Hava Şehitlerini Anma Günü mesajları 2020 | özlü sözleri 2020

Hava Şehitlerini Anma Günü mesajları, özlü sözleri 2020 nelerdir? herkesin çokça araştırdığı konular arasında... Bizde haberimizde Hava Şehitleri Anma Günü 2020 için en anlamlı ve en duygusal mesaj ile özlü söz örneklerini sizlere sunuyoruz.

Hava Şehitlerini Anma Günü mesajları 2020 | özlü sözleri 2020

Hava Şehitlerini Anma Günü mesajları | özlü sözleri ve şiirler! konuları herkes tarafından merakla arama motorlarında aratılıyor. Bizde Hava Şehitleri Anma Günü'nü kutlama zamanı ve tarihçesi ile ilgili her şeye haberimizde yer verdik. İşte detaylar

HAVA ŞEHİTLERİNİ ANMA GÜNÜ MESAJLARI

  • Hava Şehitlerini Anma Günü'nde, görevlerini yaparken yaşamlarını yitiren tüm Hava Şehitlerimizi saygı, şükran ve rahmetle anıyorum.
  • İlk Hava Şehit Pilotumuz Fethi Bey'den günümüze kadar Şehit olan bütün pilotlarımızı ve vatanının savunulması uğrunda canlarını feda eden askerlerimizle polislerimizi; Saygı, minnet ve şükranla anıyorum. Hepsinin Ruhları Şad, Mekanları Cennet olsun".
  • Karaları,denizleri, gökleri ile bölünmez bir bütün olan güzel yurdumuz Türkiye’de 15 Mayıs günü, hava şehitlerini milletçe andığımız “HAVA ŞEHİTLERİNİ ANMA GÜNÜ“dür.
  • Her yıl ülkemizde, 15 Mayıs günü büyük bir saygıyla, minnet ve gurur duyguları ile içtenlikle anılır.
  • Uçmayı başarmak ve uçakları uçurmak yolunda, yurdumuzu ve milletimizi göklerimizde korumak uğrunda, insanlık ve barış uğruna canlarını veren hava şehitlerimiz, bizlere ve dünyaya örnek ve önder olanlardır.
  • Hava Şehitlerini Anma Günü mesajları 2020 | özlü sözleri 2020

HAVA ŞEHİTLERİNİ ANMA GÜNÜ İLE İLGİLİ ÖZLÜ SÖZLER 

  • - Göklerine sahip çıkamayan uluslar bağımsız olamazlar.
  • -Türk çocuğu; her işte olduğu gibi, havacılıkta da, en yüksek düzeyde, gökte seni bekleyen yerini az zamanda dolduracaksın. (Atatürk) 
  • -Gelecek göklerdedir.
  • -İstikbâl göklerdedir. (Atatürk)
  • -“Havacılığımız, bütün ordu ve donanmamız gibi vatanı korumaya hazır kahramanlardır. Büyük millet, bu soylu evlatlarıyla kendini mutlu sayabilir.”

Hava Şehitlerini Anma Günü mesajları 2020 | özlü sözleri 2020

 

HAVA ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ NE ZAMAN KUTLANIR?

İlkin, Muavenet-i Milliye adlı uçağı ile Kahire-İstanbul uçuşu yapan Pilot Yzb. Fethi Bey ve Gözetleyicisi Kıd.ÜstTeğmen Sadık Beyin uçağının 14 Şubat 1914’de Suriye’de Taberiye gölü civarında düşerek şehidolması üzerine İstanbul Fatih parkında yapılan hava anıtı yanında anma günü 1916’da başladı ve devam etti. İkinci kez, Kahraman havacılarımızdan Binbaşı Fazıl Beyin uçağının 27 Ocak 1923’de düşerek şehit olması anma günü olarak kabul edildi ve yıllarca devam etti. Ocak ayının soğukluğu ve katılım yetersizliği göz önünde bulundurularak anma günü 15 Mayıs’a alındı.

Hava Şehitlerini Anma Günü mesajları 2020 | özlü sözleri 2020

HAVA ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ TARİHÇESİ NASILDIR?

Karaları,denizleri, gökleri ile bölünmez bir bütün olan güzel yurdumuz Türkiye’de 15 Mayıs günü, hava şehitlerini milletçe andığımız “HAVA ŞEHİTLERİNİ ANMA GÜNÜ”dür.

Her yıl ülkemizde, 15 Mayıs günü büyük bir saygıyla, minnet ve gurur duyguları ile içtenlikle anılır.

