YPG'nin Açılımı Nedir | YPG PYG Kimdir Afrin'de Ne Yapıyorlar

Kanlı terör örgütleri YPG ve PYD'nin Afrin operasyonu ile sonu geldi. Peki YPG ve PYD kimdir? Kimlerden oluşuyor? YPG ile PYD arasındaki farklar nelerdir? YPG'nin açılımı nedir? Tüm sorularınızın cevabını burada sizinle paylaşıyoruz.

YPG'nin Açılımı Nedir | YPG PYG Kimdir Afrin'de Ne Yapıyorlar

PYD'ni türkçe karşılığı Demokratik Birlik Partisi olarak adlandırılır. 2003 yılında Suriye'de kürtler tarafından kurulmuş olan yapılanmanın lideri Salih Müslim'dir. PYD açılımı kürtçe Partiya Yekîtiya Demokrat'tır. YPG ise PYD'nin silahlı yapılanmasıdır. Yaklaşık olarak 5000 gerillası olduğu biliniyor. YPG'nin açılımı ise Yekîneyên Parastina Gel'dir. Türkçe karşılığı Halk Koruma Birlikleri olarak çevirilir. Karmaşa içinde olan Suriye'de kürtlerin kurmuş olduğu PYD'ye bağlı bir askeri grup olan YPG şimdi IŞİD ile mücadele eden bir örgüt görüntüsündedir.

YPG'nin Açılımı Nedir | YPG PYG Kimdir

Birbirleri ile ortak görüşlere sahip olan PYD ve PKK, hem Özgür Suriye Ordusu hem de Suriye Baas Partisi Hükümeti ile zaman zaman silahlı çatışmalara girmiştir. Son dönemde Suriye Rejimi güçleriyle ortak görüntü veren örgüt, Suriye'de belli bölgeleri ele geçirmek için saldırılar gerçekleştirmektedir. PYD, 30 Kasım 2015 tarihinden bu yana Sosyalist Enternasyonal'in danışma üyesidir.

SAVAŞ SUÇU İŞLİYOR

5 Haziran 2015'te BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sunduğu "Çocuklar ve Silahlı çatışmalar" adlı raporun Suriye İç Savaşı kısmında,

15 yaşından küçük kız ve erkek çocukların YPG/YPJ tarafından silah altına alındığının tespit edildiği ve çocukların savaş bölgelerinde kullanıldığı açıklandı. Raporda, 13 yaşındaki bir kız çocuğunun örgüt tarafından askeri eğitim amacıyla Resulayn şehrine götürüldüğü ve ailesinin kızlarını görme isteğinin reddedildiğine dair ifadelere yer verildi.

YPG'nin Açılımı Nedir | YPG PYG Kimdir

15 Temmuz 2015'te İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden yapılan yazılı açıklamada; YPG'nin çocuk askerlerin örgütten çıkarılması konusunda Geneva Call adlı sivil toplum kuruluşu ile imzaladığı taahhüt sözleşmesini uygulamadığını, 18 yaş altı reşit olmayan çocukların YPG ve örgütün kadın kolu YPJ içerisinde çatışmalara dahil edildiğinin tespit edildiğini ve YPG'nin uluslararası hukuku ihlal ettiğini açıkladı. 28 Ekim 2015'te YPG'den yapılan yazılı açıklamada, 18 yaşından küçük oldukları gerekçesiyle üyelik şartlarını karşılamayan 21 YPG üyesinin görevinin sona erdirildiği ve ailelerine teslim edildiği açıklandı.

13 Ekim 2015'te Uluslararası Af Örgütü, Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile askeri kanadı YPG’nin Suriye'nin kuzeyinde Arap ve Türkmen sivillerin yaşadığı bölgeleri kullanılamaz hale getirdiğini, bölge sakinlerini zorla yerlerinden ederek insan haklarını ihlal ettiği ve savaş suçu işlediğini bildiren bir rapor yayımladı. YPG raporu yalanladı ve ihlallerin istisna düzeyinde olduğunu belirterek, savaş suçu işlendiğine dair iddiaların gerçekle ilgisinin bulunmadığını iddia etti.

