Elde, Kolda, Bacakta Sinir Sıkışması Belirtileri Nelerdir?

Vücutta bulunan sinirlerin, bazı dokuların baskısı sebebiyle sıkışması durumunda oluşan rahatsızlığa sinir sıkışması adı verilir. Sinir sıkışması bölgede uyuşma, karıncalanma veya kaslarda güçsüzlük gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Pek çok nedenden kaynaklı olarak sinir sıkışması meydana gelebilir. Elde, kolda, bacakta sinir sıkışması belirtileri nelerdir?

Elde, Kolda, Bacakta Sinir Sıkışması Belirtileri Nelerdir?

Beyin ve vücuttaki tüm dokular arasında bağlantıyı sağlayan sinirlerdir. Aynı zamanda soğuk, sıcak, dokunma gibi duyuları merkezi sinir sistemindeki ilgili merkezlere iletirler. Sinirlerin ufak da olsa hasar alması tüm dokuların zarar görmesi anlamına gelir. Sinir sıkışması da bu gibi durumlardan bir tanesidir. Dokuların sinirlere baskı yapması sonucunda sinir sıkışması meydana gelmektedir. Peki sinir sıkışması nedir? Sinir sıkışması neden olur? Sinir sıkışmasının belirtileri nelerdir? Sinir sıkışması nasıl tedavi edilir? Sinir sıkışması tanısı nasıl konulur? İşte sinir sıkışması ile ilgili merak edilen tüm detaylar.

sinir-sikismasi2.jpg

Sinir Sıkışması Neden Meydana Gelir?

Sinir sıkışması pek çok nedenden kaynaklı meydana gelebilir. Sinir sıkışmasının nedenlerinden bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Herniasyon bir diğer adıyla fıtıktan kaynaklı olarak meydana gelebilir. Omurların arasında bulunan jöle kıvamındaki sıvının sızma yapması durumunda sinir sıkışması meydana gelebilir.

  • Omurgada bulunan disklerin kaymasından kaynaklı olarak omuriliğe ya da sinirlere baskı yapması sonucu sinir sıkışması oluşur.

  • Kireçlenme bir diğer adıyla osteoartritin olduğu bölgede kemik şekillerinin bozulmasıyla sinir sıkışmaları meydana gelebilir.

  • Sürekli tekrarlanan bazı hareketler sonucunda kaslar veya tendonlar sinirlerin üzerinde baskı oluşturabilir. Bu durum da sinir sıkışmasına sebep olur.

  • Bazı tümörler doğrudan bazı tümörler ise dolaylı yoldan sinirleri sıkıştırarak sinir sıkışmasına sebep olabilir.

  • Bazı kişilerde genetik olarak sinir sıkışmaları meydana gelebilir.

  • Yaralanmalar ya da iltihaplanmalar sonucunda dokular sinirlere baskı yapabilir. Bu durum sinir sıkışmasına sebep olabilir.

  • Oturma şekli ve duruş şekilleri de sinir sıkışmalarının sebeplerinden biridir.

Elde, Kolda Bacakta Sinir Sıkışması Belirtileri Nelerdir?

Her hastalık gibi sinir sıkışması da çeşitli belirtilerle kendini gösterebilir. Bu belirtilerden bazıları aşağıda verilmiştir:

  • En yaygın belirtilerden bir tanesi sıkışmanın olduğu bölgede meydana gelen ağrıdır. Bu keskin ağrıya yanma, elektriklenme hissi eşlik etmektedir.

  • Sinir sıkışmasının olduğu bölgede karıncalanma veya uyuşukluk hissedilir.

  • Sıkışan sinirin görevini yerine getirememesinden kaynaklı olarak kas güçsüzlükleri meydana gelebilir. Örneğin elde bir şey tutamamak veya ayakların üstünde duramamak gibi.

  • Gece uykunun bile bölünmesi yol açabilecek derecede el, ayak gibi bölgelerde bir uyuşukluk görülebilir.

  • Sinir sıkışmasının olduğu bölge eğer bacak veya ayaklarda ise dengenin bozulmasına ya da yürümede güçlüğe sebep olabilir.

sinir-sikismasi4.jpg

Sinir Sıkışması Tanısı Nasıldır?

