Goji berry faydaları nelerdir? Goji berry zayıflatır mı?

Son zamanlarda adının sık sık duymaya başladığımız goji berry götüntüsüyle oldukça dikkat çekiyor. Tüketilme oranı da artan bu meyvenin faydalarının ne olduğu araştırılmaya başlandı. Peki goji berry faydaları nelerdir? Goji berry zayıflatır mı? Goji berry zararları nelerdir? Tüm cevaplar haberimizde

Goji berry faydaları nelerdir? Goji berry zayıflatır mı?

Son zamanlarda adının sık sık duymaya başladığımız goji berry götüntüsüyle oldukça dikkat çekiyor. Tüketilme oranı da artan bu meyvenin faydalarının ne olduğu araştırılmaya başlandı. Peki goji berry faydaları nelerdir? Goji berry zayıflatır mı? Goji berry zararları nelerdir? Tüm cevaplar haberimizde

GOJİ BERRY FAYDALARI NELERDİR?

 Zayıflamaya yardımcı; goji berry, içerdiği yüksek lif oranıyla kilo artışını tetikleyen nişastalı ve şekerli gıdalara olan isteği düşürür. Daha uzun sürede tokluk hissi vererek yeme isteğini azaltır. Goji berry’nin yapısında bulunan kromium adlı madde kandaki glikoz seviyesini dengelenmeye aynı zamanda yağsız kas kütlesinin kullanılmasına ve kilo kaybıyla birlikte daha hızlı yağ yakılmasına yardımcı olur.

Kansere yakanlanma riskini azaltır; kansere neden olan serbest radikallerin verdiği hasarları en aza indirebilen goji berry düzenli olarak tüketildiğinde birçok kanser çeşidine yakalanma riskini azaltabilir.

Yaşlanmayı geciktirir; serbest radikallerin verdiği zararlardan biri cildin daha hızlı yaşlanmasına neden olmaktır. Fakat, oldukça fazla lif ve anti-oksidan içeren goji berry anti-aging görevi görerek cildin serbest radikaller tarafından yaşlanmasını yavaşlatır, sağlıklı bir yaşam sağlar.

Kalp damar sağlığını korur; goji berry’nin düzenli olarak tüketimi yüksek derecede diyet lifleri içermesinden dolayı kalp krizi riskini oldukça azaltabilir. Bunun yanında kolesterol seviyesinin dengede kalmasına ve kanın temizlenmesine yardımcı olur. Böylece kan dolaşımını maksimum seviyeye çıkararak damar tıkanıklıklarına ve damarların etrafında plaklar oluşmasına engel olabilir. Kan dolaşımını arttırarak vücutta sağlıklı bir oksijen dolaşımının gerçekleşmesini, kan hücrelerinin sağlıklı oksijen alımını sağlar.

Goji berry faydaları nelerdir? Goji berry zayıflatır mı?

 Göz sağlığı; A vitamini, zeaksantin, beta-karoten gibi göz sağlığı açısından büyük önem taşıyan mineral ve vitaminleri içeren goji berry, katarakt oluşmasını önlediği gibi, yaşlanmadan kaynaklanan görme sorunlarına yakalanma riskini de azaltabilir. Ayrıca göz hücrelerinin çoğalmasını sağlar ve göz hücrelerinin sağlığının korunmasında etkili rol oynayabilmektedir.

Akciğer sağlığı; düzenli tüketimi akciğer iltihaplarına faydalıdır. Bunun yanı sıra bol miktarda C vitamini içerdiği için solunum yolları enfeksiyonlarını engelleyici özelliği vardır.

Kemikleri güçlendirir; kalsiyum açısından zengin olduğu için kemik sağlığına faydalıdır ve çocukların sağlam iskelet yapısının oluşmasını sağlayabilir.

Sindirimi kolaylaştırır; Uzakdoğu’nun bu gizemli meyvesi, sindirim sorunlarını gidermeyi de sağlıyor. Gastrit gibi mide sorunlarının düzelmesi için oldukça yardımcı oluyor. Bunun için goji berry suyunun daha etkili olduğuna dikkat çekiliyor.

Doğurganlık yetisini arttırır; Goji berry, gene Asya ve Uzak Doğu ülkelerinde kısırlık tedavisi için kullanılıyor. Erkeklerde ise, goji polisakkaritlerinin sperm hücrelerinin canlılığını sağladığı ve testisteki hücrelerin stres kaynaklı azalmalarını ve ölümlerini engellediği ortaya koyulmuştur.

