Aşure nasıl yapılır? Aşure tarifi- Aşure malzemeleri nelerdir?

Muhharem ayının başlaması ile aşure tarifi en çok araştırılan başlıklardan birisi oldu. Aşure nasul yapılır? aşure için gerekli malzemeler nelerdir?Aşure nasıl yapılır? Aşure tarifi- Aşure malzemeleri nelerdir? Aşurenin içine ne konulur? Hangi malzemeler

Aşure nasıl yapılır? Aşure tarifi- Aşure malzemeleri nelerdir?

Aşure nasıl yapılır?Aşure yaparken nelere dikkat edilmelidir? Aşure gününün önemi nedir? Aşure ne zaman pişirilir. Aşure gününün yaklaşması ile merak edilen aşure yapımını birçok farklı tarif şekilleri ile sizler için derledik.Muharrem Ayı ile özdeşleşen Aşure'ye dair merak edilenleri, aşure atrifini, pratik aşure tarifleri, aşure malzemelerini sizler için araştırdık.Aşure nasıl yapılır? Aşure tarifi- Aşure malzemeleri nelerdir?sorusunun yanıtını sizler için araştırdık.

AŞURE YAPIMINDA PÜF NOKTASI NEDİR?

Bakliyatları bir gece önceden ayrı ayrı kaplarda suda bekletmeniz pişirme süresini kısaltacaktır. Ayrıca aşurenin daha çabuk kıvam alması için de süt kullanabilirsiniz. Aşurenin rengini karartacağı için inciri ayrı bir kapta haşladıktan sonra suyunu süzmelisiniz. Kalan aşureyi sulanmaması ve daha uzun süre dayanması için buzdolabında muhafaza edin

aşure tarifi

Aşure için gerekli malzemeler

-1 su bardağı nohut
-1 su bardağı kuru fasulye
-3 su bardağı aşurelik buğday
-1 su bardağı kabukları soyulmuş fıstık
-1 su bardağı fındık içi
-1.5 su bardağı doğranmış kayısı
-1 su bardağı kuru üzüm
-Yarım su bardağı kuş üzümü
-Yarım su bardağı küp doğranmış portakal kabuğu
-1 su bardağı küp doğranmış elma
-4 su bardağı toz şeker
-1 çorba kaşığı gül suyu (İsteğe göre)
-1 su bardağı süt (İsteğe göre)
-Bir miktar tuz

AŞURE TARİFİ , NASIL YAPARIM?

Yarına aşure yapmak için bugünden hazırlıklara başlamanız gerekiyor. Bu geceden fasulye, buğday ve nohutları bir kabın içinde ıslatın. Sonrasında ise, fasulye ve nohutu düdüklü tencerede yumuşayıncaya kadar pişirip buğdayları haşlayın. Buğdayların haşlanması yaklaşık 4 saat sürebilir; bu sırada sabırlı olmanız gerekebilir. Aşureye ilave etmek istediğiniz tüm malzemeleri sırasıyla ve ayrı ayrı haşlayın. Ardından bütün malzemeleri karıştırıp kaynamaya bırakın. Kaynayınca fıstık, fındık, portakal kabuğu, elma, şeker, tuz ve dilediğiniz farklı çerezleri ilave edebilirsiniz. Kısık ateşte kaynamaya bıraktıktan sonra yaklaşık 10 dakika bekleyip ateşten alabilirsiniz. İçerisine ateşten almaya yakın kuş üzümü ekleyin; aksi halde üzümler kararabiliyor. Dilerseniz karışıma lezzetli olması adına, 1 su bardağı süt de ilave edebilirsiniz. Aşureniz sıvı olduysa, 2 yemek kaşığı buğday nişastası ekleyip yeniden kaynatabilirsiniz. Üzerini süslemek için nar, tarçın, kuş üzümü ve dilediğiniz malzemeyi kullanmakta özgürsünüz.

AŞURE NASIL YAPILIR?

Pişirme şekli : Kaynatma Hazırlama süresi : 3sa Pişirme süresi : 1sa
Porsiyon : 10-12 Kalori Değeri : 250

Aşure nasıl yapılır? Aşure tarifi- Aşure malzemeleri nelerdir?