YPG'nin Açılımı Nedir | YPG PYG Kimdir

SALİH MÜSLİM KİMDİR?

Kurucusu olarak Salih Müslim gösterilmektedir. Salih Müslim tarafından 2003 yılında kurulmuştur. Salih Müslim bir çok kez savaş durumlarında sık sık Türkiye’ye gelmiş ve ülke yetkilileri ilerde görüşmelerde de bulunmuştur. Salih Müslim 1951 yılında Suriye’nin Halep ilinde dünyaya gelmiştir. 1970 yıllında İstanbul’a gelerek, İstanbul Teknik Üniversite’sinin Kimya Mühendisliği bölümünü bitirmiştir. 1998 yılında ise, Suriye’nin sol kolu olan, Kürdistan Demokratik partisine katılmış ve 2003 yılında ayrılarak PYD örgütünü kurmuştur.

EN BÜYÜK KANLI EYLEMİ

Uluslararası Af örgütü tarafından, 13 Ekim 2015 tarihinde bir açıklama yaparak, PYD ve YPG ile ülkenin kuzeyinde yaşayan Arap ve Türkmen sivillerin, yaşadıkları alanları kullanılmaz hale getirdikleri, bölgede halkın göç etmeye zorlandıklarını ve insan haklarını ihlal ettikleri açıklamasında bulunmuşlardır. Bu durumdan sonra yaptıklarının savaş suçu işlediklerini açıklamışlardır. Daha sonralarında PYD’nin PKK ile ortak görüşlere hakim olduklarını ve ortak olarak hareket ettiklerini açıkladılar. PYD bu durumdan yararlanarak, bir çok kuzey bölgesinde çatışmalara girdi, Resulayn kentinde, girdiği çatışmalar sonucunda bölgeyi ele geçirdi. Daha sonra iş birlikçilik yaparak, Özgür Suriye ordusu ile el Tabyad kentine girerek İslamcı örgütler ile çatışmalara girerek bu bölgeyi de ele geçirdiler. En çok kanın döküldüğü 2 bölge olarak dikkatleri çekti.

AFRİN'DE YPG NE YAPIYOR

 Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye'nin kuzeybatısında, PKK/KCK/PYD-YPG'nin kontrolündeki  Afrin'e yönelik düzenlenen 'Zeytin Dalı Harekatı' ile ilgili açıklama yaptı. Harekatın, planlandığı şekilde devam ettiği, 72 uçakla 108 hedefin vurulduğu ifade edilen açıklamada şöyle denildi:

"Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye'nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere, 20 Ocak 2018 saat 17.00'den itibaren başlatılan 'Zeytin Dalı Harekatı' planlandığı şekilde devam etmektedir.

Türkiye Afrin'de Kiminle Savaşıyor | Afrin'de Neden Savaş Var

Harekat, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK'nın terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51'inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı çerçevesinde, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir. Harekatın başlangıcında 7 bölgede tespit edilen PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütüne ait sığınak, barınak ve mühimmat deposu olarak kullanılan 108 hedef Hava Kuvvetlerimiz tarafından imha edilmiştir. Harekata katılan 72 uçak, müteakip görevlere hazırlık için emniyetle üslerine dönmüşlerdir. Harekatın planlama ve icrasında sadece teröristler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir."

Özgür Suriye Ordusuna bağlı birliklerin bir kısmı, terör örgütü PYD/PKK'nın Afrin'de işgal ettiği alanlara girmeye başladı.Afrin operasyonu fiilen başladı. Türk jetleri PYD hedeflerini vurmaya başladı. Afrin tarafından patlama sesleri duyuldu. ÖSO birlikleri, Afrin'e doğru ilerlemeye başladı.