Sinir sıkışmasına tanısal yaklaşımda öncelikle hekimler tarafından fizik muayene ve tıbbi öykü alımına başvurulur. Fizik muayene sırasında etkilenen bölgeye göre uygulanabilecek çeşitli hareket testleri kullanılabilir. Fizik muayene sonrasında sinir sıkışmasının tam olarak aydınlatılması amacıyla çeşitli tetkiklere başvurulur:

SİNİR İLETİM ÇALIŞMALARI

Elektriksel sinir uyarılarının ölçümünü ve işlevini değerlendirmeyi sağlayan bu tetkik, cilt üzerine yerleştirilen elektrotlar vasıtası ile gerçekleştirilir. Sinir iletim çalışmaları sinirin üzerinden düşük miktarda bir akım geçerken oluşan elektriksel yanıtı kaydeder. Hekimler bu yanıtı değerlendirerek ilgili sinirde olası bir hasar varlığını tespit edebilir.

ELEKTROMİYOGRAFİ (EMG)

EMG, iğne şeklindeki elektrotların kasların üzerine yerleştirilmesi ile yapılan tetkiktir. EMG testi kasların hem dinlenme halindeki hem de aktivasyon sırasındaki elektriksel aktivitesini ölçmeyi sağlar. Test sonucunda bu kaslara ulaşan sinirlerde herhangi bir anormallik olup olmadığının ortaya konması amaçlanır.

MANYETİK REZONANS GÖRÜNTÜLEME (MRI)

Radyo dalgaları üreterek oluşturulan güçlü manyetik alanda vücut yapılarının detaylı görüntülenebilmesini sağlayan MRI, özellikle sinir kökü basısı gibi durumlarda başvurulabilen bir görüntüleme tetkikidir. MRI sayesinde ganglion kistleri, eklem yüzeyi ya da kas yapılarındaki büyümeler, ödem, damar hastalıkları ve sinir yapısındaki değişiklikler tespit edilebilir.

sinir-sikismasi.jpg

Sinir Sıkışması Tedavisi Nasıldır?

Sinir sıkışması tedavisi cerrahi ve cerrahi olmayan tedavi olmak üzere temelde 2 ana gruba ayrılır. Cerrahi dışı tedavi yöntemleri ilaç tedavisi, yaşam tarzı değişiklikleri ve fizik tedavi uygulamalarıdır. Ağrıyı tetikleyen hareketten kaçınmak, ev ve işyerinde ergonomik çalışma koşullarını sağlamak veya şikayetleri kötüleştiren işler yerine farklı görev tanımı olan işleri tercih etmek, sinir sıkışmasının kontrol altına alınabilmesi için yapılabilecek yaşam tarzı değişiklikleri arasında yer alır. Obezite gibi nedenlerle oluşan sinir sıkışmasında vücut ağırlığının azaltılması şikayetlerin iyileştirilmesine katkı sağlayabilir.


Fizik tedavi uygulamaları hastaların etkilenen bölgesindeki esneklik, güç ve hareket açıklığının arttırılmasını hedefler. Bu uygulamalar ile aynı zamanda ağrı ve uyuşukluk gibi belirtilerde de iyileşme sağlanabilir. Uzuvlarda meydana gelen bazı sinir sıkışması vakalarında geceleri uykudayken farkında olmadan yapılacak zorlayıcı hareketlerin önlenmesi adına atel uygulamaları fayda sağlayabilir. Non-steroid anti inflamatuarlar veya kortikosteroid türevi ilaçlar, sinir sıkışması olan kişilerde hekimler tarafından reçetelendirilen ilaçlar arasında yer alırlar. Bu ilaçlar sinirin sıkıştığı bölgedeki ödemin azalmasına ve iltihaplanmanın baskılanmasına destek olur.


Cerrahi dışı tedavi uygulamalarından sonuç alınamayan ilerlemiş vakalarda çeşitli bölgesel rahatlatıcı ameliyatlara başvurulabilir. Bu ameliyatlarda etkilenen sinir ve etkilendiği nokta tespit edilir ve bu bölgedeki bağ doku veya yumuşak dokunun bir kısmı çıkartılarak sinir üzerindeki baskının azaltılması sağlanabilir.

Sinir Sıkışmasının Testi Var Mı?

Sinir sıkışmasının olup olmadığını belirlemek için yapılan EMG, kasların doğal elektriksel aktivitesini ölçmek için kullanılan bir testtir. EMG sayesinde hastalığın nedeni kaslarda mı, yoksa kasları besleyen sinirlerde mi olduğu belirlenir. EMG, sinirlerde ortaya çıkan işlev bozukluklarını belirmek, sinir ve kasları etkileyen hastalıkları teşhis etmek ya da hasarların şiddetini belirlemek için yapılan bir yöntemdir. Ayrıca, manyetik dalgaların yardımı ile vücudun görüntülenebilmesini sağlayan MRI sayesinde sinirlerin sıkıştığı bölgeler tespit edilebilmektedir. Görüntüleme sayesinde sinir sıkışmasına neden olan kistler, eklem yüzeyi ya da kas üzerindeki büyüme ve ödemler belirlenmektedir.


sinir-sikismasi3.jpg

Sinir Sıkışmasının Çeşitleri Var Mı?

