşlerimizi, Arapları bu terör belasından kurtardır, onların zulmünden kurtardık. Gerekirse başka yerlerde de aynısını yaparız." dedi.
 

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, bedelli askerlikle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Elitaş, "Ya TSK'nın 4 ayda bir yapılan devrelerini 3 ayda bire düşürerek askerlik süresini kısaltmak ya da Başbakanımızın dediği gibi bedeli mukabilinde askerliğini ifa etmiş saymak. 

 

Sanırım yeni hükümetin ilk gündemlerinden biri bu kanun olarak gelecek." dedi.


Başbakan Yıldırım, bedelli askerlikle ilgili de, "Bedelli yeni hükümetin gündemindeki konulardan birisi olacak. Bu sadece bedelli meselesi değil, bu bir reform. Ciddi anlamda birikim var. Bunu bedelli ile çözmek değil bütün boyutlarıyla ele alıp çözmemiz gerekiyor. Bence şartlar oluştu" dedi. 

Son olarak Başbakan Binali Yıldırım bedelli askerlik konusunda ''Büyük bir beklenti var. Bedelli askerlik seçimden sonra yapılacak iş.'' dedi.

"Bir önceki bedelli askerlik uygulamasında da çok katkım vardı. Herkes bedelliye karşı çıkarken ben toplumda böyle bir talep olduğunu ve bunun yerine getirilmesinin doğru olacağını ısrarla söylemiştim. Seçim arifesinde bedelli gündemde değil; gündem de olsa da Meclis kapalı olduğu için yapabilecek bir şey yok. Ancak, bu toplumsal talep 24 Haziran'dan sonra değerlendirilecektir."

Erdoğan'dan yeni 'bedelli askerlik' açıklaması! Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bedelli askerlikle ilgili soruya 'seçim sonrası oturup konuşacağız' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NTV-Star TV canlı yayınında, Nazlı Çelik'in 'bedelli askerlik' sorusuna yanıt verdi ve seçim sonrasına işaret etti.


Erdoğan, "Genelkurmay ve Milli Savunma Bakanı ile oturup konuşacağız. Eğer gerekli diyorlarsa karşı çıkmayız" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı başdanışmanı Mehmet Akarca, bedelli askerliğe ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Akarca, önceki Cumhurbaşkanı seçiminin hemen arifesinde de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şu an yaptığına benzer görüşler ifade ettiğini, seçim sonrasında ise bedelli askerlik kararı aldığına dikkat çekti.

Başdanışman Akarca ayrıca Cumhurbaşkanın "Hayırlısıyla şu önümüzde seçim bitmiş olsun, inşallah başkanlık sistemine geçiş dönemi hallolduktan sonra bunlar tekrar masaya yatırılır. Ona göre atılması gereken adım bu konuda varsa o zaman bu adım atılır" şeklindeki sözlerinin de bu doğrultuda anlaşılması gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, 24 Haziran'da gerçekleşecek seçimlerden galip çıkarak cumhurbaşkanı olması durumunda askerlikle ilgili yeni bir model uygulayacaklarını, bu model sonrası bedelli askerliğe gerek kalmayacağını söyledi.

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı gösterdiği Muharrem İnce, Tek Rumeli TV'de katıldığı programda soruları yanıtladı.

İnce yeni model ile ilgili detayları şu şekilde açıkladı:

"Herkes iki ay askerlik yapar, geri kalan 10 ayı isteyen asgari ücretli, isteyen kamuda görevli asgari ücretli, profesyonel orduya geçişin temelleri atılarak yeni bir model. Bu yeni modelle bedelli askerliğe de gerek kalmayacak zaten. Şuan da olduğu gibi bir model aklımdan geçmiyor. Askerliği toptan bir değiştirmek benim aklımdan geçiyor."

AK Parti Genel Başkanvekili ve Başbakan Binali Yıldırım, katıldığı bir televizyon programında 'Bedelli askerliğe bakışımız müspet' diyerek yeşil ışık yakmıştı. Yıldırım'ın açıklamaları sonrası gözlerin çevrildiği Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, 'Bedelli askerlik gündemimizde yok' diyerek tartışmaları sonlandırmıştı.

