Regaip kandilinde hangi sureler okunur? Regaip kandili namazında hangi dualar okunur?

Üç ayların ilk kandil gecesi olan Regaib Kandilini ellerini semaya açarak dua etmek isteyen vatandaşlar Regaip kandilinde hangi sureler okunur? Regaib kandilinde hangi dualar okunur? Regaip Kandilinde yapılması gerekenler nelerdir? Regaip kandilinde hangi sureler okunur? Regaip kandili namazında hangi dualar okunur? sorularının cevaplarını araştırıyor. Detaylar haberimizde...

Regaip kandilinde hangi sureler okunur? Regaip kandili namazında hangi dualar okunur?

Mübarek üç ayların habercisi olan, üç ayların ilk kandil gecesi Regaip Kandili sabırsızlıkla bekleniyor. Bu özel gün ülkemizde dualarla idrak edilecek. Peki Ramazan ayının müjdecisi olan Regaip kandilinde hangi sureler okunur? Regaib kandilinde hangi dualar okunur? Regaip kandili namazında hangi dualar okunur? Regaip Kandili namazı nasıl kılınır? Detaylar haberimizde...

REGAİP KANDİLİNDE HANGİ SURELER OKUNUR? REGAİB KANDİLİNDE HANGİ DUALAR OKUNUR?

Regaip Kandili Diyanet İşleri Başkanlının yayınladığı 2022 Yılı Dini Günler Listesine göre 3 Şubat Perşembe günü idrak edilecek.

Regaip Kandilini dua ederek geçirmek önemlidir. Okunacak sure ve dualar şunlardır:

“Bi'smi'llâhi'r- rahmâni'r- rahîm. Allâhümme bârik lenâ fî recebe ve şa‘bân ve belliğnâ ramazân. Vahtim lenâ bi'l-îmân ve yessir lenâ bi'l- kur'ân.”

Duasının Türkçe meali şöyledir:

"Rahman ve rahim Allâh'ın adıyla. Allâh'ım! Bizlere Receb ayını Şa‘ban ayını mübarek kıl. Bizi Ramazan'a kavuştur. (Ömrümüzü) Îmân ile bitirmeyi nasîb eyle. Kur'ân'ı bize kolaylaştır."

Regaip kandilinde hangi sureler okunur? Regaip kandili namazında hangi dualar okunur?

“Sübhâna'llâhi'l- hayyil- kayyûm.” 

Türkçe anlamı şöyledir:

"Ezelî ve ebedî hayat sâhibi Allâh'ım! Yaratıkların her işinde hâkim ve kâim olan Allâh'ım! Seni tüm noksan sıfatlardan tenzîh ederim."

“Sübhâna'llâhi'l- ehadi's- samed.”in Türkçe anlamı ise şöyledir:

"Tek olan ve herkesin kendisine muhtaç olduğu Rabbim Seni tüm noksan sıfatlardan tenzîh ederim."

“Sübhâna'llâhi'l- gafûri'r- rahîm.” in Türkçe anlamı,  "Ey merhameti bol olan ve çok affedici olan Allâh'ım! Seni tüm noksan sıfatlardan tenzîh ederim." 

Regaip kandilinde hangi sureler okunur? Regaip kandili namazında hangi dualar okunur?

REGAİP KANDİLİNDE YAPILMASI GEREKENLER NELERDİR?

Regâip Kandilinde dua edilmesi, tevbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi kutsal kabul ederek çeşitli ibâdetlerle geçirmek, genel olarak alimler arasında kabul görmüştür.

Regaipin diğer kandillerden farklı oluşu hem Recep ayında bulunması hem de Cuma gecesi oluşudur. Ayrıca Recep ayının hususiyetlerinden birisi de Regaip Kandili ve Mirac Kandili olarak bilinen iki kandilin bu ayda bulunmasındandır.

Bu günler ve geceler, kendimizi denetleme ve değerlendirme bakımından önemlidir.

Regâib kelimesi Kur'an'da “Regaib” şeklinde geçmemektedir. Ancak "reğabe"den türemiş olan çeşitli kelimeler, Kur'ân'da sekiz yerde geçmekte ve "reğabe"nin ifâde ettiği mana için kullanılmaktadır
Terim olarak Regâib, Türkçe’de kandil dediğimiz mübârek gecelerden biridir. 

Regaip kandilinde hangi sureler okunur? Regaip kandili namazında hangi dualar okunur?

REGAİP KANDİLİ NAMAZI NASIL KILINIR?

Regâib Gecesi Namazı: Bu geceyi ibâdetle geçirmenin sevabı pek çoktur. Bu gecede kılınacak namaz 12 rek’attir. Bu namazın kılınışı şöyledir:

Her rek’atta fatihadan sonra üç kadir suresi ile 12 adette ihlas suresi okunur.

Her iki rek’atta bir selam verilerek 12 rek’at tamamlanır.

On ikinci rek’at kılınıp selam verildikten sonra yerinden kalkmadan yetmiş kere “ Allahumme salli ala Muhammedinin nebiyyil ummiyyi ve ala alihi” denilir.

Sonra secdeye varılır. Secdede yetmiş kere “ subbuhun kuddusun Rabb-ul melaiketi verruhi” denir.

Sonra secdeden kalkılarak ettahiyyatta oturulur.

Ve yetmiş kere “Rabbiğfir ve erham ve tecavez ta’lemü” dedikten sonra tekrar secde edilir.

Secdede yetmiş kere “ subbuhun kuddusun Rabb-ul melaiketi verruhi” dedikten sonra, isteklerimizi alemlerin Rabbine arz edilir. ( İhya ulumuddin, Bedir yayınları, 1974, c:1, s:555)

Regâib namazını cemaatle kılmak bid’attir. Zaten terâvihten başka hiçbir nâfile namaz cemaatle kılınmaz.

5
0
4
0
2
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