Uçmayı başarmak ve uçakları uçurmak yolunda, yurdumuzu ve milletimizi göklerimizde korumak uğrunda, insanlık ve barış uğruna canlarını veren hava şehitlerimiz, bizlere ve dünyaya örnek ve önder olanlardır.

 1630 yılında HAZERFEN AHMET ÇELEBİ, Osmanlı İmparatorluğu zamanında İstanbul Galata Kulesinden kanat takarak uçmuş, İstanbul Boğazı’nı geçerek Anadolu yakasına inmiştir. İnsanların uçmayı gerçekleştireceğinin ilk isbatı olan bu Türk önderinin başarısı, dünya milletlerine de örnek olmuş, bu uğurdaki çalışanlara inanç ve güç kaynağı olmuştur. Amerika Birleşik Devletlerinde ve Avrupa ülkelerinde uçmak ve uçak yapımı çalışmalarına önem verilmiştir. Birçok taşıma aracı olmakla birlikte, yurt savunmasında da kullanılmaya başlanmıştır. Uçak sanayisi hızla ilerlemiş ve büyük gelişmeler sağlanmıştı. Günümüzde bütün teknik yeniliklere sahip, ses hızını aşan yolcu ve savaş uçakları yapılmıştır. Ülkelerin korunmasında havacılık büyük önem kazanmıştır.

Bu konudaki çalışmalar, yurdumuzda askeri alanda başlamıştır. 1911-1912 yıllarında Türk Hava Kuvvetleri kurulmuştur. Türk subayları Avrupa’ya havacılık eğitimi için gönderilmiştir. İlk Türk pilotları, Fransa ve ingiltere’de eğitim gören Hüseyin Münif Öğretmen, Sadi Fuat Bey, Fazıl Bey, Fethi Bey, Sadık Bey ve Nuri Beydir. Bunlardan ilk sivil pilotumuz Hüseyin Münif Bey ile Veteriner öğretmen ile Sadi Fuat Beylerdir.

İlk kadın pilotumuz da Atatürk’ün sayesinde yetişen Sabiha Gökçen’dir.

Hava Şehitlerini Anma Günü mesajları 2020 | özlü sözleri 2020

Ülkemizde Devlet hava Yolları 1938’de Türk Hava Yolları da 1956’da kurulmuştur.

İlk savaş pilotlarımızdan Fethi Bey, görevli olarak Mısır’a giderken uçağı düştü ve şehit oldu. Fethi Bey’in arkadaşları olan Sadık ve Nuri Beyler de Fethi Beyi aramaya giderken Toroslar üzerinde uçakları düştü ve şehit oldular. Yine ilk savaş pilotlarımızdan Fazıl Bey, Birinci Dünya Savaşı’nda istanbul semalarında ingiliz uçakları ile tek başına savaşıp büyük başarı kazandı. Kurtuluş Savaşı başlayınca Anadolu’ya geçti. Havacılık konuşunda büyük görevleri başardı. Ancak 27 Ocak 1923 günü yaptığı bir uçuşta uçağının motoru bozularak düştü ve şehit oldu.

Bu şehitlerimiz, bugünün pilotlarının yetişmesinde, havacılığımızın gelişmesinde ve yurt savunmasında ilk temelleri atan kişilerdir. Geleceğe güven ve umut veren kişilerdir. Canlarını vatanı ve milleti, dünya barışı için veren bütün şehitlerimizi yalnız 15 Mayısta değil, hayatımız boyunca anıyor, kalbimizde yaşatıyoruz. Hepsinin ruhları şad olsun.

Hava Şehitleri’nin anılması için müstakil olarak tören düzenlenmesine 1926 yılında başlanmış ve 1926 yılından 1935 yılına kadar her yılın 27 Ocak gününde Hava Şehitlerinin Anma Günü adıyla törenler düzenlenmiştir. Bu husus, Yüce Önder Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından 16 Şubat 1925’te kurulan ve günümüzde Türk Hava Kurumu genel başkanlığı adını taşıyan Türk Tayyare Cemiyeti’nin kuruluş yönergesinin 36 ncı maddesinde yer alan hususlara uygun olarak yerine getirilmiştir.
 