Malzemeler :

- 3 bardak aşurelik buğday
- 1,5 bardak haşlanmış fasulye
- 1,5 bardak haşlanmış nohut
- 1 çay bardağı fıstık
- 1 çay bardağı dövülmüş fındık
- 1 çay bardağı dövülmüş ceviz
- 1 çay bardağı kuru üzüm
- 5 - 6 adet kuru incir
- 5 - 6 adet kuru kayısı
- 1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
- 5 - 6 adet karanfil
- 1 adet nar
- Yeşil fıstık
- 6 bardak şeker

AŞURE NASIL YAPILIR, AŞURE TARİFİ

- Aşurelik 3 bardak buğdayı tencereye boşaltın, üzerine buğdayın iki katı kadar oda sıcaklığında suyu ekleyin ve pişirin.
- Buğday piştikten sonra akşamdan ıslattığınız ve haşladığınız fasulyeyi ekleyin ve karıştırın. Ardından nohut ekleyin ve 10 dakika daha pişirin.

- Yaklaşık toplam 30 dakika pişirdiğiniz aşurenin üzerine şekeri ilave edin.

- Aşureye eklenecek şeker buğday ölçünün iki katı olmalıdır. Buna göre 6 bardak şeker ilave edip aşureyi karıştırın ve şekeri eritin.

- Aşureyi çok tatlı sevmeyenler şekeri daha az kullanabilir. Meyveler de tat vereceği için tatlı oranını meyvelerden sağlayabilirler.
 

- Şekeri ilave ettikten sonra sırası ile fıstığı, kuru üzümü, kayısıyı, portakal kabuğunu, tane karanfili ekleyin ve aşureyi 10 dakika daha pişirin.

- Aşure piştikten sonra incirleri ekleyin. İncirlerin kararmaması için bu sürede aşureyi çok kaynatmamamız gerekir. Bu nedenle kuru incirler aşureye son aşamada eklenir.
 

- Artık aşurenin altını kapatıp ılınmasını bekleyebilirsiniz. Aşureniz 10 dakika kadar dinlendirdikten sonra kaselere konularak buzdolabında soğutulabilir.

- Aşureyi servis ederken, koyacağınız süsleme malzemelerinin, tatlı baharatların kararmaması için bu süslemeleri aşureyi buzdolabında soğutmadan önce değil, aşureyi buzdolabından aldıktan sonra, servis etmeden hemen önce serpiştirmeniz gerekir.

aşure nasıl yapılır

Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Aşûre günü Nuh aleyhisselamın gemisi, Cudi dağına indirildi. O gün Nuh ve yanındakiler, Allahü teâlâya şükür için oruçlu idiler. Hayvanlar da hiç bir şey yememişti. Allahü teâlâ denizi, beni İsrail için, aşûre günü yardı. Yine Aşûre günü Allahü teâlâ Adem aleyhisselamın ve Yunus aleyhisselamın kavminin tevbesini kabul etti. İbrahim aleyhisselam da o gün doğdu.) [Taberani] 

AŞURE MALZEMELERİ

-500g aşurelik buğday (3 su bardağı)
-Yarım çay bardağı pirinç
-1 su bardağı nohut
-1 su bardağı kuru fasulye
-200 g kuru kayısı
-200 g kuru üzüm
-1 su bardağı fındık
-3 lt su
-2 su bardağı süt
-4 su bardağı toz şeker
-çeyrek çay kaşığı tuz
-çeyrek çay kaşığı karabiber
-yarım çay bardağı karanfil suyu (1 tatlı kaşığı karanfili kaynatın)

Süslemek için;

-25 g fındık
-25 g kuş üzümü
-100 g ceviz
-1 adet nar
-Tarçın

2017 muharrem ayı aşure yapımı

AŞURE YAPILIŞI;

  • Nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın.
  • Aşurelik buğdayı yıkadıktan sonra tencereye koyup üzerine kaynar su döküp 10 dakika kaynatın. Çıkan buğday suyunu süzün. Aynı işlemi bir kez daha yapın ve suyunu yine süzün. Daha sonra kaynar su ekleyerek buğdayı 50 dakika kadar kaynatın. (İsterseniz akşamdan buğdayı iki kez kaynatıp suyunu süzerek daha sonra sıcak suda sabaha kadar da bekletebilirsiniz. Akşamdan ıslatırsanız 15 dakika kaynatmak yeterli olur.)
  • Yumuşayan buğdaya pişmiş nohutu, fasulyeyi, doğranmış kayısıyı, kuru üzümü, yıkanmış pirinci ekleyerek 15 dakika kaynatın.
  • Sıcak süt, şeker, tuz, karabiber, fındık, karanfil suyu ekleyerek 15 dakika daha kaynatın.
  • Aşureyi cam kâselere bölüştürün.
  • Aşure kâselerde soğumaya başlayınca, üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz.
  • Aşure pişirirken toplamda 3 litre kadar su kullanın. Yanınızda sürekli kaynar su bulundurun, gerektiğinde ilave edebilmek için önemli. Aşurenin kıvamına göre su ekleyebilirsiniz.Şeker miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.

reklama-hayir.jpg

REFİKA BİRGÜL’DEN AŞURE TARİFİ 3

Refika Birgül, bugün Intagram hesabında hem yapımı kolay hem de lezzetli Aşure tarifi yayınladı.
Aşure'yle ilgili bir de not paylaşan ünlü şef şunları yazdı:
"Aşure, pişiriliş şekli farklılık gösterse de bir çok kültürde yapılır. Kimisi adına tufan yemeği, kimisi ise şükran çorbası der. İçine konulan malzeme sayısı da her yöreye göre değişir. 7 çeşit koyulur diyende olur, 41 çeşit olmazsa olmaz diyenlerde… Ama eskilerin söylediği çok güzel bir laf var. ‘’41 çeşit koyamazsan, bal koy, çünkü arı en az 41 çiçeğe konmuştur’’. Sizde aşurenizi yaparken, aşağıdaki tarife bağlı kalmayıp, hem hayal gücünüzü hem de elinizdeki malzemeleri kullanabilirsiniz."

AŞURE MALZEMELERİ, AŞURE İÇİN NELER GEREKLİDİR?

  • 500 gr. buğday
  • 125 gr. kuru fasulye
  • 125 gr. nohut
  • 900 gr. toz şeker
  • 12 adet kuru kayısı
  • 12 adet gün kurusu kayısı
  • 10 adet kuru incir
  • 5 avuç ceviz
  • 5 avuç fındık
  • 5 avuç çiğ badem
  • 5 avuç kuş üzümü
  • 2,5 avuç kuru üzüm
  • 10 adet karanfil
  • 2 adet çubuk tarçın
  • ½ çay bardağı portakal çiçeği suyu
  • 2 portakal kabuğu rendesi
  • 1 çay bardak süt
  • Tuz
  • Süslemesi için;
  • Nar
  • Antep Fıstığı
  • Çiğ badem
  • Portakal rendesi

aşure nasıl yapılır

AŞURE NE ZAMAN YAPILIR?

Muharrem ayının onuncu günü Aşûre günüdür. Muharrem ayı, Kur'an-ı kerimde, kıymet verilen dört aydan biridir. Muharremin birinci günü oruç tutmak, o senenin tamamını oruç tutmak gibi faziletlidir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir: Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur.
Bu ayın en kıymetli gecesi de Aşûre gecesidir. Allahü teâlâ, birçok duaları Aşûre günü kabul etmiştir. Hazret-i Âdem'in tevbesinin kabul olması, Hazret-i Nuh'un tufandan kurtulması, Hazret-i Yunus'un balığın karnından çıkması, Hazret-i İbrahim'in ateşte yanmaması, Hazret-i İdris'in canlı olarak göğe çıkarılması, Hazret-i Yakub'un oğlu Hazret-i Yusuf'a kavuşması, Hazret-i Yusuf'un kuyudan çıkması, Hazret-i Eyyüb'ün hastalıktan kurtulması, Hazret-i Musa'nın Kızıldeniz'i geçmesi, Hazret-i İsa'nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması Aşûre günü oldu.

