Hicri Yılbaşında Okunacak Dualar, Muharrem Ayında Okunan Dualar

Hicri yıl başında hangi dualar okunur. Muharrem ayında okunan duaların Türkçe okunuşu ve anlamları. Tesbih namazı nedir. Hicri yılbaşında yapılması gereken ibadetler.

Hicri Yılbaşında Okunacak Dualar, Muharrem Ayında Okunan Dualar

Hicri Yılbaşında Okunacak Dua. Her dinin, milletin kutsal veya diğer zaman dilimlerinden farklı kabul ettiği, kendine özgü belirli gün ya da ayları vardır. Yüce dinimiz İslâm’da da bu tür gün, gece ve aylar vardır. Şüphesiz insan için en değerli mefhumlardan birisi de zamandır. Çünkü her şey zaman içinde var olmakta, gelişmekte ve yine zaman içinde yok olmaktadır. İnsan hayatında önemli bir yere sahip olan ilim, amel, servet ve diğer bir çok değer, zaman içinde elde edilebilmektedir. Zamanı, gerektiği şekilde değerlendirebilenler hem dünyada hem de âhirette huzuru yakalayacaklardır. Zira Kur’an-ı Kerim’de zamanın öneminin bir sûre ile vurgulanması gerçekten anlamlıdır:

CUMA VE HİCRİ YIL BAŞI MESAJLARI BİRLİKTE TIKLAYINIZ

HİCRİ YILBAŞI DUALARI

“Andolsun asra ki, insan gerçekten ziyan içindedir...” (Asr, 1) âyetinde yer alan “Asr” kelimesinin, zaman anlamında kullanıldığı müfessirlerin çoğunluğu tarafından ifade edilmiştir. (Yazır, IX, 6067) Bu âyet, zamanın önemine işaret etmektedir. Sevgili Peygamberimiz de;

“İki nimet vardır ki, insanların çoğu bunların değerinden habersizdirler. Bunlar, sağlık ve boş zamandır.” (Buhâri, Rikâk, 1; VII, 170) buyurmak suretiyle, zamanın ve sağlığın önemine dikkat çekmiştir.

Zaman kavramı yaratılmış varlıkların, “ömür”lerini içinde yaşadıkları bir süreçtir. Yüce Kitabımız Kur'an-ı Kerimde, zaman konusuna doğrudan ya da dolaylı yollarla dikkat çekilmektedir.Bu yolla, bir yandan her şeyi yaratan Yüce Allah’ın varlığının ve birliğinin bir delili olarak zaman ön plana çıkarılmakta, bir yandan da son derece kısa bir zaman diliminden ibaret olan insan ömrünün iyi değerlendirilmesi ve ahiret mutluluğunun elde edilmesi yolunda, zamanın iyi değerlendirilmesi gerektiğine işaret edilmektedir.

MUHARREM AYI VE HİCRİ YILBAŞI:

Muharrem ayının birinci gecesi Müslümanların kameri yılbaşı gecesidir. (Peygamber efendimiz Muhammed aleyhisselam miladi 571’de 20 Nisana rastlayan Rebiul-evvel ayının on ikinci Pazartesi sabahı Mekke’de doğdu. 622’de Mekke’den Medine’ye hicret etti. 20 Eylül Pazartesi günü Medine’nin Kuba köyüne geldi. Bu tarih Müslümanların Şemsi yılbaşı oldu. O yılın Muharrem ayının birinci günü de Kameri yıl başı oldu. Muharrem ayının birinci gecesi Müslümanların kameri yılbaşı gecesidir.)