 Hava Şehitlerini Anma Günü mesajları 2020 | özlü sözleri 2020

 Hava Şehitleri’ni Anma Günü’nün 27 Ocak olarak kabul edilmesinin nedeni, Balkan Savaşı ve 1nci Dünya Savaşı’nın birçok cephesinde pilot olarak görev yapmış ve İstiklal Savaşı döneminde Türk Havacılığı’nın hem kurucusu, hem öğretmeni, hem de üstün niteliklere sahip bir pilotu olan Bnb. Fazıl BEY, 27 Ocak 1923 günü görev uçuşunda şehit olmuştur. İşte bu büyük havacının şehadet tarihi bütün “Hava Şehitlerimiz” için anma günü olarak kabul edilmiştir.

Yönergenin 36'ıncı maddesi şöyledir;

30 Ağustos Zafer Bayramı aynı zamanda Havacılık Bayramı’dır. Her yılın 27 Ocak günü, Türkiye Tayyare Şehitleri’ni anma günü olarak kabul edilmiştir. 27 Ocak günü öğleyin Türkiye semalarında uçuş faaliyeti bir saat durdurulur. Cemiyet şubelerinin düzenledikleri törenlerle Hava Şehitleri ziyaret edilir.

1926 yılından itibaren 1935 yılına kadar 10 yıl süreyle her yılın 27 Ocak gününde Hava Şehitlerini Anma Günü adıyla tören düzenlenmiş fakat ocak ayının, Türkiye’nin en soğuk aylarından biri olması, yurdun birçok yerinde Hava Şehitlerini Anma Günü’nün arzu edilen şekilde yapılamamasına neden olmuştur.

Türk Hava Kurumu’nun 1935 yılında yapılan 6ncı kurultayında yerel yöneticilerin de görüşleri alındıktan sonra, daha önce her yılın 27 Ocak gününde yapılmakta olan Hava Şehitlerini Anma Günü’nün 1935 yılından itibaren her yılın 15 Mayıs gününde yapılmasına karar verilmiştir. Bu karar gereğince 1935 yılından itibaren Hava Şehitlerini Anma Günü törenleri her yılın 15 Mayıs gününde yapılmaktadır.

 İzmir’in işgal edilmesiyle Miralay Fethi ve gazeteci Tahsin ile beraberindeki dokuz kişinin şehit edildiği 15 Mayıs tarihi “Hava Şehitlerini Anma Günü” olarak kabul edilmiştir. 1935 yılından beri bu gün “Hava Şehitleri Anma Günü” olarak anılır.

“Her yılın 15 Mayıs’ında her şehir ve kasabalarımızda, aziz Türk hava şehitlerimizin hatıralarını anmak için toplanır, kabirlerine gider, mersiyeler okur,onlara layık törenler tertip ederiz. Cesetleri toprakta, ruhları kalplerimizde olan bu kahramanları yılda bir defa değil, her gün her saat her dakika hatırdan çıkarmamak gerekir.”

Hava Şehitlerini Anma Günü mesajları 2020 | özlü sözleri 2020

GÖKLERİN ASLANLARINA


                                            Sizi andık biz yine yere sığmaz gururla

                                            Alınlarınızdaki nurdan ayrı bir nurla

                                            Bizim gözlerimizin artık kamaşması zor,

                                            Gerçi güneşe baksak gözlerimiz doluyor;

                                            Sizi hatırlıyoruz, göklerin aslanları.

                                            Anayurdun uğrunda kalbinizin kanları

                                            Bir defalık dökülüp kurumadı toprakta,

                                            Yayılıyor göklere her gurup, her şafakta...

                                            Sallanan mendiliniz bize gökten, her şafak,

                                            Her gurup, boynunuzdan rüzgara katılarak,

                                            İnen kanlı bir eşarp: çırpınıyor, yanıyor...

                                            Her akşam ufuktaki kalpler size kanıyor...

                                            Başka yerin gurubu hasta, ölgün ve sarı;

                                            Kanınızdan nasipsiz, göklerin çocukları.

                                            Yıldızlar sizin bize kırpılan gözleriniz,

                                            Rahatlaşıyor bizi seyrederken yeriniz,

                                            Nasıl çırpınıyoruz size layık olmaya,

                                            Gönlü kanatlı şimdi Türkiye’de her yaya.

                                                                                                           Behçet Kemal ÇAĞLAR  

İSTİKLAL ORDUSU ŞEHİTLERİNE

Düne kadar en vakur ölümlere güldünüz,
Bugün bütün milletin gönlüne gömüldünüz,
Rahat rahat uyuyun son aşiyanınızda.

Artık ne gözünüzde köy dönmek emeli,
Ne yaranızı saran ince bir kadın eli,
Belki arkanızda yok bir ağlayanınız da.

