İkindi namazı nasıl kılınır? Kaç rekattır? Hangi dualar okunur?

İkindi namazının nasıl kılındığını merak eden vatandaşlar, internette İkindi namazı nasıl kılınır? Kaç rekattır? Hangi dualar okunur? başlığı ile aratmalarını sürdürüyor. Biz de konuyla ilgili tüm bilgileri haberimizde derledik.

İkindi namazı nasıl kılınır? Kaç rekattır? Hangi dualar okunur? başlıkları şu sıralar internette sıkça aratılanlar arsında yerini aldı. Biz de konuyla ilgili tüm bilgileri haberimizde derledik.

İKİNDİ NAMAZI NASIL KILINIR?

İkindi namazı vakti yaklaşırken herkesin merakla araştırdığı ikindi namazı nasıl kılınır? sorusunun sizler için detaylı araştırmasını yaptık. İkindi namazı toplamda 4 rekat sünnet, 4 rekat farz olmak üzere 8 rekattır. Peki İkindi namazının sünnetinin kılınışı, farzının kılınışı nasıldır? İşte merak edilen sorularının cevapları...

İKİNDİ NAMAZI KAÇ REKATTIR?

Dört rekatlık sünnet ile dört rekatlık farz namazından meydana gelen ikindi namazı toplam 8 rekattan oluşmaktadır.

İkindi namazı nasıl kılınır? Kaç rekattır? Hangi dualar okunur?

İKİNDİ NAMAZI SÜNNETİ NASIL KILINIR?

İlk rekâtta ikindi namazının sünnetini kılmak için niyet edilir ve "Allahu Ekber" diyerek eller bağlanır. Subhaneke okunduktan sonra Euzu besmele ile Fatiha suresi ve ardından da Kur'an'dan bir adet sure okunur. Rükuya gidilir, ayağa kalkılır ve secdeye gidilir. Secdeden kalkılarak oturulduktan sonra tekrar secdeye gidilir ve ayağa kalkılır.

İkinci rekâtta besmele çekilerek okunan Fatiha suresinin ardından Kur'an'dan başka bir sure okunur. Rükuya gidilir, doğrulunur ve secdeye gidilir. Secdeden kalkılarak oturulduktan sonra tekrar secdeye gidilir ve oturulur. Otururken Ettahiyyatu ile Allâhumme salli ve Allâhumme Bârik duaları okunur.

Üçüncü rekâtta ayağa kalkılır ve eller bağlanır. Subhaneke duasının ardından Euzu besmele ile Fatiha suresi ve ardından da Kur'an'dan bir adet sure okunur. Rükuya gidilir, ayağa kalkılır ve secdeye gidilir. Secdeden kalkılarak oturulduktan sonra tekrar secdeye gidilir ve ayağa kalkılır.

Dördüncü rekâtta besmele çekilerek okunan Fatiha suresinin ardından Kur'an'dan başka bir sure okunur. Rükuya gidilir, doğrulunur ve secdeye gidilir. Secdeden kalkılarak oturulduktan sonra tekrar secdeye gidilir ve oturulur. Otururken Ettahiyyatu ile Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbena duaları okunur. "Es selâmu aleyküm ve rahmetullah" diyerek önce sağ omuza, sonra sol omuza selam verilir.

İkindi namazı nasıl kılınır? Kaç rekattır? Hangi dualar okunur?

İKİNDİ NAMAZI FARZI NASIL KILINIR?

İlk rekâtta ikindi namazının farzını kılmak için niyet edilir ve "Allahu Ekber" diyerek eller bağlanır. Subhaneke okunduktan sonra Euzu besmele ile Fatiha suresi ve ardından da Kur'an'dan bir adet sure okunur. Rükuya gidilir, ayağa kalkılır ve secdeye gidilir. Secdeden kalkılarak oturulduktan sonra tekrar secdeye gidilir ve ayağa kalkılır.

İkinci rekâtta besmele çekilerek okunan Fatiha suresinin ardından Kur'an'dan başka bir sure okunur. Rükuya gidilir, doğrulunur ve secdeye gidilir. Secdeden kalkılarak oturulduktan sonra tekrar secdeye gidilir ve oturulur. Otururken sünnettekinden farklı olarak bu defa sadece Ettahiyyatu okunur.

