KYK Bursu Hangi Durumlarda Kesilir | Kredi ve Yurtlar Kurumu

KYK Burs sonuçları açıklandı. Peki KYK Bursları hangi durumlarda kesilir, geri ödemeli bursa çevrilir. Dersten başarıs olunduğunda KYK Bursu kesilir mi? Devamsızlıktan kalınca KYK Busu kesilir mi? Tüm soruların cevabı burada.

KYK Burs sonuçları açıklandı. Peki KYK Bursları hangi durumlarda kesilir, geri ödemeli bursa çevrilir. Dersten başarıs olunduğunda KYK Bursu kesilir mi? Devamsızlıktan kalınca KYK Busu kesilir mi? Tüm soruların cevabı bolgegundem.com'da.

Bir öğrencinin vefat etmesi neticesinde aylık düzenli olarak aldığı KYK bursu varislerine veya ailesine kalmayacak olup vefat ettiği ay itibariyle öğrencilikle ilişiği kesildiği gibi bursu da kesilmektedir.

Bir öğrencinin 4 yıl tamamladıktan sonra mezun olmadığı durumlarda, okulu 5 veya 6.yıla uzasa da 4. yıl sonunda bursu kesilmektedir. Yani bir öğrencinin alacağı burs süresi okulun normal süresi ile ilişkilidir. Bir tıp öğrencisi en fazla 60 ay burs alırken 4 yıllık okuyan bir mühendislik öğrencisi 48 ay almaktadır.

Bir öğrencinin disiplin suçu işlemesi ve bunu tekrarlaması sonrasında okul ile ilişiği kesildiği durumlarda KYK bursu da kesilmektedir.
Bir öğrencinin okulu bırakması sonucu KYK bursu kesilmektedir. Örneğin 2 dönem üst üste ders kaydı yaptırmayan öğrencinin 2. Dönem itibariyle Kredi Yurtlar Kurumu ( KYK ) bursu kesilmektedir.
2 yıl okuduktan sonra başka bir bölüme geçen ve 2 yıl da orada okuyun öğrencinin mezuniyetine 1 yıl kalsa dahi 4. Yılını doldurduğu için öğrenim kredisi ve KYK bursu kesilecektir.
En önemlisi KYK bursunda başarı şartı söz konusudur. Bir öğrencinin 4 ve daha fazla başarısız dersi olduğu durumlarda KYK bursu kalan ders sayısı 3’ e düşene kadar kesilmektedir. Yine her üniversitenin kendi belirlemiş olduğu not ortalamasının altına düşmeniz halinde de bursunuz kesilir. (Örneğin 1.80 veya 2.00 ortalama altı gibi)
Değerli arkadaşlar 2015 yılı sonu itibariyle yayımlanan Kredi ve Yurtlar Kurumu Yönetmeliğinde burs verilmeyecek kişiler başlığındaki “asgari ücret düzeyinde aylık veya ücretle sürekli bir işte çalışan veya gelire sahip olan öğrenciler” ibaresi kaldırıldı
. Yani artık asgari ücret düzeyinde çalışan öğrencilerin bursları kesilmeyecektir. Ancak asgari ücret düzeyinde sigortalı bir işte çalışan ve ilk defa burs başvurusu yapacak öğrencilerin başvuru sonrasın sosyal durumları göz önüne alındığı için burs çıkma olasılığı çok azdır. Ancak burs alan öğrenciler asgari ücret düzeyinde bir işte çalışırsa bursları kesilmez.

KYK Bursu Hangi Durumlarda Kesilir

KYK bursu adı altında her ay düzenli olarak 4 yıl boyunca verilen ücret bazı sebepler neticesinde kesilecektir. 2016 yılında aylık 400 TL olarak verilen ve 2017 yılında bu ücretin 425 TL olarak belirlendiği Kredi Yurtlar Kurumu bursu karşılıksız verilen bir burs olup kredi gibi mezun olunduktan 2 yıl sonra geri ödemesi başlamamaktadır.