Şeker ve insülin seviyesini düzenler; Çin’de oldukça eski zamanlardan beri özellikle Tip 2 diyabette tedavi amaçlı goji berry kullanılmaktadır. Tip 2 diyabet de bilindiği gibi dünyada en sıklıkla görülen diyabet tipidir. Tip 2 diyabetli kişilerde, insülin üretimi azdır veya onu yeterince kullanamazlar. Goji berry de bu noktada devreye girer, şeker ve insülin seviyesini düzenler. Ancak ilaç kullanan diyabet hastaları goji berry yemeden önce mutlaka hekime danışmalıdır.

Kolesterol seviyesini düzenler; Zayıf olmak kolesterol etkilerinden uzak olmak anlamına gelmez, çok ince insanlarda bile kolesterole rastlanabilir. Kolesterolün en büyük nedeni ise diyet ve yaşam tarzımızdır. Goji berry de, kötü kolestrole karşı savaş açar.

Goji berry faydaları nelerdir? Goji berry zayıflatır mı?

Görme bozukluklarına iyi gelir; A vitamini, zeaksantin, beta karoten gibi göz sağlığı açısından hayati önem taşıyan mineral ve vitamin içeren goji berry göz sağlığına da faydalıdır. Goji berry içerdiği bu besin ve minerallerin yardımıyla katarakt oluşmasını önlediği gibi, yaşlanmadan kaynaklanan görme sorunlarına yakalanma riskini azaltabilir.

Enerji verir; Dinlenmiş bir beden ve berrak bir zihinle güne başlamak gibisi yoktur. Ağrılara ve halsizliğe olan etkisi nedeniyle geleneksel Çin tıbbında baş ağrısı ve sersemlik hissinin giderilmesi için en çok başvurulan doğal kaynak da goji berry’dir. Yalnız goji berry’i uykudan önce almamaya dikkat etmelisiniz.

Anksiyete ve depresyonu hafifletir; Goji berry içerisinde barındırdıkları ile depresyon, anksiyete ve diğer psikolojik sorunların giderilmesine yardımcı olur. Bu yönüyle Çin’de yaşam enerjisinin arttırdığına inanılır. Depresyonun etkilerini gidermek için modern tıptan önce başvurulan geleneksel bir reçetedir.

Goji berry faydaları nelerdir? Goji berry zayıflatır mı?

GOJİ BERRY NEDİR?

İlk olarak 1400'lü yıllarda Çin’deki Sarı Irmak’ta yetiştirilmeye başlanan goji berry, Türkiye’de de yoğun bir ilgi görmeye başladı. Birçok parlak kırmızı, turuncu ve sarı renkli meyvede bulunan ve antioksidan etkileriyle bilinen kartenoid bileşiği goji berry bitkisinde de bulunuyor.

Kurt üzümü, Tibet, Moğolistan ve Çin’deki, özellikle Sincan ve Ningşia eyaletlerinde, verimli Himalaya vadilerinde yetişen uzun, ağaçsı ve çalılık iki türe verilen addır. Her iki tür de şekil ve boyut açısından Thompson çekirdeksiz üzümüne benzeyen parlak kırmızı-turuncu renkli küçük taneli meyveler verir. Meyveler öyle hassastır ki elle değil, ağacı sallayarak toplanır. Hafif tatlı ve mayhoş bir kokusu vardır. Turnşkayeta yemişini andıran ya da çilek-ahududu arası bir kokusu vardır. Yakın zamana kadar kurt üzümü Batı’da çok az  biliniyordu. Artık kurutulmuş meyve ve meyve özsuyundan meyve ekstresi kapsüllerine kadar yüzlerce kurt üzümü ürünü sağlıklı yaşam raflarındaki yerini, abartılı övgülerle birlikte, almıştır.

Kurt üzümünün gıda ve ilaç olarak Çin ve Tibet’te uzun bir geçmişi vardır. Genç yapraklar ve filizler sebze olarak tüketilir. Taze kurt üzümü meyvesi bitkinin yetiştirildiği yerlerde yaygındır ve tonik olarak içmek için çayla karıştırılır. Kurutulmuş meyveler pişirilip pirinç püresi gibi yemeklere ya da diğer şifalı bitkileri içeren değişik tonik şuruplara katılır. Meyvelerin kaynatılmasıyla hazırlanan çay da bir diğer yaygın kullanım biçimidir. Bölgenin geleneksel tıp yöntemlerinde kurt üzümü iltihap, deri tahrişi, burun kanaması ve eklem ağrıları için tedavi olarak ve aynı zamanda yatıştırıcı olarak kullanılır. Geleneksel Çin tıbbında kurt üzümü diğer bitkilerle harmanlanıp görme kusurları, kansızlık ve öksürük tedavisinde kullanılır.