Önceki gün Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, Best FM'de katıldığı bir programda, bedelli askerliğin şu anki şartlarda gündemlerinde olmadığını dile getirmişti


Hukümetten her dönem farklı söylemlerle gündeme getirilen çözüldü çözülüyor cümleleriyle beklentileri hep üst seviyede tutulan bedelli askerlik konusu tekrar tozlu raflara terk edildi. Bedelli askerlik konusunda son açıklamaları derledik. Hükümetin ne zaman sorulsa ucunu açık bıraktığı konuların başında gelen bedelli askerlik konusu kesin cevaplar gelmemesinden dolayı her daim sıcaklığını koruyor.

Milli Savunma Bakanı Canikli, bedelli askerlik konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son sözü söylediğini, böyle bir çalışma olmadığını belirtirken, bir yandan da Cumhurbaşkanı’nın konuşmasının bütünü ele alındığında şifrelerin çözülebileceğini ifade etti.

Gazete Habertürk'ten Saliha Çolak'ın haberine göre AK Parti Grup toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, bedelli askerlikle ilgili yeni bir değerlendirme olup olmadığı yolundaki soruya karşılık, “Cumhurbaşkanı’mızın açıklaması var, onun dışında başka bir şey yok. O noktadayız, onun dışında bir çalışma söz konusu değil” dedi.

Bedelli askerlik bekleyen adaylar için yeni bir umut ışığı doğmuştu. Bu umut ışığının doğmasının nedeni de geçtiğimiz hafta açıklanan erken seçim tarihi oldu. Bedelli askerlikle ilgili uzunca süredir umutsuz açıklamalarla karşılaşan askerlik adayları, erken seçimle birlikte iktidar partisinin ve muhalefetin bu konuda yeni bir açılım gerçekleştirebileceğini düşünüyor. Bu konuda AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın eşi Selma Yazıcı da attığı tweetle bedelli askerlik bekleyenlere bir umut ışığı yakmıştı.

Bedelli askerlik için Başbakan Yıldırım'dan umutlandıran açıklama. Bedelli askerlik konusunun profesyonel askerliğe geçişte dikkate alınması gereken bir husus olduğunu söyleyen Yıldırım, bu nedenle bedelliye müspet baktığını ifade etti.

Son verilere göre Türkiye'de halihazırda 3 milyona yakın genç bedelli askerlik hakkında çıkacak yasaları bekliyor. Son dönemde oldukça fazla sesleri yükselen bedelli bekleyenler son çare olarak bedelli askerliğin çıkması için kampanya başlattı. Sosyal medyayı aracı olarak kullan bedelli askerlik bekleyenler sosyal medyada oluşturdukları kampanya ile hükumetin dikkatini çekmeye çalışıyor.

Bedelli askerlik konusuyla ilgili renkli yazılan kısımlar en güncel açıklamaları içermektedir.

 

-YENİ-

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, bedelli askerlik konusunda ''Bu şu anın konusu değil. Bunların hepsi seçimden sonra gündeme gelecek konular.'' dedi.

Son olarak Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın,  "Terörle mücadelemiz devam ederken, Afrin ve başka operasyonlarda belli bir noktaya gelinmişken, gündemimiz de bir bedelli askerlik almadık. Şuan gündemimizde yok. Ama seçim sonrası ne olur, şartlar nedir bir daha değerlendirilir. Ancak şuanda gündemimizde yok" dedi.



Binali Yıldırım, bedelli askerlik konusunda profesyonel askerliğe geçiş açısından konunun ele alınabileceğini belirtmiş ve "Bedelli askerliğe bakış açımız müspet. Bir yandan terörle mücadele veriyoruz bir yandan bedelli bu istismar edilecek bir konu gibi görünüyor. Profesyonel askerliğe geçtiğimiz için bu dikkate alınması gereken bir husus. Benim düşüncem bu. Buradan elde edilecek kaynağın da savunma sanayimizi güçlendirme için kullanılması gerekir." demişti.

-ESKİ-

Konuya ilişkin son olarak Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin en yetkili organı Merkez Karar Yürütme Kurulu'nda (MKYK) erken seçim ile birlikte bedelli askerlik beklentisinin arttığının söylenmesi üzerine "Seçim ortamında böyle bir gündemi doğru bulmam" demişti.