Üçüncü rekâtta ayağa kalkılır ve eller bağlanır. Besmele ile Fatiha suresi ve ardından da Kur'an'dan bir adet sure okunur. Rükuya gidilir, ayağa kalkılır ve secdeye gidilir. Secdeden kalkılarak oturulduktan sonra tekrar secdeye gidilir ve ayağa kalkılır.

Dördüncü rekâtta besmele çekilerek okunan Fatiha suresinin ardından Kur'an'dan başka bir sure okunur. Rükuya gidilir, doğrulunur ve secdeye gidilir. Secdeden kalkılarak oturulduktan sonra tekrar secdeye gidilir ve oturulur. Otururken Ettahiyyatu ile Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbena duaları okunur. "Es selâmu aleyküm ve rahmetullah" diyerek önce sağ omuza, sonra sol omuza selam verilir.

İkindi namazı nasıl kılınır? Kaç rekattır? Hangi dualar okunur?

İKİNDİ NAMAZI NE ZAMANA KADAR KILINIR?

İkindi namazı vaktinin başlangıcı, öğle namazı vaktinin sona ermesine bağlı olduğu için, öğle namazının sona ermesi konusundaki görüş ayrılığı ikindi vaktinin başlamasına da yansımıştır. Dolayısıyla İmam Ebû Yûsuf ile İmam Muhammed ve diğer mezhep imamlarına göre öğle vakti, her şeyin gölgesi ‘fey-i zevâl’ hariç kendisinin bir misli olduğu zaman biter ve ikindi namazının vakti başlar. Buna asr-ı evvel (ikindi namazının ilk vakti) denir. Ebû Hanîfe’ye göre ise öğle vaktinin bitişi, her şeyin gölgesi “fey-i zevâl” hariç kendisinin iki misli olduğu zaman biter ve ikindi namazının vakti başlar. Buna asr-ı sânî (ikindi namazının ikinci vakti) denir. Diyanet İşleri Başkanlığı takviminde asr-ı evvel uygulaması esas alınmaktadır.

İkindi namazının son vakti güneşin batışından hemen öncedir. Ancak mazeret yoksa bu ana kadar geciktirmemek gerekir. Hz. Peygamber (s.a.s.), ikindi namazını güneş sararıncaya kadar geciktirip sonra da baştan savma bir şekilde aceleyle kılmayı, münafıkların namazı olarak nitelemiştir (Bkz. Ebû Dâvûd, Salât, 5). Fakat daha önce kılınamamışsa, güneş batmak üzere de olsa kılınır (Kâsânî, Bedâî’, I, 124; Merğînânî, el-Hidâye, I, 256, 261-262; Zeylaî, Tebyîn, I, 80; İbn Kudâme, el-Muğnî, II, 15-16). Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Güneş batmadan önce ikindi namazından bir rekâta yetişen, namazın tamamına yetişmiş sayılır.” (Buhârî, Mevâkit, 28)

Şâfiî mezhebine göre ikindi namazının vakti, kendi içinde “fâziletli”, “ihtiyârî”, “kerâhetsiz cevâz”, “kerâhetli cevâz” ve “özür” olmak üzere beşe ayrılır. Her şeyin gölgesinin bir buçuk katına çıktığı zamana kadar fazilet, iki misline çıktığı zamana kadar ihtiyarî vakittir. Bir özür yok iken bu ihtiyarî vakti geçirmek caiz değildir. Mekruh vakit ise, bundan sonra güneşin batmasına kadar olan vakittir. Güneşin batışından önce bir rekât da olsa kılabilen kimse ikindi namazını kılmış olur ( İbn Kudame, el-Muğnî, II, 15-16;Nevevî, el-Mecmû’, III, 27).

İkindi namazı nasıl kılınır? Kaç rekattır? Hangi dualar okunur?

İKİNDİ NAMAZI İLE İLGİLİ AYETLER HADİSLER NEDİR?

İkindi Namazı’nın Sünneti ile İlgili Hadis-i Şerif:

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “İkindi namazının farzından önce dört rek`at namaz kılan kimseye, Allah rahmetini ihsân etsin.” (Ebû  Dâvûd, Tatavvu 8)

İkindi Namazı’nın Farzı ile İlgili Âyet-i Kerime:

Âyet-i kerîmelerde buyrulur: “Namazlara ve orta namaza devam edin. Allah’a saygı ve bağlılık içinde namaz kılın.” (Bakara Sûresi, 238)

İkindi namazı nasıl kılınır? Kaç rekattır? Hangi dualar okunur?