Muharrem ayı Zilkade Zilhicce ve Receb ile beraber Kur'an-ı kerimde kıymet verilen dört aydan biridir. (Tevbe 36)
Bu geceyi ihya etmeli ve saygı göstermeli. Saygı göstermek günah işlememekle olur. Zilhiccenin son günü ve Muharremin birinci günü oruç tutan o yılın tamamını oruç tutmuş gibi sevaba kavuşur. Bir hadis-i şerifte (Ramazandan sonra en faziletli oruç Muharrem ayında tutulan oruçtur) buyuruldu.
Muharrem ayı ile ilgili birkaç hadis-i şerif meali şöyledir:
(Ayların efendisi Muharrem günlerin efendisi Cuma’dır.) [Deylemi]
(Ramazandan sonra en faziletli oruç Allah’ın ayı Muharrem ayında tutulan oruçtur. Farzlardan sonra en faziletli namaz gece namazıdır.) [Müslim İbni Mace Tirmizi Nesai]
(Nafile oruç tutacaksan Muharrem ayında tut; çünkü o Allah’ın ayıdır. O ayda bir gün vardır ki O günde Allah geçmiş kavimlerden birinin tevbesini kabul etti. Yine o gün tevbe edenlerin günahlarını da affeder.) [Tirmizi]

dualar.jpg

Hicri yılda okunacak Dua

Muharrem ayının ilk günü aşağıdaki duayı 3 defa okuyanın, gelecek Muharrem ayına kadar bütün belalardan emin olacağı, Aşûre Günü [Muharremin onuncu günü] 3 defa okuyanın ise, ölümden de emin olacağı; çünkü o sene öleceği takdir edilmiş olana, bu duayı okumak nasip olmayacağı bildirilmiştir.


Duanın okunuşu şöyledir:

(Elhamdülillâhi Rabbil-âlemîn. Vassalâtü vesselâmü alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn. Allahümme entel-ebediyyü’l-kadîm, el-hayyül-kerîm, el-hannân, el-mennân. Ve hâzihî senetün cedîdetün. Es’elüke fîhe’l-ısmete mineşşeytânirracîm, vel avne alâ hâzihinnefsil-emmâreti bissûi vel-iştiğâle bimâ yukarribünî ileyke, yâ zel-celâli vel-ikrâm, birahmetike yâ erhamerrâhimîn. Ve sallallâhu ve selleme alâ seyyidinâ ve nebiyyinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve ehl-i beytihî ecmaîn.)

Zilhicce ayının son günü muhakkak oruçlu olmak lazımdır. Zira geçen senenin günahlarına kefaret olur. Gecesinde ise (hicri yılın son gecesi oluyor) tesbih namazı kılınmalıdır.

Yine bu son gece akşam ve yatsı namazı arası 10 rekat namaz kılınır;
Niyet: “Ya Rabbi. geçen seneyi benden razı olarak ayır. Sadır olan isyanımı hasenata tebdil eyle. Beni hidaye-i İlahine ve Rıza-i İlahine mahzar eyle” diyerek yapılır.
Her rekatta: Sübhaneke’den sonra. 7 Fatiha. 7 Ayet-el Kûrsi. 7 İhlâs okunur. İki rekatta bir selâm verilir. Namazdan sonra. 11 Kelime-i Tevhid. 11 İstiğfar. 11 Salavat-ı Şerife okunur.

Muharrem ayının birinci gününde(hicri yılın ilk günü) muhakkak oruçlu olmak lazımdır. bu sene işlenecek günahlardan korunmak ve işlenecek günahlarında afvedilmesi için.

Muharrem ayının ilk gecesi akşam ve yatsı arası 2 Rekat namaz kılınır;
Niyet: “Ya Rabbi. bizi yetiştirmiş olduğun bu seneyi. hakkımızda mübarek kılman; Afv-ı İlahine mahzar kılman.dünyevi ve Uhrevi saadetlere nail eylemen için. ALLH’u Ekber…”

Her rekatta: Sübhaneke’den sonra. 7 Fatiha. 7 Ayet-el Kûrsi. 7 İhlâs okunur. Namazdan sonra

11 defa; “Lâ İlahe illALLAHü vahdehu lâ şerikeleh. lehül mülkü ve lehül hamdü yuhyi ve yumit ve hüve Hayyul lâ yemüt biyedihil hayr. ve hüve âla külli şey-in kadir.” 11 defa; İstiğfar. 11 defa; Salavat-i Şerife okunup Geçmiş senenin günahlarının afvı gelecek seneye günahsız girmek için dua edilir.