Varsın dolu bulunsun bin elemle göğsünüz;
Siz, Tanrı’nı n övdüğü kullardan büyüksünüz;
Zemzem kutsiyeti var her damla kanınızda.

Fani akislerini kaybeden sesleriniz.
En mağrur alınlara diyebilirler: Eğil!
Edebiyyet en küçük payedir yanınızda.

Çünkü hürriyet için söndü nefesleriniz,
Yâdınıza yabancı badiyelerde değil,
Ana vatanınızda, ana vatanınızda...

Kemaleddin KAMU 

Hava Şehitlerini Anma Günü mesajları 2020 | özlü sözleri 2020

HAVA ŞEHİTLERİ

Kartal bile uçmadı göklerde böyle hızla,
Buludan geçtiniz, yıldızları aştınız.
Kurtardınız bu yurdu çelik kanadınızla,
Dar görerek yerleri göklerde savaştınız.

Ay yıldızın her zaman dolaşırken göklerde,
Size durmak düşmezdi kanat varken bu yerde.
Bir ejderdi gökler ki aşılmaz yedi katlı,
Onu bile geçtiniz kuşlar gibi kanatlı...

Fakat bazen düştünüz, kırıldı kanadınız,
Tarihlere yazılı unutulmaz adınız.
Bu yurt için yükselip, bu yurt için öldünüz.
Siz toprağa düşmeden kalplere gömüldünüz.

İ. Hakkı SUNAT

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
Galatasaray’dan gövde gösterisi: Rakibini adeta gole boğdu…
Galatasaray’dan gövde gösterisi: Rakibini adeta gole boğdu…
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan tasarruf vurgusu: “Herkes elini taşın altına koymalı”…
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan tasarruf vurgusu: “Herkes elini taşın altına koymalı”…
Fed’den Williams, yüzde 2’lik enflasyonda ısrar ediyor: Kritik hedef verdi…
Fed’den Williams, yüzde 2’lik enflasyonda ısrar ediyor: Kritik hedef verdi…
Ali Koç’un açıklamalarına TFF’den yanıt gecikmedi: “Tüm şeffaflıkla çalışmalar sürüyor”
Ali Koç’un açıklamalarına TFF’den yanıt gecikmedi: “Tüm şeffaflıkla çalışmalar sürüyor”
Çok Okunanlar
5 Mayıs 2024 Pazar günlük burç yorumları nelerdir, Hangi burç sahiplerinin hayatında neler değişecek? Aşk, Para, Sağlık, Kariyer...
5 Mayıs 2024 Pazar günlük burç yorumları nelerdir, Hangi burç sahiplerinin hayatında neler değişecek? Aşk, Para, Sağlık, Kariyer...
Acun Ilıcalı'nın eski eşi Şeyma Subaşı, yürekleri hoplatan üstsüz paylaşıma hayranlarından yorum yağmuru: ''Edep yahu''
Acun Ilıcalı'nın eski eşi Şeyma Subaşı, yürekleri hoplatan üstsüz paylaşıma hayranlarından yorum yağmuru: ''Edep yahu''
Kabak çekirdeğinin faydaları doktorları bile hayrete düşürdü! Günde bir avuç kabak çekirdeğinin insan vücuduna saymakla bitmeyen faydaları
Kabak çekirdeğinin faydaları doktorları bile hayrete düşürdü! Günde bir avuç kabak çekirdeğinin insan vücuduna saymakla bitmeyen faydaları
Pendik'te ikinci Ahmet Cin başkanlığı döneminde görev yapacak Belediye Başkan yardımcıları belli oldu
Pendik'te ikinci Ahmet Cin başkanlığı döneminde görev yapacak Belediye Başkan yardımcıları belli oldu
Yorumlananlar
AK partinin oy kaybetmesinin en önemli sebebi ne?  Çok çarpıcı anket sonucu açıklandı!
AK partinin oy kaybetmesinin en önemli sebebi ne? Çok çarpıcı anket sonucu açıklandı!
Ekrem İmamoğlu CNN International'a verdiği röportajda ''Hamas terör örgütüdür'' dedi
Ekrem İmamoğlu CNN International'a verdiği röportajda ''Hamas terör örgütüdür'' dedi
Uzmanlardan Hakkari için korkutan deprem uyarısı! ''Yüksekova-Şemdinli fayının 7 şiddetinde deprem üretme olasılığı var''
Uzmanlardan Hakkari için korkutan deprem uyarısı! ''Yüksekova-Şemdinli fayının 7 şiddetinde deprem üretme olasılığı var''