YURT İÇİ KREDİ VE BURS İLE İLGİLİ SİZE LAZIM OLACAK TÜM SORULARIN CEVAPLARI

1.    Burs/Kredi başvuruları hangi tarihte başlar, değerlendirme nasıl yapılır?

Kredi/burs başvuruları her yıl kamuoyuna duyurulan tarihlerde internet üzerinden alınmaktadır. İnternet başvuru ekranında ekonomik, sosyal ve eğitim durumuna ilişkin bilgiler talep edilmekte olup bu bilgiler kamu kurumları bilgileri ile karşılaştırılarak teyidi alınmaktadır. Yapılan değerlendirme sonucunda bütçe durumuna göre belirlenen sayıda öğrenciye burs verilmektedir. Durumu mevzuata uygun bütün öğrenciler öğrenim kredisi alabilirler.

2.    Burs ve Kredi başvuruları ayrı ayrı mı yapılmaktadır?

 Burs/kredi başvuruları elektronik ortamda aynı başvuru sayfası üzerinden     alınmaktadır(Ayrı ayrı bir müracaat yoktur). 

3.    Yurtdışında yükseköğrenim görmekteyim başvuru yapabilir miyim?

Yurtdışında eğitim görmekte olan öğrenciler burs/kredi başvurusunda bulunabilmektedir.

4. Burs/kredi başvurusu yaptım. Bundan sonra ne yapmam gerekiyor? 
Değerlendirme sonucunda burs veya kredi tahsisi yapılan öğrenciler yapılacak iş ve işlemler sonuç açıklama sayfalarında ayrıntılı olarak yer almaktadır. Yapılan değerlendirme sonrasında durumu mevzuata uygun öğrencilere burs veya öğrenim kredisi tahsis edilmektedir. Öğrenim kredisi veya burs hakkı kazanan bütün öğrencilerin burs/kredi onay işlemi ekranından taahhütname onayı yapmaları zorunludur. Süresi içerisinde onay yapmayan öğrencilere ödeme yapılmamaktadır. Taahhütname onaylamayan öğrencilerin tekrar müracaat hakları vardır. 
5. Burs/kredi başvurusu yaptım. Başvurumu iptal etmek istiyorum ne yapmam gerekiyor? 
Yaptığınız başvuru sonucunda tarafınıza burs/kredi tahsisi halinde www.turkiye.gov.tr internet adresi üzerinde burs/kredi taahhüt senedini onaylamadığınız sürece tarafınıza ödeme yapılmamaktadır. Böylece başvurunuz iptal olmuş olacaktır. 
6. İkinci öğretim öğrencileri burs/kredi alabiliyor mu? 
Kurumumuza burs/kredi almak üzere müracaatta bulunan ikinci öğretim öğrencileri de, yapılan değerlendirme neticesinde durumlarının burs/kredi almasına uygun bulunması halinde Kurumumuzdan burs/kredi alabilirler. 
7. Hem öğrenim kredisi hem de bursu aynı anda alabiliyor muyum? 
Kurumumuz tarafından burs alan öğrenciye öğrenim kredisi, öğrenim kredisi alan öğrenciye ise burs verilememektedir. 
8. Kurumunuzdan öğrenim kredisi almaktayım. Bu kredinin bursa dönüşmesini istiyorum ne yapmalıyım? 
Öğrenim kredisi almakta iken durumunda sonradan değişiklik olanlardan; Yönetim Kurulunca belirlenen öncelikle burs verilecek öğrenciler kapsamına giren öğrencilerin öğrenim kredileri bu durumlarını belgelendirmek kaydıyla öğrencinin durumunda meydana gelen değişikliği izleyen ödeme döneminden itibaren bursa dönüştürülür. Öğrencinin dilekçe ile kurumumuza müracaat etmesi gerekmektedir. 
9. Öncelikli olarak burs-kredi alan öğrenciler kimlerdir? 
•    Şehit çocukları, (Şehit bekar ise bekar kardeşi)
•    Gazi çocukları, (Gazi bekar ise kendisi)
•    Sağlık kurulu raporu ile %40 ve üzerinde engelli olduğu tespit edilen öğrenciler, 
•    Anne ve babası vefat etmiş olanlar, 
•    Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Yetiştirme Yurtlarında barınarak tamamlayanlar, 
•    Lise ve dengi öğrenimlerini Darüşşafaka Lisesinde tamamlayanlar, 
•    “Milli Sporcu Belgesi” almış amatör sporcular, 
•    ÖSYM sınavında ham puan bazında ilk yüze giren öğrenciler 
•    öncelikli olarak burs almaktadırlar.
 