Sinir sıkışmasının bilinen önemli çeşitleri şunlardır:

  • Karpal tünel sendromu (el bileğinde sinir sıkışması)

  • Fıtıklaşmış disk (omurga üzerinde sinir ve sinir kökü sıkışması)

  • Kubital tünel sendromu (dirsekte ulnar sinir sıkışması)

  • Peroneal sinir sıkışması (bacakta ve dizde sinir sıkışması)

Sinir Sıkışmasının Ameliyatsız Tedavisi Var Mı?

Sinir sıkışmasının durumuna göre ameliyat yapılıp yapılmayacağına karar verilir. Sinir sıkışmalarının büyük bir bölümünde fizik tedavi ve ilaçlar etkili olmaktadır.

Sinir Sıkışması İçin Kullanılan İlaçlar Nelerdir?

Non-steroid anti inflamatuarlar ya da kortikosteroid ilaçlar, sinir sıkışması için uzman hekimler tarafından reçelendirilmektedir. Bu ilaçlar sayesinde sinirin sıkıştığı bölgedeki ödem azalmakta ve iltihap oluşması engellenmektedir.

Sinir Sıkışması İçin Egzersiz Yapılır Mı?

Sinir sıkışması için yapılacak egzersizleri uzman doktorlar belirlemelidir. Sinir sıkışmasının durumuna ve kişiye göre egzersizler tanımlanmalıdır. Hastaların bilinçsizce yaptığı egzersizler bazen yarar yerine zarar verebilmektedir.



1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KATMAK İÇİN TIKLAYIN
Son Haberler
Raf bulutu'yla yıldırım bir arada! İstanbul semalaranıdaki görüntü, bilim kurgu filmlerini aratmadı!
Raf bulutu'yla yıldırım bir arada! İstanbul semalaranıdaki görüntü, bilim kurgu filmlerini aratmadı!
Fenerbahçe'nin genç yıldızı Ferdi Kadıoğlu yuvadan uçuyor, gideceği yeni yeni takım belli oldu
Fenerbahçe'nin genç yıldızı Ferdi Kadıoğlu yuvadan uçuyor, gideceği yeni yeni takım belli oldu
Fabrika sahibinin feci sonu! Pres makinesine sıkışarak can verdi!
Fabrika sahibinin feci sonu! Pres makinesine sıkışarak can verdi!
Tekirdağ'da hareketli dakikalar! Binanın 5. katında doğalgaz bomba gibi patladı!
Tekirdağ'da hareketli dakikalar! Binanın 5. katında doğalgaz bomba gibi patladı!
Çok Okunanlar
Günlük Burç yorumları nelerdir, Burç sahipleri hayatınızda ne gibi değişiklikler olacak? 6 Mayıs 2024 Pazartesi günlük burç yorumları
Günlük Burç yorumları nelerdir, Burç sahipleri hayatınızda ne gibi değişiklikler olacak? 6 Mayıs 2024 Pazartesi günlük burç yorumları
Bugün gram altın kaç TL, altın fiyatları ne kadar oldu, Güncel gram, çeyrek altın fiyatları, 6 Mayıs 2024 Pazartesi
Bugün gram altın kaç TL, altın fiyatları ne kadar oldu, Güncel gram, çeyrek altın fiyatları, 6 Mayıs 2024 Pazartesi
TÜİK açıkladı! O ilçe 57 ili geride bıraktı! İşte Türkiye'nin en büyük ilçeleri sıralaması
TÜİK açıkladı! O ilçe 57 ili geride bıraktı! İşte Türkiye'nin en büyük ilçeleri sıralaması
Pendik'te ikinci Ahmet Cin başkanlığı döneminde görev yapacak Belediye Başkan yardımcıları belli oldu
Pendik'te ikinci Ahmet Cin başkanlığı döneminde görev yapacak Belediye Başkan yardımcıları belli oldu
Yorumlananlar
AK partinin oy kaybetmesinin en önemli sebebi ne?  Çok çarpıcı anket sonucu açıklandı!
AK partinin oy kaybetmesinin en önemli sebebi ne? Çok çarpıcı anket sonucu açıklandı!
Ekrem İmamoğlu CNN International'a verdiği röportajda ''Hamas terör örgütüdür'' dedi
Ekrem İmamoğlu CNN International'a verdiği röportajda ''Hamas terör örgütüdür'' dedi