Afrin operasyonu fiilen başladı. Türk jetleri, Afrin sınırındaki terör mevzilerini vuruyor. Özgür Suriye Ordusuna bağlı birliklerin bir kısmı, terör örgütü PYD/PKK'nın Afrin'de işgal ettiği alanlara girmeye başladı.

PEŞ PEŞE HAVALANIP VURDULAR, AFRİN'DE PATLAMA SESLERİ DUYULDU

Diyarbakır 8. Ana Jet üssünde hareketlilik başladı. Jet üssünde konuşlu bulunan uçaklardan 8 F-16 savuş uçağı tam teçhizatlı ve bomba yüklü olarak peş peşe havalanarak Suriye tarafına hareket etti. Türk uçaklarının sınır hattından geçişinin ardından Afrin tarafından patlama sesleri duyuldu.

ÖSO, PYD'NİN İŞGAL ETTİĞİ ALANLARA GİRMEYE BAŞLADI

Özgür Suriye Ordusuna (ÖSO) bağlı birliklerin bir kısmı, Suriye'de terör örgütü PYD/PKK'nın işgal ettiği alanlara girmeye başladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının gün içerisinde önceden belirlenen terör hedeflerine yönelik top atışlarının ardından Suriye'nin değişik bölgelerinden sevk edilen ÖSO mensupları, zırhlı araçlarıyla Kilis-Hatay hudut hattında ilerleyerek bazı noktalardan Afrin tarafına geçiş yaptı.

ÖSO birliklerinin şu ana kadar herhangi bir direnişle karşılaşmadığı belirtildi.

Erdoğan "Afrin Harekatı Fiili Olarak Başladı" Deyip Münbiç'in Sinyalini Vermişti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Afrin operasyonu sahada fiilen başlamıştır. Bunu Münbiç operasyonu takip edecek." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Kütahya İl Kongresinde konuşuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Siz kimi kandırıyorsunuz, bu örgütün adı PKK'dır. Her biri başka telden çalışıyor. Artık onların ne dedikleri bizi hiç ilgilendirmiyor" diyerek çıkıştı. Erdoğan, "Afrin operasyonu sahada fiilen başlamıştır. Bunu Münbiç operasyonu takip edecek" dedi.

ABD'YE: SİZ KİMİ KANDIRIYORSUNUZ?

"Suriye'de kendilerince bir oyun kurgulayanlar, terör örgütünün adını değiştirerek kurnazlık yaptıklarını sanıyorlar. Bizim gözümüzde adı ne olursa olsun teröristlerden müteşekkil her türlü organizasyonun adı terör örgütüdür. Yok Suriye Demokratik Güçleri'ymiş, yok sınır ordusuymuş, yok sınır muhafızlarıymış, yok iç güvenlik oluşumuymuş, siz kimi kandırıyorsunuz ya. Bu örgütün adı PKK'dır, bu örgütün adı PYD'dir, bu örgütün adı YPG'dir.

"KIRK TAKLA ATIYORLAR"

Amerika'nın da Avrupa Birliği'nin de terör örgütleri listesinde olan PKK var ya, Suriye'de iş tuttukları örgüt işte onun ta kendisidir. Böyle olduğunu kendileri de çok iyi bildikleri halde bizi ve tüm dünyayı kandırmak için adeta kırk takla atıyorlar. Bunu yaparken de sürekli kendileriyle tenakuza düşüyorlar. Biri diyor ki 'Ordu kuracağız', öteki 'Bizim asla böyle bir amacımız yok', bir başkası da 'Sınır muhafızları oluşturacağız' diye bir laf ediyor. Daha bunun mürekkebi kurumadan iç güvenlik oluşumu diye bir şey çıkıyor ortaya. Bunların birbirlerinden haberi yok ya da birinin söylediği yalanı öteki duymadığı için her biri başka telden çalıyor. Onların ne dedikleri bizi ilgilendirmiyor. Sahada ne oluyor, ona bakıyoruz.