10. Öncelikli öğrenciler öncelik belgelerini nereden edinebilirler? 
•    Şehit/Gazi çocuğu (Şehit bekar ise bekar kardeşi, evli ise çocuğu//Gazi bekar ise kendisi, evli ise çocuğu) (İlgili Kurum ve Kuruluşlardan alınacak belge),
•    Sağlık kurulu raporu ile %40 ve üzerinde engelli olduğu tespit edilen öğrenciler (Tam teşekküllü devlet hastanesinden alınacak rapor),
•    Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı yetiştirme yurtlarında barınarak tamamlayanlar (Kurumumuz tarafından araştırılmaktadır.),
•    Darüşşafaka Lisesinden mezun olanlar, (Kurumumuz tarafından araştırılmaktadır.),
•    Milli futbolcular (T.C Gençlik ve Spor Bakanlığından alınacak millilik belgesi amatör futbolcular Futbol Federasyonundan teyit edilmektedir.),
•    Anne ve babası vefat edenler, (Kurumumuz tarafından Mernis Sisteminden teyit edilmektedir)
•    İlk yüz öğrencileri ÖSYM Başkanlığından teyit edilmektedir.

KYK Bursu Hangi Durumlarda Kesilir
 
11. Öncelikli öğrenciler öncelik belgelerini ne zaman ve nereye teslim edecekler? 
Burs/Kredi müracaatından sonra, Kurumumuz kyk.gsb.gov.tr internet sayfasında ilan edilen tarihler arasında öncelik belgenizi Söğütözü Mahallesi, 2176 Sokak, Numara:25 Çankaya, Ankara adresine elden teslim edebilir veya posta yolu ile gönderebilirsiniz. 
12. Kurumunuzdan ilk defa burs/kredi alacak öğrencilerin taahhütnamelerini nasıl ve ne zaman düzenlemeleri gerekmektedir? 
Değerlendirme sonucunda burs veya kredi tahsisi yapılan öğrenciler Kurumun kyk.gsb.gov.tr internet adresinde ilan edilerek, kazanan öğrencilerden taahhütname yaptırmaları istenmektedir. Kendilerine burs veya kredi tahsis edilen 18 yaş ve üzerinde olan öğrenciler taahhütnamelerini www.turkiye.gov.tr internet adresi üzerinden Kurum linkine ulaşarak e-devlet şifreleri ile, 18 yaşından küçük öğrenciler, taahhütnamelerini www.turkiye.gov.tr internet adresi üzerinden Kurum linkine ulaşarak, anne veya babanın e-devlet şifresi ile veli onayı verildikten sonra kendi e-devlet şifreleri ile, 15 yaşından küçük ya da anne ve babası olmayan öğrenciler ise anne veya babaları şayet her ikisi de yoksa kanunu vasileri ile birlikte kendilerine en yakın Kredi ve Yurtlar Kurumu İl Müdürlüklerinden herhangi birine, belgeleri (kimlik, vasi kararı vb.)ile birlikte giderek taahhütnamelerini onaylayabilirler. Taahhüt Senedini onaylamayan öğrencilere burs veya öğrenim kredi verilmeyecek olup, ayrıca bildirim yapılmayacaktır. 
13. Kurumumuzdan burs/kredi alan öğrencilerin ödemeleri ne zaman yapılmaktadır? 
Kurumumuzdan ilk defa burs/kredi alacak olan öğrencilere, müracaat ettikleri öğretim yılının ocak ayı itibariyle ödeme yapılmakta iken, 2016-2017 öğretim yılında kurumumuzdan ilk defa burs/ kredi alacak öğrencilere, müracaat ettikleri öğretim yılı başı itibariyle (ekim) normal öğrenim süresince ödeme yapılacaktır. Kurumumuzdan burs/kredi alan öğrencilere, TC Kimlik Numaralarının son rakamına göre her ayın 6-10. günleri arasında ödeme yapılmaktadır. 
14. Bursun devam etmesi için aranılan “başarılı olma” durumu neye göre belirlenmektedir? 
Başarı kriteri öğretim kurumlarının yetkisindedir. Öğretim kurumu tarafından başarısız olduğu bildirilen öğrencinin bursu öğrenim kredisine dönüştürülür. 
15. Bursum başarısızlıktan öğrenim kredisine dönüştü, bu yıl başarılıyım öğrenim kredim bursa dönüşebilir mi? 
Başarısızlıktan bursu öğrenim kredisine dönüşen öğrenciler tekrar başarılı olsalar dahi öğrenim kredileri bursa dönüşmez. 
16. Okulum uzadı. Burs/kredi alma hakkım devam ediyor mu? 
Kurumumuz tarafından yükseköğrenim gören öğrencilere normal öğrenim süresi kadar burs/kredi ödemesi yapmaktadır. Ek süre okuyan öğrencilere burs/kredi ödemesi yapılamaz. 
17. Burs/kredi taahhüt senedindeki “kredi miktarı ile ödenen kredi miktarı aynı mıdır? 
Kredi/Burs taahhütname onayında bulunan öğrencilerimiz, taahhütnamede geçen “Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunu ve Öğrenim Kredisi Yönetmeliği hükümlerine göre aylık bazda ve izleyen yıllardaki artış oranları dikkate alınarak tarafıma ödenecek olan öğrenim kredisi tutarını, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ilan edilen üretici fiyat endeksi (ÜFE) artışları uygulanmak suretiyle hesaplanacak tutar üzerinden, aşağıda belirtilen şartlarla Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna (Kurum) ödeyeceğimi, öğrenim kredisi ve burs tutarları ile yıllar bazında artırılan bu tutarların tarafıma banka aracılığıyla ödenmesini, taahhütname aşamasında belirtilen tutarın tahmini rakam olduğunu“ kabul ve taahhüt etmektedirler. 
18. Hangi durumlarda öğrenim kredisi kesilmektedir? 
•    Öğretim kurumundan ayrılma, çıkarılma veya geçici olarak uzaklaştırılma,
•    Vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma, 
•    Sağlık sebebiyle öğretim kurumuna devam etmeme, 
•    Öğretim kurumunun kapatılması,
•    Kurum yurtlarından süresiz çıkarma cezası alınması, 
•    Asgari ücret düzeyinde devamlı gelirle çalışma, 
•    Kesin hükümle mahkûm olma, hallerinde öğrencilerin öğrenim kredisi kesilmektedir. 
 
