Zerdeçalın faydaları nelerdir? Zerdeçal çayının faydaları nelerdir?

Günlük kullanımda çok tüketilmeye başlayan zerdeçalın faydalarının ne olduğu araştırılmaya başlandı. Peki zerdeçalın faydaları nelerdir? Kullanım şekli nasıldır? Yoğurtlu zerdeçalın faydaları nelerdir? Yoğurt zencefil zerdeçal tarçın karışımı nasıl olur? Zerdeçal çayının faydaları nelerdir? Tüm cevaplar haberimizde

Zerdeçalın faydaları nelerdir? Zerdeçal çayının faydaları nelerdir?

Günlük kullanımda çok tüketilmeye başlayan zerdeçalın faydalarının ne olduğu araştırılmaya başlandı. Peki zerdeçalın faydaları nelerdir? Kullanım şekli nasıldır? Yoğurtlu zerdeçalın faydaları nelerdir? Yoğurt zencefil zerdeçal tarçın karışımı nasıl olur? Zerdeçal çayının faydaları nelerdir? Tüm cevaplar haberimizde

ZERDEÇALIN FAYDALARI NELERDİR?

Zerdeçalın faydaları çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Özellikle kış aylarında hastalıklara karşı bir önleyici görevi gören zerdeçal, sıkça tercih edilen baharatların başında geliyor. Peki, zerdeçalın faydaları nelerdir? İşte merakla araştırılan sorunun yanıtı...

* Zerdaçal karaciğer yağlanmasına iyi gelmesiyle bilinmektedir. Aynı zamanda toksinlerin temizlenmesine yardımcı olur.
* Kış aylarında nezle, soğuk algınlığı ve grip hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
* Solunum yollarındaki rahatsızlıklara iyi gelir.
* Hafızanın güçlendirilmesi konusunda son derece etkilidir.
* Vücutta oluşan iltihapların giderilmesini sağlar.
* Zerdeçal kemik erimesinin durdurulmasına da fayda sağlar.
* Kan şekerini düzenli bir seviyede tutmaya yardımcı olur.
* Eklem ve romatizma ağrılarına iyi gelmektedir.
* Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmede son derecede faydalıdır.
* Midenin asit oranını dengelemesiyle bilinmektedir.
* Midenin hazmını kolaylaştırır.
* Solunum yolu rahatsızlıklarının düzeltilmesine yardımcı olur.

Zerdeçalın faydaları nelerdir? Yoğurtlu zerdeçalın faydaları nelerdir?

ZERDEÇAL BİTKİSİ NEDİR?

Zencefilgiller ailesinden olan zerdeçal bitkisi büyük yapraklı, çiçekleri sarı renkte bir bitkidir. Hint safranı, zerdeçöp, safran kökü, sarıboya, zerdeçav olarak da bilir. Anavatanı Günay Asya’dır. Sıcak ve nemli bir ortam seven zerdeçal Pakistan, Hindistan, Çin ve Bangladeş gibi Asya’nın tropik bölgelerinde yetişir. İsmi Farsça sarı anlamındaki zerd ve çöp, odun anlamındaki çub kelimelerin birleşmesiyle oluşan “zerdeçub”dan gelmektedir. Türkçeye zerdeçal olarak geçmiştir.

Türk dil Kurumu da zerdeçalı köklerinden safrana benzeyen sarı boyalı bir madde elde edileni yapraklı sivri, çiçekleri sarı bir bitki olarak tarif etmektedir.

ZERDEÇALIN KULLANIM ŞEKLİ NASILDIR?

12 grama kadar günde zerdeçal tüketiminde bir sakınca olmadığı bilinmektedir. Çünkü zerdeçal fazla tüketildiğinde bazı insanlarda çeşitli hazımsızlık sorunlarına yol açabilmektedir. Bu sebeple günde 12 grama kadar kullanmak faydalı olacaktır.

Zerdeçal yemekten tutun da salatalara kadar kullanılan bir baharat türüdür. Et, pirinç ve makarna soslarında kullanılarak yemeğe lezzet vermesiyle bilinmektedir. En iyi kullanım şekli olarak baharatlarla karıştırılıp yemeğin suyuna atması tavsiye edilmektedir. Direk olarak yağın içine atılmamalıdır.