"ONLARIN AKLINA TÜRK DEYİNCE KUCAKLARINDA BÜYÜTTÜKLERİ FETÖ'CÜLER GELİYOR"

Galiba onların aklına Türk deyince sadece kucaklarında besleyip büyüttükleri FETÖ'cüler ve bu ihanet şebekesinin karaktersiz, omurgasız, her türlü kullanıma elverişli elemanları geliyor. Yine bunların aklına galiba bölgede çalışılacak ortak deyince de sadece parayı verenin tepe tepe kullanabildiği bir kiralık katiller ordusundan ibaret olan PKK'lılar geliyor. Ama merak etmeyin, terör örgütlerine güvenmenin ne kadar yanlış olduğunu öğrenecekler. Bu bölgede Türkiye'den başka çalışılabilecek müttefik bulamayacaklarını öğrenecekler.

"EY FETÖ DAHA NE KADAR KAÇACAKSIN"

Ey Feto, ne kadar kaçacaksın? Bu Amerika sana ne kadar bakacak? Bir yere kadar bakacak bakacak, ondan sonra da kirli mendil olarak kapıya atacak. 'Ben seninle mi uğraşacağım ya' diyecek. O günler yakın. Bunları göreceğiz.

"AFRİN OPERASYONU SAHADA FİİLEN BAŞLADI"

Afrin operasyonu sahada fiilen başlamıştır. Bunu Münbiç takip edecek. Madem Münbiç'te bize verilen sözler şu ana kadar yerine getirilmedi, bunun gereğini yapmamıza kimsenin söyleyecek sözü olamaz. En önemlisi de ülkemizin güney illerindeki can ve mal güvenliğini teminat altına almaktır. Hiç kimse bu durumu hafife almasın, bizim için söz konusu vatansa, gerisi teferruattır."

"TERÖR PİSLİĞİNİ TEMİZLEYECEĞİZ"

Irak sınırına kadar ülkemizi kuşatmaya çalışan bu terör pisliğini temizleyeceğiz. Burada bir hususun altını özellikle çizmek istiyorum. Bizim, Suriye'nin toprak bütünlüğüyle, bağımsız ve müreffeh geleceğiyle, Suriye halkının demokratik talepleriyle ilgili en küçük menfi bir düşüncemiz yoktur. Tam tersine kendi milli güvenliğimizle beraber ülkemizdeki 3,5 milyon sığınmacı başta olmak üzere evlerinden ve vatanlarından olmuş, Suriye nüfusunun yarısından fazlasını teşkil eden 13 milyona yakın kardeşimizin güvenliği, huzuru, geleceği için de bu adımları atıyoruz.

"SURİYE'DE KİM İŞGALCİ?"

Suriye'de kimler işgalcidir, bunu size açıklayayım mı? Suriye halkını çoluk çocuk demeden katleden herkes işgalcidir. 1 milyona yakın Suriyeliyi katledenlerden daha büyük işgalci olur mu?

AFRİN OPERASYONU İÇİN DUALAR OKUNDU

 

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın, Afrin harekatına ilişkin "Bu akşam bütün camilerimizde yatsı ve sabah namazı öncesi veya sonrası Fetih Suresi okunacak, ordumuza ve milletimize dua edilecektir" açıklamasının ardından Şanlıurfa Balıklıgöl'de bulunan Dergah Camisinde Fetih Suresi okundu.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın Türkiye'nin Afrin'e yönelik başlattığı operasyon nedeniyle yaptığı açıklama sonrası Şanlıurfa Balıklıgöl'de bulunan Dergah Camisi'nde Fetih Suresi okundu. Hoparlörlerden de verilen Fetih Suresi sonrası ellerini açan cemaat, Türk askerinin zarar görmemesi için dualar etti.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın açıklamasında, "Vatanımızı ve huzurumuzu tehdit eden terör yapılanmalarına karşı, kahraman güvenlik güçlerimizin başlattığı sınır ötesi harekatının zaferle sonuçlanması için bu akşam bütün camilerimizde yatsı ve sabah namazı öncesi veya sonrası Fetih Suresi okunacak, ordumuza ve milletimize dua edilecektir. Bütün görevlilerimizden söz konusu programı icra etmelerini önemle rica ederim" ifadeleri yer almıştı.