İKİNDİ NAMAZI İLE AKŞAM NAMAZI ARASI UYUMAK ZARARLI MIDIR? NEDEN ZARARLI?

İkindiden sonra uyumak günah değildir; fakat bu saatlerde uyumak hoş karşılanmamıştır.

İkindi namazından sonra güneş tamamen batıncaya kadar geçen zaman dilimi, keza birçok iş kolu için en verimli zaman dilimidir. Bu saatte uyumak rızkı da, ömrü de noksanlaştırır. 

Çünkü insanın günün verimini muhasebe edeceği, ölçüp tartacağı, yarınki gün için yeni plânlar yapacağı, hayat için yeni moral ve motivasyon bulacağı bu zaman diliminde uyumak insanı bütün bu neticelerden genellikle mahrum bırakır. 

Buradaki uyku sakındırmasının da kerahet vaktine denk gelmesi ile ilgisi yoktur. Zaman dilimi bakımından sakıncalı görülmüştür. Fakat şüphesiz bunun da istisnası vardır: 

Meselâ, gündüz boyu aralıksız yoğun bir çalışma gösterip akşamdan sonra gecenin bir vaktine kadar yeniden yoğun bir çalışmaya girecek birisi için, eğer bu vakitte biraz boşluk söz konusu olursa, bu kişinin bu vakitte bir miktar kestirmesinde dinen bir sakınca olmaz.

İkindi namazı nasıl kılınır? Kaç rekattır? Hangi dualar okunur?

KERAAT VAKTİ NE DEMEK? KERAAT VAKTİNDE NAMAZ KILINIR MI?

Sabah namazının vakti imsak ile girer, güneşin doğması ile biter. Ancak Hanefilere göre güneşin doğmasına yakın, Şafilere göre ise imsaktan biraz sonra kılmak faziletlidir.

Tam namaz kılarken ve namaz bitmeden güneş doğarsa Hanifilere göre namaz bozulur; kerahet vakti çıktıktan sonra yeniden kılmak gerekir.

Zamanında sabah namazını kılamayan bir kişi, güneş doğduktan ve kerahet vakti çıktıktan sonra öğlen namazı girmeden kılarsa hem sünnetini hem de farzını beraber kaza eder.

İkindi namazı kerahet vaktine kadar geciktirilmişse, namaz kazaya bırakılmaz, sünneti terkedilerek sadece farzı kılınır. Hattâ güneş batmadan evvel iftitah tekbiri alınarak ikindinin farzına durulsa, namazda iken güneş batsa, bu bile sahih olur. Namaz kazaya kalmış olmaz, vaktinde edâ edilmiş sayılır. Bu ikindi namazına has bir durumdur.

İkindi namazı nasıl kılınır? Kaç rekattır? Hangi dualar okunur?

KERAAT VAKTİ NE ZAMAN?

Kerahat Vakti, içinde namaz kılınması mekruh olan vakitlere denir. İki türlü kerahat vakti vardır. Bunlardan bir tanesi, farz olsun, nafile olsun her türlü namazın kılınması mekruh olan vakitler. İkincisi ise, sadece nafile namaz kılmanın mekruh olup diğer namazların caiz olduğu vakitlerdir.

HANGİ VAKİTLERDE NAMAZ KILINMAZ?

1- Sabah Kerahatı: Güneş doğarken, güneşin doğmaya başlamasından itibaren yaklaşık 45 dakika geçinceye kadar olan süredir.

2- Öğle Kerahatı: Öğle ezanına 45 dakika kaldığında, güneş tam tepe noktasında iken.

3- Akşam Kerahatı: Güneş batarken, akşam ezanından 45 dakika öncesinden başlar, güneş batana kadar devam eder. Bu durumda sadece o günün ikindi namazının farzı kılınabilir.

Kısacası güneş doğarken, tepedeyken ve batarken namaz kılınmaz.

İkindi namazı nasıl kılınır? Kaç rekattır? Hangi dualar okunur?