Muharrem ayının ilk günü. her birinde besmele ile 1000 İhlâs-ı Şerif okuyanları. Cenab-ı Hakk lütfu Keremiyle huzuruna bu âlemden kul borcu ile götürmeyecektir. Gecesini de ibadetle ihya etmek lazımdır.

Muharrem ayının ilk gecesi şu niyetle tesbih namazı kılmak gerekir.
Niyet: “Ya Rabbi. bu sene beni Mağfiret-i İlahine. Rıza-i İlahine mahzar eyle. Yeni açılan amel defterimi Rıza-i İlahine muvafık amel ile doldurmayı bana nasib eyle.Beni Gadab-ı İlahine düçar olacak amellerden muhafaza buyur.ALLAH’u Ekber.”

1. Rekatta: 1 Fatiha. 1 Ayet-el Kûrsi
2. Rekatta: 1 Fatiha. 1 Amene’r Rasûlü (Mümkünse. Sûre-i Al-i İmrân’ın ilk iki Ayeti Kerimesi ilave edilerek)
3. Rekatta: 1 Fatiha. 1 HüvELLAHüllezi (Yani Haşr Sûresinin son 3 ayeti)
4. Rekatta: 1 Fatiha. 1 İhlas’ı Şerif (Namazdan sonra. istiğfar edilir ve Salavat-ı Şerife getirilerek dua edilir.)

Muharrem ayının birinci gününden onuncu gününe kadar 10 gün oruç tutmak ve 10. günü aşure pişirmek lazımdır. “Muharrem’in onuncu günü olan Aşure gününe kadar oruçla geçiren. Firdevs-i Âlâ’ya(En Kıymetli Cennet) varis kılınır.”Hadis-i Şerif

“ALLAH’u Teâlâ C.C. ; Aşure gününü oruçlu geçirene; 1000 Hac. 1000 Umre ve 1000 Şehid sevabı yazar ve kendisine doğu ile batı arasındakilerin ecri verir. Bu kişi Hz. İsmail’in (A.S.) çocuklarından 1000 köle azad etmiş gibi olur. Kendisi adına Cennet’te 70.000 köşk kaydedilir.Ve ALLAH C.C. ONUN CANINI CEHENNEME HARAM KILAR.

Rivayete göre “Aşura gününü oruçlu geçirene 10.000 Melek sevabı verilir. O gün. İhlâs Sûresini 1000 kere okuyana

ALLAH’u Teâlâ C.C. Rahmet nazarı ile bakar ve o kişi Sıddıklardan yazılır”

Muharrem ayının ilk Cuma gününü (tek tutulmaz Perşembe yada Cumartesi günü ile tutmak gerekir) oruç tutanın geçmiş günahları afvedileceği bildirilmiştir. (“Muharrem ayının ilk cumasını oruçlu geçirenin geçmiş günahları afvolunur.” Hadis’i Şerif. Enes’den) (Perşembe.Cuma.Cumartesi tutmak ise günahlara kefaret olur ve 900 sene ibadet sevabı kazandırır.)