AŞURE GÜNÜ NELER YAPILIR?

1- Aşure günü oruç tutmak sünnettir.
Yalnız Aşure günü oruç tutmak mekruhtur. Bir gün öncesi veya bir gün sonrası ile tutmalı!
2- Sıla-i rahim yapmalı. Yani akrabayı ziyaret edip, hediye ile veya çeşidi yardım ile gönüllerini almalı. Hadis-i şerifte, (Sıla-i rahmi terk eden, Aşure günü akrabasını ziyaret ederse, Yahya ve İsa'nın sevabı kadar ecre kavuşur) buyuruldu. (Şir'a)
3- İlim öğrenmeli! Hadis-i şerifte, (Aşure günü, ilim öğrenilen veya Allahü teâlâyı zikredilen bir yerde, biraz oturan, Cennete girer) buyuruldu. Bu gece ilim olarak, ehl-i sünnete uygun bir kitap, [mesela İslam Ahlakı veya Tam İlmihal Seadet-i Ebediyye] okumalıdır. Ayrıca Kur'an-ı kerim okumalı, kazası olan kaza namazı kılmalı. (Şir'a)
4- Sadaka vermek sünnettir, ibadettir. Hadis-i şerifte, (Aşure günü, zerre kadar sadaka veren, Uhud dağı kadar sevaba kavuşur) buyuruldu. (Şir'a)
Bugün aşure ibadet diye aşure pişirmek günahtır. Aşurenin bugüne mahsus ibadet olmadığını bilerek, bugün aşure veya başka tatlı yapmak günah olmaz, sevap olur. Bu inceliği iyi anlamalı. Tedavi niyetiyle sürme çeken bugün de sürmelenebilir. Hadis-i şerifte, Aşure günü ismidle sür-melenen, göz ağrısı görmez buyuruldu. (Hakim)
5- Çok selam vermeli. Hadis-i şerifte, Aşure günü, on Müslümana selam veren, bütün Müslümanlara selam vermiş gibi sevaba kavuşur buyuruldu. (Şir'a)
6- Çoluk çocuğunu sevindirmek! Hadis-i şerifte, (Aşure günü, aile efradının nafakasını geniş tutanın, bütün yıl nafakası geniş olur) buyuruldu. (Beyheki)
7- Gusletmeli. Hadis-i şerifte, (Aşure günü gusleden mümin, günahlardan temizlenir) buyuruldu. (Şir'a)
[Bu sevaplar, itikadı düzgün olan, namaz kılan ve haramlardan kaçan mümin içindir.

8 – O gün, eve ufak-tefek erzak alınmalı, alınırsa bir sene boyunca evde bereket olur.
9- Dua Okunmalı, 10 defa şu dua okunur:
”Sübhanallahi mil'el mizan. Ve müntehel-ılmi ve meblegar-rıza ve zinetelarş”

10- Namaz Kılınmalı Aşure gününe mahsus olmak üzere kuşluk vaktinde 2 rek'at namaz kılınır.
Sadaka vermek sünnettir, ibadettir. Hadis-i şerifte, (Aşure günü, zerre kadar sadaka veren, Uhud dağı kadar sevaba kavuşur) buyuruldu. (Şir'a)

aşure nasıl yapılır

AŞURE AYI NEREDEN GELİR?

Allah, Hz. Nuh'a çok büyük bir gemi yapmasını emreder ve Hz. Nuh, emre itaat ederek büyük bir gemi yapar. Ardından bütün müminleri ve her cinsten birer çift hayvanı da gemisine alır. Allah sonunda büyük tufanı kopartır; gökten yağan yağmurlar ve yerden fışkıran sular bütün yeryüzünü kaplar. Böylece, yalnızca gemiye binen müminler kurtulur. Gemi aylarca suda kalır ve bu süreçte yanlarına aldıkları yiyecekler tükenmeye başlar. Durum böyle olunca, gemide kalan yiyecekleri bir kazanda toplayıp bir çorba pişirmeye başlarlar. Nuh'un gemisinde çorba olarak yapılan karışım, şimdilerde yediğimiz aşuredir.

tarifi-7.jpgtarifi-7.jpg

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