MKYK üyeleri bedelli askerlik konusunu gündeme getirip, “Büyük beklenti var” dedi. Bunun üzerine bedelli askerlikle ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan da, “Bize de talepler geliyor. Siz ne düşünüyorsunuz” diye sordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu sorusu üzerine MKYK üyeleri görüş bildirdi. “Büyük beklenti oluşturan bu talebin karşılanmasını” isteyenlerin yanı sıra Suriye’deki operasyonların sürdüğü bir dönemde bedelli askerlik uygulamasının getirilmesinin doğru olmayacağını ve tepkiyle karşılanacağını söyleyenler de oldu. Birçok üye de görüş bildirmek için söz talebinde bulununca Erdoğan, “Böyle olmayacak, kimler istiyor, kimler istemiyor” diyerek oylama yaptırdı.


 
 
Erdoğan, karşı çıkanların çoğunlukta olduğu oylamanın ardından da, “Seçim ortamında böyle bir gündemi doğru bulmam” diyerek tartışmaya son verdi. 

AKP İstanbul İl Kadın Kolu kurucu üyesi ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın eşi Selma Yazıcı sosyal medya hesabı üzerinden milyonlarca kişinin merakla beklediği bedelli askerlik konusunda önemli açıklamalarda bulunmuştu.

"Siyasetin bir adabı olmalı. Seçim kazanmak göz boyamayla olmaz. Verilen vaatlerin içi boş olmamalı. Ak parti hükümetleri şimdiye kadar ne dediyse yaptı. Üstelik bir tarafta dış güçlerin bir tarafta içteki hainlere ve terör belalarına rağmen" paylaşımını yapan Selma Yazıcı ardından "Bedelli sözünü yazacağınızı biliyordum ama kaç kez çıkarıldı bu da sözün yerine getirildiğinin göstergesidir. Yine çıkarılırdı, zemin uygun olsaydı. Belki bir süre sonra yapılabilir" paylaşımını yapmıştı.
 
Daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bedelli askerlik konusunu soran Selma Yazıcı, ardından sosyal medya hesabından "Cumhurbaşkanımızla tekrar konuştum, elçiye zeval olmaz dedim. İsteğinizi ve siteminizi ilettim. Cumhurbaşkanımız söz vermedim ama durumun farkındayım dedi. Binali Bey'le konuşalım değerlendirme yapalım gerekirse gündeme alırız dedi. Bunu böyle yazayım mı dedim, yaz dedi. Yani yok demedi" paylaşımında bulunmuştu. 


İlk olarak 1987 yılında çıkartılan bedelli askerlik imkanından 18 bin 433 kişi faydalanırken, bu tarihten yaklaşık 5 yıl sonra, 1992 yılında yeniden gündeme gelen bedelli askerlik başvurularından ise 35 bin 111 kişi faydalanmıştı. Son yıllarda bir çok kez gündeme gelen bedelli askerlikte 3. hak hala gelmedi.

BEDELLİ BEKLEYENLERİN TALEPLERİ

''daha önce defalarca verdiğiniz hakkı bizde kullanmak istiyoruz. iş istemiyoruz aş istemiyoruz mevcut düzenimizi korumak istiyoruz''

''#bedelliaskerlik bekleyen gençler parti ayrımı yapmaksızın dertlerine derman olacak partiye destek olacaktır. Bunu değerlendirin sesimize ses olun.''

''Çok açık ve net söylüyorum, gençlerin bu talepleri Reise iletilmez ve seçimden mağlubiyet alınırsa cezası bakanlara ve danışmanlara kesilir...''

''Ekonomik kriz kapıda Bedelliye karşı çıkanlar kriz var diye şikâyet etmesin o zaman. Halinden memnun kalsın''


Askerlik çağına gelen ancak çeşitli sebepler dolayısıyla bu görevi ifa etmede sorun yaşayan vatandaşlar için çıkartılan bedelli askerlikten, bu güne kadar yaklaşık 400 bin kişi faydalandı. İlk olarak 1987 yılında çıkartılan bedelli askerlik son olarakta 1992 yılında yeniden gündeme gelen bedelli askerliğin tekrar gündeme gelmesi bekleniyor.

 Hükümetin çözüm bekleyen projeleri arasında olan bedelli askerlik konusu sıklıkla gündeme getirilmeye çalışılsada hükümet kanadından bu konuya eğilim az olması sebebiyle somut adım atılamıyor. Onbinlerce gencin beklediği bedelli askerlik konusunda ne zaman gelişmeler yaşanacak?