19. Hangi durumlarda burs kesilmektedir? 
•    Başarısız olması, 
•    Öğretim kurumundan ayrılması, çıkarılması veya geçici olarak uzaklaştırılması, 
•    Vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma, 
•    Öğretim kurumunun kapatılması, 
•    Kurum yurtlarından süresiz çıkarılma cezası alması, 
•    Kesin hükümle mahkûm olması, hallerinde öğrencilerin bursu kesilmektedir. 
 
20. Kurumunuzdan almakta olduğum burs/krediyi almak istemiyorum nasıl bir işlem yapmalıyım? 
Kurumumuzdan almakta olduğunuz burs/kredinizi almak istememeniz halinde www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden e-devlet şifreniz ile Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu linkine ulaşarak burs/kredi vazgeçti (iptal) işleminizi yapabilirsiniz 
21. Kredi almaktan vazgeçmiştim ancak kredimin tekrar ödenmesi için nasıl bir işlem yapmalıyım? 
Normal öğrenim sürenizde kredinizi tekrar almak istemeniz halinde, durumunuzu belirten dilekçenizi posta yolu ile Kurumumuza ulaştırmanız halinde Öğrenim Kredisi Yönetmeliği hükümlerince kalan öğrenim süreniz kadar krediniz ödenecektir. 
22. Burs almaktan vazgeçmiştim ancak bursumun tekrar ödenmesi için nasıl bir işlem yapmalıyım? 
Burs Yönetmeliğine göre burs almaktan vazgeçen öğrencinin bursu vazgeçtiği tarih itibariyle kesilir ve almakta olduğu öğretim türünde tekrar bir daha burs verilmez. Ancak lisansüstü öğrenimine başlama halinde tekrar burs/kredi müracaatında bulunabilirsiniz. Öğrenim kredisi talep etmeniz halinde Öğrenim Kredisi Yönetmeliği hükümlerince kalan öğrenim süreniz kadar kredi ödenir. 
23. Kredi almaktan vazgeçtim, borcumu ne zaman ve ne şekilde ödemem gerekli 
Kredi almaktan vazgeçen öğrenci, kredi borcunu, devam ettiği öğretim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden iki yıl sonra başlamak üzere, kredi aldığı kadar sürede ve aylık taksitler halinde öder. 
24. Kurumunuzdan kredi/burs almaktayım (ÖSYM, yatay geçiş, merkezi yatay geçiş ile) başka bir öğretim programına kayıt yaptırdım. Kredi/burs işlemlerimin devamı için ne yapmalıyım? 
Öğrenim kredisi alan öğrencilerden istenen belgeler:
Eski öğretim kurumunuzdan ayrıldığınız tarih ve sınıfınızı hazırlık okuyup okumadığınızı ve kayıt dondurmanızın olup olmadığını gösterir belge ile yeni öğretim kurumunuzdan alacağınız kayıt yaptırdığınız tarih ve sınıfınızı gösterir belgeyi bir dilekçe ekinde kredi numaranızı veya T.C. kimlik numaranızı belirterek posta yolu ile Kurumumuza göndermeniz gerekmektedir.

