Şevval orucu 2021 ne zaman tutulur? Şevval orucu kaç gün tutulur, hükmü nedir?

Ramazan ayının sonuna gelinirken, milyonlarca müslüman şevval ayına odaklandı. Peki Şevval orucu 2021 ne zaman tutulur? Şevval orucu kaç gün tutulur, hükmü nedir? Yanıtları sizler için derledik...

Şevval orucu 2021 ne zaman tutulur? Şevval orucu kaç gün tutulur, hükmü nedir?

Ramazan ayının sonuna gelinmesi sonrasında şevval ayına dair merak edilenler araştırılmaya başlandı. Müslümanlar Şevval orucu 2021 ne zaman tutulur? Şevval orucu kaç gün tutulur, hükmü nedir? sorularının yanıtlarını arıyor. Detaylar haberimizde...

ŞEVVAL ORUCU 2021 NE ZAMAN TUTULUR?

Şevval orucu İslamiyet'te özel bir yer tutmasının yanında, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed tarafından da önerilmiştir. Şevval orucu; Ramazan orucundan sonraki Şevval ayından 6 günlük oruçtur.  Dinimiz açısından farz değil, vaciptir. Öneminin büyük olmasından dolayı bu 6 günlük oruç müslümana meşrû kılınmıştır. Zirâ her kim, bu orucu tutarsa, kendisine tam bir yıllık oruç sevabı yazılır.

6 günlük şevval orucu, Ramazan ayı ve bayramından sonra şevval ayı içinde tutulmaktadır. Müslümanlar tarafından şevval ayı içerisinde istenildiği zaman tutulmaktadır. Şevval ayının ilk günü ise ramazan bayramının ilk günüdür ancak şevval orucunun bayramdan sonra tutulması gerekmektedir. Çünkü dinimizde ramazan bayramında oruç tutulması haram sayılmaktadır. Bayramdan sonraki günlerde şevval ayında kaza ve nafile oruçları tutulmaktadır.

Şevval orucu 2021 ne zaman tutulur? Şevval orucu kaç gün tutulur, hükmü nedir?

ŞEVVAL ORUCU KAÇ GÜN TUTULUR, HÜKMÜ NEDİR?

Şevval ayında tutulan 6 günlük orucun pek çok hükmü bulunmaktadır. Şevval orucu şevval ayı içerisinde peş peşe veya birlikte tutulabilir. Ramazan Bayramı'nın ilk günü yani Şevval Ayı'nın birinci günü oruç tutmak mekruh sayılmıştır. Hadislerle bu ibadetin önemi ifade edilmektedir. Hz. Peygamber (s.a.s.), "Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur." buyurmuştur. 
Bu oruçlar, Ramazan'da tutulmayan oruçların yerine geçmez ve bu sebeple Ramazan'da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan'da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olur.

ŞEVVAL ORUCUNUN ÖNEMİ NEDİR?

Şevval ayının önemi dinimiz açısından çok büyüktür. Pek çok müslüman bu zaman zarfını ibadetle geçirmeye çaba harcamaktadır. Peygamber Efendimiz Şevval orucuyla ilgili, "Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur." buyurmuştur.
 Şevval orucunun hükmü ile ilgili İbn-i Huzeyme'nin rivâyeti ise şöyledir: "Ramazan ayı orucu on aya, (Ramazan'dan sonra tutulan) altı gün oruç ise, iki aya denktir ki bu, bir senelik oruç demektir." Hz. Muhammed (S.A.V), bu günün önemini anlatarak Şevval ayında altı gün oruç tutmaya teşvik etmiştir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