Türkiye Afrin'de Kiminle Savaşıyor | Afrin'de Neden Savaş Var

Türkiye Afrin'de Kiminle Savaşıyor | Afrin'de Neden Savaş Var

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
Altın yeniden çıldırdı? Bugün güncel altın fiyatları ne kadar, 18 Mayıs 2024 Cumartesi güncel gram, çeyrek altın fiyatları
Altın yeniden çıldırdı? Bugün güncel altın fiyatları ne kadar, 18 Mayıs 2024 Cumartesi güncel gram, çeyrek altın fiyatları
Bugünün burç yorumları nelerdir, aşk para sağlık kariyer sizleri neler bekliyor? 18 Mayıs 2024 Cumartesi burç yorumları
Bugünün burç yorumları nelerdir, aşk para sağlık kariyer sizleri neler bekliyor? 18 Mayıs 2024 Cumartesi burç yorumları
Meteoroloji açıkladı! Bugün hava durumu nasıl olacak? 18 Mayıs 2024 Cumartesi tüm iller için hava durumu ve sıcaklıkları
Meteoroloji açıkladı! Bugün hava durumu nasıl olacak? 18 Mayıs 2024 Cumartesi tüm iller için hava durumu ve sıcaklıkları
Diyanet’ten tasarruf hamlesi: Ali Erbaş, Audi markalı makam aracını teslim etti..
Diyanet’ten tasarruf hamlesi: Ali Erbaş, Audi markalı makam aracını teslim etti..
Çok Okunanlar
Bugünün burç yorumları nelerdir, aşk para sağlık kariyer sizleri neler bekliyor? 18 Mayıs 2024 Cumartesi burç yorumları
Bugünün burç yorumları nelerdir, aşk para sağlık kariyer sizleri neler bekliyor? 18 Mayıs 2024 Cumartesi burç yorumları
Altın yeniden çıldırdı? Bugün güncel altın fiyatları ne kadar, 18 Mayıs 2024 Cumartesi güncel gram, çeyrek altın fiyatları
Altın yeniden çıldırdı? Bugün güncel altın fiyatları ne kadar, 18 Mayıs 2024 Cumartesi güncel gram, çeyrek altın fiyatları
Diyanet’ten tasarruf hamlesi: Ali Erbaş, Audi markalı makam aracını teslim etti..
Diyanet’ten tasarruf hamlesi: Ali Erbaş, Audi markalı makam aracını teslim etti..
Meteoroloji açıkladı! Bugün hava durumu nasıl olacak? 18 Mayıs 2024 Cumartesi tüm iller için hava durumu ve sıcaklıkları
Meteoroloji açıkladı! Bugün hava durumu nasıl olacak? 18 Mayıs 2024 Cumartesi tüm iller için hava durumu ve sıcaklıkları
Yorumlananlar
AK Parti İBB Grup sözcüsü Murat Türkyılmaz'dan CHP'ye olay borç göndermesi ''Duvarlara astınız, kürsüye astık çok mu?''
AK Parti İBB Grup sözcüsü Murat Türkyılmaz'dan CHP'ye olay borç göndermesi ''Duvarlara astınız, kürsüye astık çok mu?''
MHP'den CHP'ye geçen Silifke belediyesi ay-yıldızlı bayrak anıtını ucube diyerek kent meydanından kaldırdı
MHP'den CHP'ye geçen Silifke belediyesi ay-yıldızlı bayrak anıtını ucube diyerek kent meydanından kaldırdı
İBB meclisini eline geçiren Ekrem İmamoğlu İstanbullu'nun musluk suyuna büyük zam yapmaya hazırlanıyor
İBB meclisini eline geçiren Ekrem İmamoğlu İstanbullu'nun musluk suyuna büyük zam yapmaya hazırlanıyor