Burs alan öğrencilerden istenen belgeler:
Eski öğretim kurumunuzdan ayrıldığınız tarih ve sınıfınızı, hazırlık okuyup okumadığınızı, kayıt dondurmanızın olup olmadığını ve başarı durumunuzu gösterir belge ile yeni öğretim kurumunuzdan alacağınız kayıt yaptırdığınız tarih ve sınıfınızı gösterir belgeyi bir dilekçe ekinde kredi numaranızı veya T.C. kimlik numaranızı belirterek posta yolu ile Kurumumuza göndermeniz gerekmektedir. 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
Süper Lig'den hangi takımlar küme düştü? Süper Lig'de küme düşen takımlar belli oldu mu? Trendyol Süper Lig'den düşen takımlar 2024
Süper Lig'den hangi takımlar küme düştü? Süper Lig'de küme düşen takımlar belli oldu mu? Trendyol Süper Lig'den düşen takımlar 2024
Kamu bankaları emekliye özel kredi veriyor! 35 bin TL kredi fırsatı
Kamu bankaları emekliye özel kredi veriyor! 35 bin TL kredi fırsatı
Sadece 3 günde 12 bin TL alabilirsiniz! Fibabanka başvuruları tekrar açtı
Sadece 3 günde 12 bin TL alabilirsiniz! Fibabanka başvuruları tekrar açtı
Yeme Kuralları: Yemeği yutmadan önce neden çok çiğnemelisiniz?
Yeme Kuralları: Yemeği yutmadan önce neden çok çiğnemelisiniz?
Çok Okunanlar
Süper Lig'den hangi takımlar küme düştü? Süper Lig'de küme düşen takımlar belli oldu mu? Trendyol Süper Lig'den düşen takımlar 2024
Süper Lig'den hangi takımlar küme düştü? Süper Lig'de küme düşen takımlar belli oldu mu? Trendyol Süper Lig'den düşen takımlar 2024
Sadece 3 günde 12 bin TL alabilirsiniz! Fibabanka başvuruları tekrar açtı
Sadece 3 günde 12 bin TL alabilirsiniz! Fibabanka başvuruları tekrar açtı
Kamu bankaları emekliye özel kredi veriyor! 35 bin TL kredi fırsatı
Kamu bankaları emekliye özel kredi veriyor! 35 bin TL kredi fırsatı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 19 Mayıs mesajı: “O günün ruhu ve ideallarına sahip çıkmalıyız”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 19 Mayıs mesajı: “O günün ruhu ve ideallarına sahip çıkmalıyız”
Yorumlananlar
AK Parti İBB Grup sözcüsü Murat Türkyılmaz'dan CHP'ye olay borç göndermesi ''Duvarlara astınız, kürsüye astık çok mu?''
AK Parti İBB Grup sözcüsü Murat Türkyılmaz'dan CHP'ye olay borç göndermesi ''Duvarlara astınız, kürsüye astık çok mu?''
MHP'den CHP'ye geçen Silifke belediyesi ay-yıldızlı bayrak anıtını ucube diyerek kent meydanından kaldırdı
MHP'den CHP'ye geçen Silifke belediyesi ay-yıldızlı bayrak anıtını ucube diyerek kent meydanından kaldırdı
İBB meclisini eline geçiren Ekrem İmamoğlu İstanbullu'nun musluk suyuna büyük zam yapmaya hazırlanıyor
İBB meclisini eline geçiren Ekrem İmamoğlu İstanbullu'nun musluk suyuna büyük zam yapmaya hazırlanıyor