Goji berry faydaları nelerdir? Goji berry zayıflatır mı?

Bazı kurt üzümü ürünleri Batı’da ya da Internet’te yaşlılığı önlediği, kanseri tedavi ettiği ve cinsel fonksiyonları güçlendirdiği iddiasıyla satılmaktadır. Bu iddiaların hiçbiri kesin bilimsel verilerle kanıtlanmamıştır. Ancak diğer birçok sebze ve meyve gibi kurt üzümü de serbest radikallere –hücrelere zarar veren ve kansere neden olan kimyasallar- karşı etkili olduğu kanıtlanan antioksidanlar açısından zengindir. Kurt üzümü özsuyu orta ölçekli bir adaptojen olabilir. Yine de daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Lycium, ya da kurt üzümü, cinsine dahil 80 türden en çok bilinenler ve Amerika’da kurt üzümü olarak satılan meyvelerin kaynağı Çin türleri olan L.barbarum ve L.chinense’dir. Bitkinin bir diğer adı olan “goji” Çince ad “quo qi zi”nin İngilizce’ye geçmiş halidir. Lycium cinsinin çeşitlilik merkezi Kuzey Amerika’nın batısı ve Güney Amerika’dır. Bu kıtalarda cinse ait 50’den fazla tür vardır. Çin’deyse 7 tür bulunur.

GOJİ BERRY ZAYIFLATIR MI?

Goji berry üzümü kullanımının en yaygın amacı ise zayıflamaktır. Diyette olan kişilerin goji berry zayıflamada nasıl kullanılır bilmesi gerekir.

Goji berry, antioksidan etkisi olduğundan sindirim sistemini düzenleyerek vücuttaki zararlı maddeleri uzaklaştırır. Aynı zamanda enerji vererek metabolizmayı da hızlandırır. Aslında goji berry nasıl kullanılırsa zayıflatır sorusunun yanıtı düzenli kullanmakta yatar. Diyetteyken ister taze ister kuru olarak kullanılabilir. Özellikle sabah öğünlerinde oldukça etkilidir. Sabah kahvaltısı dışında ise tatlı krizlerini önleme amaçlı ara öğünlerde kullanılabilir.

Goji berry faydaları nelerdir? Goji berry zayıflatır mı?

GOJİ BERRY ZARARLARI NELERDİR?

Goji berry kullanımında dikkatli olmak gerekiyor. Faydalarında yer alan zayıflama, genç kalma gibi özeliklerinden dolayı gereğinden fazla tüketmemek gerekiyor. Diyabet hastaları ve diyabet ilaçları kullanan kişiler, ilaçların etkisini azaltmasından dolayı Goji berryden uzak durması gerekiyor. Fazla tüketilmesi durumunda Goji berry hipertansiyona neden olabiliyor. Ayrıca polen alerjisi olan kişiler Goji Berry yerseler, hırıltı, hapşırma, kaşıntı, burun tıkanıklığı, gözlerde kaşıntı gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Uykuyu düzenleme özelliği olan olen Goji berrynin sadece gündüzleri tüketilmesi bekleniyor çünkü geceleri tüketildiğinde uykuyu kaçırabiliyor ayrıca fazla tüketildiğinde uykusuzluğa neden oluyor. Enerji seviyesini arttıran Goji berrynin tüketilme oranını dengede tutamadığınızda konsantrasyon bozukluğu, hiperaktiflik ve huzursuzluk yapabiliyor. Yine fazla yendiğinde kan akışını normal seviyelerin üzerine çıkartır. Goji meyveleri aşırı tüketildiğindeı baş dönmesi, göz rahatsızlığı, bulanık görme ve halüsinasyonlar gibi şiddetli yan etkilere yol açabilir. Goji berry alerjiye yatkın olan kişilerin dikkatli kullanmaları gerekir. Ayrıca kan sulandırıcı ilaçlarla, şeker hastalığı ilaçlarıyla ve yüksek tansiyon ilaçları ile etkileşime girebilir. Bu ilaçları kullananların doktoralarına danışarak tüketmeleri gerekir.

GOJİ BERRY NEDEN DEĞERLİDİR?

Sağlık açısından faydalı olmasının en önemli nedeni yüksek oranda; beta-karoten, demir, C, B1, B6, B2 vitamini, protein, 18 amino asit, kalsiyum, fosfor, selenyum, çinko, bakır gibi önemli 21 mineral bulundurmasıdır. %21 gibi yüksek lif içeriğine sahip olan goji berry portakalda bulunan C vitaminine oranla daha yüksek miktarda C vitamini içerdiğinden çok etkili antioksidanlar arasında gösterilir.

Goji berry faydaları nelerdir? Goji berry zayıflatır mı?