On binlerce vatandaşın sabırsızlık ve büyük bir istekle beklediği bedelli askerlikle ilgili son dönemde olumsuz gelişmeler yaşanıyor. Hükümet tarafından bedelli askerlik konusunda son açıklama Nurettin Canikli'den gelmişti. Son açıklamalara bakıldığında bedelli askerlik konusu rafa kalksada medyada bedelli sözleri devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Beştepe Külliyesinde yaptığı basın toplantısında kendisine yöneltilen soruları cevapladı. Kendisine yöneltilen sorulardan birisi de uzun zamandan beri gündemde olan ve bir türlü olumlu bir cevap bulamayan bedelli askerlik ile ilgili oldu. İbrahim Kalın da diğer hükumet yetkilileri gibi ümit veren bir açıklamada bulunmadı.

Yurt dışında yaşayan ve dövizle askerlik yapacak gurbetçi vatandaşlar için son Kanun Hükmünde Kararname’de (KHK) düzenlemeye gidildi. Buna göre, dövizle askerlik için vatandaşların gerçekleştireceği ödeme işleminin muhabir bankaya gerek kalmaksızın başkonsolosluklarda yapılabilmesinin yasal zemini sağlandı.


Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, bedelli askerlik konusunda, "Gündemimizde bedelli askerlik konusu yok. Öngörülebilir zaman dilimi içinde, içinde bulunduğumuz an ve zaman itibariyle böyle bir düşüncemiz yok" dedi.

Bedelli askerlik konusunda Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan sonra Başbakan Binali Yıldırım da çıklamada bulundu. Cuma namazı sonrası basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Başbakan, "Bedelli askerliğin 2017 yılı içinde gündeme gelmeyeceğini söylemiştiniz ama bu yıl içinde bedelli askerliğin çıkması bekleniyor mu?" sorusuna cevap verdi.

Onbinlerce aday sosyal medya üzerinden yapmış oldukları paylaşımlarla 2018'de bedelli askerlik  konusunda adım atılmasını istedi. Bedelli askerlik konusunda adım atılmasını bekleyen on binlerce genç, Twitter'da seslerini duyurmaya çalışıyor. 2018 yılı ile birlikte bedelli askerlik konusu gündemdeki yerini koruyor. Özellikle Twitter, Facebook ve Instagram gibi sosyal medya ağları üzerinden yapılan yorumlar ve paylaşımlar ile yeni bir kampanya başlatılıyor. 2018'de bedelli askerlik konusu şu sıralarda Twitter'da yine TT ( Trend Topic)' listesine girmişti.

   
Kalın, şuan da gündemlerinde bedelli askerliğin olmadığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da daha önce yaptığı açıklamada, gündemlerinde şuan da bedelli askerliğin olmadığını belirtmişti. 
 

Başbakan Binali Yıldırım, bedelli askerlikle ilgili soruya ''bedelli askerlik şuan da gündemimizde yok.'' diyerek cevap verdi.


BEDELLİ ASKERLİK

İbrahim Kalın :
 Gündemimizde böyle bir çalışma yok.

Bakalım hükümetten bedelli askerlik konusunda bir açıklama gelecek mi?

Dövizle askerlik yapacak gurbetçiler için ödeme işlemi kolaylaştı. Gurbetçiler bedeli artık muhabir bankaya gerek kalmaksızın başkonsolosluklara ödeyecek. Adaylar, bulundukları ülkede muhabir banka olmayınca ödeme için başka bir ülkeye gitmek zorunda kalıyordu. Yılda 31 bin 500 kişi dövizle askerlik yapıyor.


AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu “Yurt dışındaki vatandaşlarımızın ödeme yönteminin kolaylaştırılmasına ilişkin talepleri dikkate alınarak, ödemelerin doğrudan başkonsolosluklarda yapılabilmesi için gerekli düzenleme yapılmıştır. Uygulamanın başlamasıyla yurt dışındaki mükellefler için önemli bir kolaylık sağlanacaktır” dedi.

18 yaş ve üzerinde olup Türk vatandaşı olmasına rağmen en az 3 yıl yurt dışında çalışmış erkekler 21 günlük bedelli askerlik yaparak bu hizmeti tamamlayabilirler. Buna "dahte" yani "dövizle askerlik hizmetine tabi olan erler" denir.