Zerdeçal yağlı yumurtada da kullanılmaktadır. Yaptığınız yumurtanın üzerine biraz zerdeçal ekleyerek yumurtanıza ufak bir tat verebilirsiniz.

Zerdeçal çay yapımında da kullanılmaktadır. Zerdeçal çayının tarifini aşağıda sizin için detaylı bir şekilde anlattık. Aynı zamanda birer kaşık bal ve zencefille karıştıldığında balgam sökücü özelliği de bulunmaktadır.

Zerdeçalın faydaları nelerdir? Yoğurtlu zerdeçalın faydaları nelerdir?

YOĞURTLU ZERDEÇALIN FAYDALARI NELERDİR?

Zerdeçal karaciğerde biriken yağların yakılmasında etkili bir baharattır. Karaciğere genel olarak faydası vardır. Yoğurt ise tokluk hissi yaratarak daha geç acıkılmasını sağlar. Kısacası çok yemeye engel olur. Limon da yine yararlı bir besindir. Özellikle vücutta biriken yağları parçalayarak , vücuttan atılmasını sağlar. Yağlanmayı da engeller. Yağ yakmada da etkilidir. Böylelikle de zayıflamaya da yardımcı olur. Sonuç olarak zerdeçallı yoğurt kürü sağlık açısından da faydalı bir karışımdır.

Zerdeçalın faydaları nelerdir? Yoğurtlu zerdeçalın faydaları nelerdir?

YOĞURT ZENCEFİL ZERDEÇAL TARÇIN KARIŞIMININ FAYDALARI NELERDİR?

Kilo kontrolü sağlamaya yardımcı olur.

İçeriğinde bolca vücut için yararlı vitamin ve mineral barındırır.

Osteoproza karşı iyi gelir.

Hipertansiyon için yararlıdır.

Sindirim sistemini korur.

Kolon kanserine karşı tüketilmelidir.

Vücutta oluşabilecek enfeksiyonlara karşı yararlıdır.

Diyabet hastalığına karşı iyi gelir.

Cilt sağlığı için mükemmel bir besin kaynağıdır.

Zerdeçalın faydaları nelerdir? Yoğurtlu zerdeçalın faydaları nelerdir?

ZERDEÇAL ÇAYI NASIL YAPILIR?

Günde 1 veya iki bardak içilebilecek zerdeçal suyunu ya da çayını için kullanacağınız malzemeler şunlardır:

    2 bardak su (500 ml)
    1 yemek kaşığı toz zerdeçal (10 g)
    2 adet limonun suyu
    2 yemek kaşığı bal (50 g)

Hazırlanışı: ilk olarak 2 bardak suya ve bir yemek kaşığı toz zerdeçal katın ve kaynatın. Kaynadıktan sonra ocaktan alın ve birkaç dakika bekledikten sonra 2 adet limonun suyunu ilave edin. Soğuduktan sonra tatlandırmak için bal ekleyin ve buzdolabında saklayın.

Zerdeçalın faydaları nelerdir? Yoğurtlu zerdeçalın faydaları nelerdir?

ZERDEÇALIN CİLDE FAYDALARI NELERDİR?

Zerdeçalın pek çok yararının yanında cilde olan faydalarına ayrıca değinmek gerekir. Cilt güzelliği ve sağlığı için zerdeçal maskesi kullanılmaktadır. İşte zerdeçalın cilde faydaları:

    Pürüzsüz, parlak ve sağlıklı bir cilt için faydalıdır.
    İltihap önleyici etkisi sayesinde sivilcelere karşı etkilidir.
    Egzamaya iyi gelir ve kaşıntıyı alır.
    Cilt pigmentasyonunu korur.
    Cildin elastikiyetini korur ki böylece yaşlanmanın etkilerine karşı kullanılabilir.
    B6 vitamini açısından zengin olan zerdeçal hücre yenilenmesine katkı sağlar.
    İçindeki potasyum sayesinde kuru ciltlerin nemlendirilmesini sağlar.

Zerdeçalın faydaları nelerdir? Yoğurtlu zerdeçalın faydaları nelerdir?

ZERDEÇALIN DİĞER YARARLARI NELERDİR?

