Tarih verdi! Bakan Koca "Anlaşma sağlandı" diyerek duyurdu

Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında tam kapanma kararı alınmasının ardından video konferans yöntemiyle toplantı gerçekleştirdi. Bakan Koca toplantı sonrası açıklamalarda bulundu.

Tarih verdi! Bakan Koca "Anlaşma sağlandı" diyerek duyurdu

Koronavirüs salgınında vaka sayılarında yaşanan artışın önüne geçilmesi için 29 Nisan başlayacak olan ve 17 Mayıs tarihinde sona erecek olan tam kapanma öncesi  Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında video konferans yöntemiyle toplandı.

Toplantıda salgındaki son durum, hastanelerde yaşanan doluluk oranı, aşılama çalışmaları, yerli aşı çalışmalarındaki son durum, yakın zamanda Türkiye'de vatandaşlara uygulanmaya başlanacak olan Sputnik V aşısı görüşüldü. Saat 16.30'daki toplantı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, saat 18.00'de YouTube platformu üzerinden açıklama yaptı..

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"Tüm dünyayla birlikte salgın boyunca ağır bedeller ödedik. İş yapma usullerinden sevdiklerimize temas etme halimize kadar her alanda yeni bir düzene geçiş sancısı yaşadık. Sevdiklerimiz kaybettik. Sevdiklerimiz korumak için onları görmemeyi göze aldık. Bu yıpratıcı süreç beklenenden uzun sürdü. Vaka sayılarının ve kayıpların artması için bir kez daha kısıtlamaları sıkılaştırdık.

Umarım ödediğimiz bu bedel bu salgından tamamen kurtulmamıza fayda sağlar. Kısıtlamaların işe yaraması da tamamen hayatımızdan çıkması da onlara ne kadar uyacağımızla ilgili.

Ülkemizde 2 aşı kullanıma girdi. 3. olarak se Sputnik aşısının acil kullanım onayı için son aşamaya gelindi ve aşı tedariki için bir anlaşma da yapıldı. Türkiye Sputnik aşısından 6 ay içinde 50 milyon doz almak üzere anlaşmayı imzaladı. İlk sevkiyat mayısta gerçekleşecektir. Teknoloji transferi de yapılacaktır. 

Haziran ayıyla birlikte Biontech aşısının teslim alınan miktarı 30 milyon dozu geçmiş olacak. Bugünkü toplantıda Uğur Şahin hocamızın da görüşünü alarak Biontech aşısının iki doz arasında uygulanma süresinin 6-8 hafta olarak karar verilmiştir.

Koronavirüs Bilim Kurulu, tam kapanma öncesi toplanıyor! Sağlık Bakanı Koca açıklama yapacak

Diğer aşı üreticileriyle de anlaşma zemini ve erken teslimat konularında görüşmeler devam etmektedir.

BAKAN KOCA'DAN 'YERLİ AŞI' AÇIKLAMASI

Yerli gücümüz, yerli aşılarımız sahaya çıkmaya hazırlanıyor. Yerli inaktif aşımız faz-2 denemelerini tamamladı. Önümüzdeki birkaç gün içinde faz-3 denemelerinin hazırlıkları başlayacaktır. Bu, yaygın kullanım öncesi son aşamadır.

İkinci inaktif aşımız ise faz-1 aşamasına başlamış ve ilk gönüllülerin aşılanmasını tamamlamıştır.

Faz-1 çalışması devam eden bir diğer aşı adayımız olan virüs benzeri parçacık aşısı ise ilk gönüllülerinin tamamını aşılamış durumdadır.

Mayıs ayı sonunda faz-2 çalışmasına geçilmesi hedeflenmektedir. İntranazal uygulanacak aşı çalışması için ise gerekli çalışmalar sonrası faz-1 çalışmasına başlanacaktır."

TÜRKİYE'DE 5 KİŞİDE HİNDİSTAN VARYANTI GÖRÜLDÜ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de 5 kişide Hindistan varyantının görüldüğünü açıkladı.

KORONAVİRÜS SALGININDA SON DURUM

Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu, Sağlık Bakanlığının "covid19.saglik.gov.tr" adresinden paylaşıldı.

Buna göre, Türkiye'de son 24 saatte 282 bin 192 Kovid-19 testi yapıldı, 43 bin 301 kişinin testi pozitif çıktı, 346 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 2 bin 703 oldu.

Son 24 saatte 45 bin 592 kişinin Kovid-19 tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 4 milyon 167 bin 263'e yükseldi.

Test sayısı 46 milyon 435 bin 343'e ulaştı, vaka sayısı 4 milyon 710 bin 582, vefat sayısı 39 bin 57, ağır hasta sayısı 3 bin 549 oldu.

Haftalık verilere göre, bu hafta hastalarda zatürre oranı yüzde 2,4, yatak doluluk oranı yüzde 57, erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 71,6, ventilatör doluluk oranı yüzde 35,2, ortalama temaslı tespit süresi 9,1 saat, filyasyon oranı yüzde 99,9 olarak kayda geçti.

Koronavirüs Bilim Kurulu, tam kapanma öncesi toplanıyor! Sağlık Bakanı Koca açıklama yapacak

 

 

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