Böbreklerine İhanet Etme!

Böbreklerindeki problemler, yaşam kaliteni büyük oranda etkileyebileceği gibi erkenden alacağın önlemler ile sağlık standartlarını yukarıya çekebilirsin.

Açıklamada aktarılan Türkiye Kronik Böbrek Hastalığı Prevalansı Araştırması'na göre, genel erişkin nüfusta kronik böbrek hastalığı görülme oranı yüzde 15,7 olurken Türkiye’de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastası! Bu tip hastalıklara kadınlarda yüzde 18,4, erkeklerde yüzde 12,8 oranında rastlanıyor. Durum bu kadar ciddi olmasına rağmen maalesef ki farkındalık bir o kadar düşük!

Böbreklerindeki problemler, yaşam kaliteni büyük oranda etkileyebileceği gibi erkenden alacağın önlemler ile sağlık standartlarını yukarıya çekebilirsin.

Hatalı uygulamalar ile farkında olmadan böbreklerine zarar veriyorsun?

Fazla/Yetersiz Su tüketimi:

Böbrekler vücudumuzda su ve elektrolit dengesini sağlayan, kan basıncını düzenleyen ve çeşitli hormonları salgılayan organlardır. Su, böbreklerin çalışması için önemlidir. Vücutta oluşan artık ürünlerin idrar yoluyla uzaklaştırılması için yeterli miktarda su alınmalıdır. Az su içilmesi idrar yolu enfeksiyonlarını, böbrek taşı oluşumunu ve elektrolit bozukluklarının gelişimini kolaylaştıracaktır.

Özellikle vücudundaki toksinler az su tüketimiyle yeteri kadar atılamamakta ve böbreklerine extra yük bindirmekte! Bununla beraber fazla su tüketimi de böbreklerinin gereğinden fazla çalışmasına ve ileri dönemde yorularak sağlık problemleri yaşamana sebep oluyor

Günlük su ihtiyacı karşılamak için genel olarak güne 2-2,5 litre su tüket!

Obezite:

Obez bireylerde böbrek yetmezliği riski 3,5 katı kadar artmakta, obeziteye yaklaştığımızda ise bu rakam 7 kata kadar çıkmaktadır. Tek başına obezite artık bir risk faktörüdür. Böbrek dokumuz kendisini yenilemiyor ve kilo aldığımız zaman böbrekler daha çok filtre etmek konusunda zorlanıyor. Böbrekte yaşlanma gerçekleşiyor ve protein kaçağı meydana geliyor, bu zaman içerisinde bu artıyor.

Yaşam sürecinde sağlıklı vücut ağırlığını koru!

Zayıflama ürünleri/çayları:

Zayıflama ilaçlarındaki bazı etken maddeler (sibutramin vb.) insan hayatının sona ermesine sebep olabilir. Bu tür ilaçlar vücutta doku harabiyeti yapar. Bu yüzden bağırsak çalışma sisteminin bozulmasına, depresyona, görme fonksiyonlarının iflas etmesine, karaciğer ve böbrek bozukluklarına, kalp krizi gibi ciddi durumlara yol açar.

Bu tarz ürünleri kullanmak yerine bir diyetisyen yardımıyla zayıflamayı seç!

Yüksek proteinli diyetler:

Günlük protein gereksinimi yaşa, bazı özel durumlara ve bazı hastalık durumlarına göre değişiklik gösterir. Bazı hastalıklarda, çocuklarda, gebe ve emziklilerde ve spor yapan kişilerde protein ihtiyacı artar. Fazla protein tüketiminde ise vücutta protein deposu olmadığı için yağa dönüşerek depo edilir. Fazla protein tüketimi idrarla kalsiyum atımını da artırarak böbreklerde taş oluşum riskini artırabilir. Böbrek ve karaciğere fazla yük bindirir, böbreğin erken yaşlanmasına, işlevinin bozulmasına neden olabilir ve eklemlerde gut hastalığına neden olabilir.

Hızlı kilo kaybını vaad eden yüksek proteinli diyetlerden uzak dur!

Yüksek tuz:

Yüksek tuz tüketimi böbrekte glomerular kan filtrasyonunu olumsuz etkiliyor; hiperfiltrasyonu tetikleyip, glomerular basıncı arttırarak böbreğe zarar veriyor. Dünya Sağlık Örgütüne göre bir bireyin günde ortalama 5 g tuz tüketmesini öneriyor.

Günlük tuz tüketimini olması gereken seviyelerde tutarak böbreğini fazla yükten kurtar!

Sigara ve alkol tüketimi:

Sigara ve alkol tüketimi böbreğin kanlanmasını azaltıp, protein kaçağına neden olabiliyor. Böbrek içinde yer alan kılcal damarlardaki dolaşımı yavaşlatıyor ve oksijen miktarını azaltıyor. Bu durum da böbreklerde fonksiyon bozukluğuna neden oluyor.

Organların en büyük düşmanı olan Sigara ve alkol tüketimine uzak dur!

Kontrolsüzce ilaç kullanımı:

Böbrek ilaçların vücuttan atılmasında karaciğer gibi önemli rolü olan iki organdan biridir. Böbrek fonksiyonlarının bozulması ilaçların vücutta kalma süresini, yıkılmasını, fonksiyonlarını etkileyerek tedaviyi başarısız kılabilir ve yan etki oluşmasına neden olabilir. Kullanacağın ilaçları bilinçli ve doktora danışarak kullan!

Sağlığın için böbreklerine iyi bak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KATMAK İÇİN TIKLAYIN