Zerdeçal deri, meme, prostat ve kalın bağırsak kanseri dahil çeşitli kanser tiplerine karşı korunmada yardımcı olup günümüzde tedavide destek olarak da kullanılmaktadır. Daha çok laboratuvar ve hayvan çalışmaları olmakla birlikte son yıllarda kanser hastalarında klinik çalışmalarda kurkuminin katkısı yoğun olarak araştırılmaktadır. İçerdiği doğal antioksidanların antikanser etkiden sorumlu olduğu düşünülmektedir.

Beyninizin yaşlanmasına ve unutkanlığa karşı faydaları

Yaşam süresinin uzaması bunama ve Alzheimer hastalığı gibi rahatsızlıkların görülmesini arttırdı. Hafıza sorunu yaşayan kişi sayısı çoğaldı. Zerdeçal beyinde amiloid plaklarının oluşumunu engellerken iltihap önleyici özelliği ile beyin hasarını azaltabilir. Erkenden sofralarımızda yer vereceğimiz zerdeçal ileride beyin hastalığı görülmesinin engellenmesinde yardımcı olabilir.

Şeker hastalığına faydaları

Şeker hastalığının görülmesi şişman veya normal kilolu olan insanlarda giderek artmaktadır. Zerdeçal tek başına veya beraberinde karabiber ile birlikte verildiğinde kan şekeri ve kan yağlarının düşürülmesine yardımcı olabilir. İnsülin direncinin azaltılmasıyla kan şekerlerinde de iyileşmeye destek olmaktadır.

Zerdeçalın faydaları nelerdir? Yoğurtlu zerdeçalın faydaları nelerdir?

Sindirim sistemi faydaları

Zerdeçal sindirime yardımcı olan safra üretimini arttırır. Toplumda sık görülen hazımsızlık yakınmalarını ve mide ekşimesini azaltır. Daha çok kadınları etkileyen hassas (spastik) bağırsak hastalığını yatıştıran zerdeçal, iltihabi bağırsak hastalıklarından ülseratif kolitin kontrol altına alınmasına yardımcı olur . Mide ülserlerinin tedavisinde de yardımcı olabilir. Özellikle h. piloriye bağlı gastritte faydalı olabilmektedir . Fakat aşırı tüketimin ters etki yapıp mideyi daha da rahatsız edebileceğinden tüketime dikkat edilmelidir.

İltihap önleyici ve eklem ağrısını azaltıcı faydaları

Birçok insanda müzmin, iyileşmeyen iltihabi süreç bulunur. Günümüzde beslenme bozukluğu, hazır ve işlenmiş gıda tüketiminin artması, hareketsizlik ve şişmanlık bunun nedenleridir. Müzmin iltihap kanser, eklem romatizması, ülseratif kolit, kolesterol yüksekliği ve ağrı gibi sorunlara neden olabilir. Zerdeçal içerdiği kurkumin bileşiği ile iltihabi süreci önlemede fayda sağlayabilir. Zerdeçal ilerleyen yaşta eklem ağrılarının azaltılmasında yardımcı olabilir.

Zerdeçal dünyada eklem kireçlenmesi veya eklem romatizmasında tıbbi tedaviye yardımcısı olarak kullanılır ve bilimsel çalışmalar bunu desteklemektedir . Romatizmaya bağlı ağrıyan eklemlerin hareketi kısıtlamasını azaltarak yaşam kalitesine katkı sağlar. Zerdeçal aynı zamanda mikrobik olmayan göz iltihabı biçimi olan üveitin destek tedavisinde de faydalı olabilir ve şikâyetleri azaltmaya yardımcı olur.

Zerdeçalın faydaları nelerdir? Yoğurtlu zerdeçalın faydaları nelerdir?

Kalp ve damar sağlığını destekler

Bilimsel araştırmalar, zerdeçalın damar kireçlenmesinin durdurulmasına, atardamarlarda plak oluşumunun azaltılmasına ve kan pıhtısı oluşumunun engellenmesinde yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Bu özellikleri ile kalp hastalığı, kalp krizi ve inmeyi önlemeye yardımcı olabilir. Zerdeçal damar kireçlenmesine neden olan kötü kolesterol olan LDL’ nin düşürülmesine destek olur. Çağımızın salgın hastalıkları arasında olan şişmanlık, insülin direnci ve metabolik sendromu olanlarda faydalıdır.