GOJİ BERRY NASIL KULLANILIR?

Ekşimsi bir tada sahip olan goji berry bu özelliğiyle vişneyi andırmaktadır. Yetiştirilen bölgelere yakın olduğunuzda taze tüketmeniz çok daha faydalı olacaktır. Özellikle suyunu sıkıp içtiğinizde hem tadını hem de şifasını daha kolay alabilirsiniz. Üretilen bölgelere uzak olmanız durumunda kurutulmuş yaprakları elde edebilirsiniz.

Gün içinde tükettiğiniz bitki çayları gibi goji berry yapraklarını da demleyerek tüketebilirsiniz. Kaynamış suyun içine attığınız birkaç goji berry yaprağını bir müddet bekletin. Daha sonra demlendikten sonra içebilirsiniz. Goji berry kurutulmuş meyve olarak da satılmaktadır. Kuru kayısı, kuru erik gibi kuru goji berry de tüketebilirsiniz.

GOJİ BERRY NE KADAR TÜKETİLMELİ?

Kurutulmuş goji berry meyvelerini günde ortalama bir avuç yiyerek tüketebilirsiniz. Yetişkin insanlarda bu oran yaklaşık 20-30 grama denk gelir.

Goji berry’nin faydalarından tam olarak yararlanmak istiyorsanız her gün düzenli bir şekilde yaklaşık olarak 50 gram tüketmeniz gerekir.

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
Sadece maaşını taşı 18 bin TL al! Yapıkredi emekliye para dağıtacak
Sadece maaşını taşı 18 bin TL al! Yapıkredi emekliye para dağıtacak
İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri düştü! Neden düştü, Reisi yaşıyor mu, bulundu mu?
İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri düştü! Neden düştü, Reisi yaşıyor mu, bulundu mu?
Yaz ne zaman gelecek, sıcaklıklar ne zaman artacak? 20 Mayıs Pazartesi Hava durumu
Yaz ne zaman gelecek, sıcaklıklar ne zaman artacak? 20 Mayıs Pazartesi Hava durumu
Bugün burç yorumları neler? 20 Mayıs 2024 Pazartesi günlük burç yorumları | O burç sahipleri bugüne dikkat!
Bugün burç yorumları neler? 20 Mayıs 2024 Pazartesi günlük burç yorumları | O burç sahipleri bugüne dikkat!
Çok Okunanlar
Bugün burç yorumları neler? 20 Mayıs 2024 Pazartesi günlük burç yorumları | O burç sahipleri bugüne dikkat!
Bugün burç yorumları neler? 20 Mayıs 2024 Pazartesi günlük burç yorumları | O burç sahipleri bugüne dikkat!
Yaz ne zaman gelecek, sıcaklıklar ne zaman artacak? 20 Mayıs Pazartesi Hava durumu
Yaz ne zaman gelecek, sıcaklıklar ne zaman artacak? 20 Mayıs Pazartesi Hava durumu
İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri düştü! Neden düştü, Reisi yaşıyor mu, bulundu mu?
İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri düştü! Neden düştü, Reisi yaşıyor mu, bulundu mu?
Sadece maaşını taşı 18 bin TL al! Yapıkredi emekliye para dağıtacak
Sadece maaşını taşı 18 bin TL al! Yapıkredi emekliye para dağıtacak
Yorumlananlar
AK Parti İBB Grup sözcüsü Murat Türkyılmaz'dan CHP'ye olay borç göndermesi ''Duvarlara astınız, kürsüye astık çok mu?''
AK Parti İBB Grup sözcüsü Murat Türkyılmaz'dan CHP'ye olay borç göndermesi ''Duvarlara astınız, kürsüye astık çok mu?''
MHP'den CHP'ye geçen Silifke belediyesi ay-yıldızlı bayrak anıtını ucube diyerek kent meydanından kaldırdı
MHP'den CHP'ye geçen Silifke belediyesi ay-yıldızlı bayrak anıtını ucube diyerek kent meydanından kaldırdı
İBB meclisini eline geçiren Ekrem İmamoğlu İstanbullu'nun musluk suyuna büyük zam yapmaya hazırlanıyor
İBB meclisini eline geçiren Ekrem İmamoğlu İstanbullu'nun musluk suyuna büyük zam yapmaya hazırlanıyor
İmamoğlu’nun tepki çeken vicdan muhasebesi! Kobani davası kararına verdiği yanıt, rahatsızlığının göstergesi oldu!
İmamoğlu’nun tepki çeken vicdan muhasebesi! Kobani davası kararına verdiği yanıt, rahatsızlığının göstergesi oldu!