Yüzbinlerce gencin her an açıklanmasını beklediği bedelli askerlik konusunda Bekir Bozdağ umutları bitiren açıklamayı geçtiğimiz günlerde yapmıştı. Yalnız açıklamada şuan ki ortamı örnek gösteren Bozdağ ilerisi için net konuşmaması bedellinin önümüzdeki zamanlarda gündeme gelebileceğinin habercisi olabileceğini belirtiyor.

Bedelli Askerlik'te yaş ve ücret ile ilgili önemli detay

Seçimlerin hemen ardından kulislerde bedelli askerlik ile ilgili yaş durumu ve ücret konusunda rakamların konuşulmaya başlandığı iddia edildi. Hükümetten yapılan art arda ‘Bedelli askerlik’ açıklamaları asker adaylarını heyecanlandırdı. Geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Lideri Devlet Bahçeli ile yaptığı görüşmede Bedelli askerlik konusunda vatandaşları heyecanlandırmıştı. Peki Bedelli askerlik ne kadar olacak? Hangi yaş grubunu kapsayacak? Bedelli askerlik kaç yaşa çıkacak? İşte tüm bu soruların cevabına haberimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği talimat doğrultusunda bedelli askerlik ile ilgili çalışmalar neredeyse tamamlandı. 1 Ekim'de meclisin açılması itibariyle Bedelli askerlik konusu da netleşmiş olacak. Peki bedelli askerlik yaş ve ücreti neler olacak? Bu sorunun cevabı için diğer sayfaya geçiniz…

Bedellide yaş sınırı 26 olarak belirlenirken ücretin ise 20 bin TL olması bekleniyor.

 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
Gaziantep’te dehşet kaza! Tırın biçtiği yolcu minibüsünde can pazarı yaşandı! Çok sayıda ölü ve yaralı var!
Gaziantep’te dehşet kaza! Tırın biçtiği yolcu minibüsünde can pazarı yaşandı! Çok sayıda ölü ve yaralı var!
ABD'de hayatını kaybetmişti! O, ünlü fenomenin mezarı açıldı! İşte sebebi...
ABD'de hayatını kaybetmişti! O, ünlü fenomenin mezarı açıldı! İşte sebebi...
Gazeteci Nedim Şener'den çok konuşulacak iddia! 27 DEM Partili Belediyeye kayyum atanacak
Gazeteci Nedim Şener'den çok konuşulacak iddia! 27 DEM Partili Belediyeye kayyum atanacak
Diyanet açıkladı! 2024 yurt içi ve yurt dışı vekaletle kurban kesim bedeli belli oldu
Diyanet açıkladı! 2024 yurt içi ve yurt dışı vekaletle kurban kesim bedeli belli oldu
Çok Okunanlar
Günlük Burç yorumları nelerdir, Burç sahipleri hayatınızda ne gibi değişiklikler olacak? 6 Mayıs 2024 Pazartesi günlük burç yorumları
Günlük Burç yorumları nelerdir, Burç sahipleri hayatınızda ne gibi değişiklikler olacak? 6 Mayıs 2024 Pazartesi günlük burç yorumları
Fenerbahçe'nin genç yıldızı Ferdi Kadıoğlu yuvadan uçuyor, gideceği yeni yeni takım belli oldu
Fenerbahçe'nin genç yıldızı Ferdi Kadıoğlu yuvadan uçuyor, gideceği yeni yeni takım belli oldu
Bugün gram altın kaç TL, altın fiyatları ne kadar oldu, Güncel gram, çeyrek altın fiyatları, 6 Mayıs 2024 Pazartesi
Bugün gram altın kaç TL, altın fiyatları ne kadar oldu, Güncel gram, çeyrek altın fiyatları, 6 Mayıs 2024 Pazartesi
TÜİK açıkladı! O ilçe 57 ili geride bıraktı! İşte Türkiye'nin en büyük ilçeleri sıralaması
TÜİK açıkladı! O ilçe 57 ili geride bıraktı! İşte Türkiye'nin en büyük ilçeleri sıralaması
Yorumlananlar
AK partinin oy kaybetmesinin en önemli sebebi ne?  Çok çarpıcı anket sonucu açıklandı!
AK partinin oy kaybetmesinin en önemli sebebi ne? Çok çarpıcı anket sonucu açıklandı!
Ekrem İmamoğlu CNN International'a verdiği röportajda ''Hamas terör örgütüdür'' dedi
Ekrem İmamoğlu CNN International'a verdiği röportajda ''Hamas terör örgütüdür'' dedi