Bu ay içinde herhangi bir Cuma günü. önceki ve sonraki günüyle beraber (Yani Perşembe. Cuma. Cumartesi) oruç tutana 900 sene ibadet sevabı verileceği bildirilmiştir. (“Her kim haram aydan. üçgün . Perşembe. Cuma ve Cumartesini tutarsa. ALLAH C.C. ona 900 sene ibadet (sevabı) yazar.” Hadis’i Şerif / İbn-i Şahin. İbn-i Asâkir.İhya(İmam-ı Gazali). Gunye(A.Kadir Geylani) )

Ayrıca Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç bu ayda tutlan oruçtur. “Her kim Muharrem’den bir gün oruç tutarsa. ona. hergüne karşılık otuz gün (oruç sevabı) vardır.” Hadis’i Şerif. Taberani

Muharrem ayının biri ile onu arasında bir defa olmak üzere. 2 rekatta bir selam vererek. 6 rekat namaz kılınır. Bu namaz akşamla yatsı arası kılınabileceği. bu vakitte kılınamadığı takdirde yatsıdan sonra da kılınabilir. Niyet: “Niyet eyledim Ya Rabbi. Senin Rıza-i Şerifin için namaza. Herhangi bir komşumun ve din kardeşimin veya herhangi bir kimsenin bana hakkı geçmiş ise. bu hakkın ödenmesi için. ALLAH’u Ekber…”

1. Rekatta: 1 Fatiha. 1 Ayet-el Kûrsi. 11 İhlâs’ı Şerif 2. Rekatta: 1 Fatiha. 10 İhlas’ı Şerif
3. Rekatta: 1 Fatiha. 1 Tekâsür Sûresi. 11 İhlâs’ı Şerif 4. Rekatta: 1 Fatiha. 10 İhlas’ı Şerif
5. Rekatta: 1 Fatiha. 3 Kâfirun Sûresi. 11 İhlâs’ı Şerif 6. Rekatta: 1 Fatiha. 10 İhlas’ı Şerif (Namaz kılındıktan sonra. dua edilir.)

Bu ayda ve her zaman ALLAH’u Teâlâ dille ve kalple devamlı zikredilmelidir. ALLAH’u Teâlâ’yı zikretmek en büyük ibadettir. Rahman ve Rahim olan ALLAH’ın Adıyla ” “ALLAH’I ANMAK ELBETTE EN BÜYÜK (İBADET) TİR.” ANKEBUT/45 ”

SENE SONU DUASI: Her kim Zilhicce’nin sonunda;

“Ey ALLAH’ım C.C. ! Bu sene. Senin razı olmayıp beni nehyettiğin şeylerden her ne yaptıysam ben onları unuttum.Sen ise unutmadın. Bana ceza vermeye kadirken mühlet verdin ve ben. Sana karşı gelme cüreti göstermişken beni tevbeye davet ettin. Ey ALLAH’ım C.C.! Ben bütün bunlardan dolayı senden mağfiret diliyorum. Beni mağfiret eyle! Ey Kerem sahibi! Ey Celâl ve İkram sahibi! Bu sene. Senin razı olup bana sevap vaad ettiğin hangi amelleri işlediysem. Senden dilerim ki onları benden kabul edesin ve Senden ümidimi kesmeyesin! Ey Kerem Sahibi. kabul eyle! Efendimiz Muhammed’e (SAV) ve âl-i Ashabına Salât-ü Selâm eyle! ” derse. şeytan: “Biz. bu sene yorulup bu günahları işletmek için zahmet çektik. o bir anda hepsini sildirdi” diyerek yüzüne toprak saçar.

SENE BAŞI DUASI: Her kim Muharrem’in evvelinde;

“Ey ALLAH’ım C.C. ! Sen Ebedi ve Kadimsin. İşte bu yeni senedir. ben Senden bu sene. şeytan ve dostlarından korunmayı. kötülüğü çokça emreden bu nefse karşı yardım ve beni Sana yaklaştıran amellerle meşgul olmayı isterim. Ey Kerem Sahibi. kabul eyle! ” derse. şeytan: “Biz bu kişiden ümidi kesdik” der. ve ALLAH C.C. ona.kendisini sene boyunca koruyacak iki Melek görevlendirir. (Hadis’i Şerif. Kaynak: Alemle Safûrî. Nüzhetü’l-mecâlis.1/156)

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KATMAK İÇİN TIKLAYIN