"Rasulullah (s.a.v.) bize üç vakitte namaz kılmayı ve ölülerimizi defnetmeyi yasaklıyordu. Güneşin doğmasından itibaren bir veya iki mızrak boyu yükselmesine kadar, güneşin gök yüzünde tam dik oluşundan batıya yönelmesine kadar ve güneşin sararmasından itibaren batmasına kadar." (Müslim)
Kerahat vakitlerinde neden namaz kılınmaz
- Güneşe tapanlar bu üç vakitte güneşe ibadet ederler. Onlara benzememek için. 

- Şeytanların yayılmaları anından kaçınmak içindir. Çünkü Peygamber Efendimiz "sallallahü aleyhi ve sellem"
"Şeytanların boynuzları güneş ile beraber doğar,güneş yükselince ayrılır,zevale gelince tekrar gelirler alçalmaya başlayınca ayrılırlar,batacağı sırada tekrar gelir ve battıktan sonra tekrar ayrılır" (Nesei, Buhari, Müslim)

İşte bu ve benzeri gibi bizim anyamadığımız ve ancak Allah'ın ve Resulunun bileceği bazı sebebler dolayısı ile, bu vakitler de namazdan menedilmiştir.

İkindi namazı nasıl kılınır? Kaç rekattır? Hangi dualar okunur?

Sadece nafile namaz kılmanın mekruh olan kerahat vakitleri
1- İmsak vaktinden güneş doğuncaya kadar sabah namazının sünnetinden başka nafile namaz kılınmaz.

2- İkindi ezanından sonra akşam vaktine kadar ikindi namazının sünnetinden başka nafile ve sünnet namaz kılınmaz.

Rasulullah Efendimiz (S.a.v.), bu vakitlerde kendi vaktin namazının dışında namaz kılmayı yasaklamıştır.

"Buna göre sabah namazını kerahet vaktinde kılan bir kimse yeniden kılmalıdır. Eğer o günün öğle vakti olmadan kaza ederse, sünnetiyle beraber kaza eder. Başka zamana kalırsa sadece farzını kaza eder."

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
Tarihçi İlber Ortaylı'dan Ayasofya Camii için skandal sözler! ''Namaz kılmak için gudubet bina''
Tarihçi İlber Ortaylı'dan Ayasofya Camii için skandal sözler! ''Namaz kılmak için gudubet bina''
İYİ Partide seçim günü, Akşener veda konuşmasını yaptı salondan ayrıldı
İYİ Partide seçim günü, Akşener veda konuşmasını yaptı salondan ayrıldı
Tüketiciler şokta! Ünlü maden suyunda bakteri tespit edildi, milyonlarca maden suyu şişesi imha edildi
Tüketiciler şokta! Ünlü maden suyunda bakteri tespit edildi, milyonlarca maden suyu şişesi imha edildi
Ekranların yeni dizizi ''Yalan'' kanal D'de seyircileriyle buluşuyor! İşte 'Yalan' dizisinin konusu ve oyuncuları
Ekranların yeni dizizi ''Yalan'' kanal D'de seyircileriyle buluşuyor! İşte 'Yalan' dizisinin konusu ve oyuncuları
Çok Okunanlar
Tarım Kredi Market, 27 Nisan-3 Mayıs tarihleri arası geçerli olacak özel indirimli ürün listesini yayınladı!
Tarım Kredi Market, 27 Nisan-3 Mayıs tarihleri arası geçerli olacak özel indirimli ürün listesini yayınladı!
27 Nisan 2024 Cumartesi günlük burç yorumları | Sosyalleşmek size iyi gelecektir
27 Nisan 2024 Cumartesi günlük burç yorumları | Sosyalleşmek size iyi gelecektir
Tarihçi İlber Ortaylı'dan Ayasofya Camii için skandal sözler! ''Namaz kılmak için gudubet bina''
Tarihçi İlber Ortaylı'dan Ayasofya Camii için skandal sözler! ''Namaz kılmak için gudubet bina''
Arda Güler, Real Madrid'de ilk kez ilk 11'de oynadığı Real Sociedad maçında gol attı
Arda Güler, Real Madrid'de ilk kez ilk 11'de oynadığı Real Sociedad maçında gol attı
Yorumlananlar
CHP, Saadet Partisine verdiği ödünç vekili geri çağırdı, TBMM'de Saadet Partisi grubu düşüyor
CHP, Saadet Partisine verdiği ödünç vekili geri çağırdı, TBMM'de Saadet Partisi grubu düşüyor