Zerdeçalın faydaları nelerdir? Yoğurtlu zerdeçalın faydaları nelerdir?

ZERDEÇALIN ZARARLARI NELERDİR?

    Aşırı miktarda kullanılırsa mide bulantısı, kusma ve ishale sebep olabilir.
    Kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte kullanılmasından kaçınılmalıdır.
    Bazı kişilerde ciltte kaşıntı ve kızarıklığa neden olabilir.
    Safra kesesinde taş olan kişiler kullanmaktan kaçınmalıdırlar.
    Karaciğer iltihabı olan kişilerin tüketmesi tavsiye edilmez.
    Zerdeçal kullanacak olan hamile kadınlar doktora danışarak tüketmelidir.

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
Pendik'te ikinci Ahmet Cin başkanlığı döneminde görev yapacak Belediye Başkan yardımcıları belli oldu
Pendik'te ikinci Ahmet Cin başkanlığı döneminde görev yapacak Belediye Başkan yardımcıları belli oldu
Alacaklı olabilirsiniz! Tek tıkla e-devletten sosyal destek alabilirsiniz
Alacaklı olabilirsiniz! Tek tıkla e-devletten sosyal destek alabilirsiniz
5 Mayıs 2024 Pazar günlük burç yorumları nelerdir, Hangi burç sahiplerinin hayatında neler değişecek? Aşk, Para, Sağlık, Kariyer...
5 Mayıs 2024 Pazar günlük burç yorumları nelerdir, Hangi burç sahiplerinin hayatında neler değişecek? Aşk, Para, Sağlık, Kariyer...
Acun Ilıcalı'nın eski eşi Şeyma Subaşı, yürekleri hoplatan üstsüz paylaşıma hayranlarından yorum yağmuru: ''Edep yahu''
Acun Ilıcalı'nın eski eşi Şeyma Subaşı, yürekleri hoplatan üstsüz paylaşıma hayranlarından yorum yağmuru: ''Edep yahu''
Çok Okunanlar
5 Mayıs 2024 Pazar günlük burç yorumları nelerdir, Hangi burç sahiplerinin hayatında neler değişecek? Aşk, Para, Sağlık, Kariyer...
5 Mayıs 2024 Pazar günlük burç yorumları nelerdir, Hangi burç sahiplerinin hayatında neler değişecek? Aşk, Para, Sağlık, Kariyer...
Acun Ilıcalı'nın eski eşi Şeyma Subaşı, yürekleri hoplatan üstsüz paylaşıma hayranlarından yorum yağmuru: ''Edep yahu''
Acun Ilıcalı'nın eski eşi Şeyma Subaşı, yürekleri hoplatan üstsüz paylaşıma hayranlarından yorum yağmuru: ''Edep yahu''
Kabak çekirdeğinin faydaları doktorları bile hayrete düşürdü! Günde bir avuç kabak çekirdeğinin insan vücuduna saymakla bitmeyen faydaları
Kabak çekirdeğinin faydaları doktorları bile hayrete düşürdü! Günde bir avuç kabak çekirdeğinin insan vücuduna saymakla bitmeyen faydaları
Pendik'te ikinci Ahmet Cin başkanlığı döneminde görev yapacak Belediye Başkan yardımcıları belli oldu
Pendik'te ikinci Ahmet Cin başkanlığı döneminde görev yapacak Belediye Başkan yardımcıları belli oldu
Yorumlananlar
AK partinin oy kaybetmesinin en önemli sebebi ne?  Çok çarpıcı anket sonucu açıklandı!
AK partinin oy kaybetmesinin en önemli sebebi ne? Çok çarpıcı anket sonucu açıklandı!
Ekrem İmamoğlu CNN International'a verdiği röportajda ''Hamas terör örgütüdür'' dedi
Ekrem İmamoğlu CNN International'a verdiği röportajda ''Hamas terör örgütüdür'' dedi
Uzmanlardan Hakkari için korkutan deprem uyarısı! ''Yüksekova-Şemdinli fayının 7 şiddetinde deprem üretme olasılığı var''
Uzmanlardan Hakkari için korkutan deprem uyarısı! ''Yüksekova-Şemdinli fayının 7 şiddetinde deprem üretme olasılığı var''