Zeytinyağlı Patlıcan tarifi, hazırlanışı, malzemeleri | Zeytinyağlı Patlıcan Nasıl Yapılır?

Zeytinyağlı Patlıcan nasıl yapılır, gerekli malzemeler nelerdir? Zeytinyağlı Patlıcan Tarifi Hazırlanışı ve püf noktaları hakkında bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz?

Zeytinyağlı Patlıcan tarifi, hazırlanışı, malzemeleri | Zeytinyağlı Patlıcan Nasıl Yapılır?

Bugün sizlerle Zeytinyağlı Patlıcan nasıl hazırlanır, Zeytinyağlı Patlıcan yapılırken hangi malzemeler kullanılır ve tarifi ve yapılışı ile sizlerle birlikteyiz. Şimdiden afiyet olsun…
Zeytinyağlı Patlıcan için Malzemeler:
1 kg patlıcan 3 fincan pirinç 5  adet soğan 2  adet domates zeytinyağı ½ demet dereotu 1  kaşık çamfıstığı 2  kaşık kuşüzümü sıcak su 1tatlı kaşığı şeker ½ tatlı kaşığı yenibahar karabiber tuz
Zeytinyağlı Patlıcan Yemek Tarifi Hazırlanışı:
Pirinci tuzlu ılık suda bekletin. Soğanları kıyıp ¾   bardak zeytinyağında kavurun. Fıstığı ekleyip 1-2dk sote edin, kabuksuz doğradığınız domatesi ilave edin. Domates suyunu çekince yıkadığınız pirinci katın ve 5dk daha kavurun. Üzerine yeteri kadar sıcak su ilave edin, tuzunu, baharatını,şekeri ve kıyılmış dereotunu içine karıştırıp kapağını kapatarak suyunu çekene kadar pişirin. Patlıcanların saplarını kesip atın, baş taraflarını yarım parmak keserek bir kapak açılır. İçlerini oyduktan sonra patlıcanları kızgın yağ içinde 3-4dk kızartın. Yumuşayan patlıcanları yağdan çıkartın soğuduklarında hazırladığınız harç ile içlerini gevşekçe doldurun. Bir tencerenin dibine önce yağlı kağıt serin üzerine patlıcanları dizin ve 2  bardak kadar sıcak su dökün. Tuzunu ayarlayıp kapağını kapatın ve suyunu çekene kadar pişirin.(40dk) soğuk olarak servise sunun.


Zeytinyağlı Patlıcan Dolması tarifi, hazırlanışı, malzemeleri | Nasıl Yapılır?
Zeytinyağlı Patlıcan Dolması nasıl yapılır, gerekli malzemeler nelerdir?  Zeytinyağlı Patlıcan Dolması Tarifi Hazırlanışı ve püf noktaları hakkında bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz?
Bugün sizlerle Zeytinyağlı Patlıcan Dolması nasıl hazırlanır, Zeytinyağlı Patlıcan Dolması yapılırken hangi malzemeler kullanılır ve tarifi ve yapılışı ile sizlerle birlikteyiz. Şimdiden afiyet olsun…
Zeytinyağlı Patlıcan Dolması için Malzemeler:
10  adet patlıcan 2  bardak pirinç 4  adet domates 3  adet soğan 3  kaşık dolmalık fıstık 3  kaşık kuş üzümü 1,5  bardak zeytinyağı 1demet dereotu tuz
Zeytinyağlı Patlıcan Dolması Yemek Tarifi Hazırlanışı:
Pirinci temizleyip tuzlu ılık suda 30dk bekletin. Soğanı dereotunu kıyın, domatesi iri dilimlere ayırın. Geniş bir tavada yağı kızdırıp soğanı kavurun, rengi dönünce pirinci ekleyip kavurmaya devam edin. 2  adet domatesi, dereotunu, fıstığı ve kuş üzümünü pirince ekleyin 3dk daha kavurarak ardından 2  bardak kadar sıcak su ile pişirin. Suyu çekince ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Bu arada patlıcanların içini çıkarın, iyi pişmesi için birkaç yerinden delik açıp soğuyan harcı içine doldurun. Kalan domates dilimleriyle ağızlarını kapatın ve tencereye dizin. Üzerine sıcak su ve tuz katıp bir tabak kapatın; onun da üzerine tencerenin kapağını kapatın ve orta ateşte pişirin.
Zeytinyağlı Patlıcan Dolması 2 . tarifi
Zeytinyağlı Patlıcan Dolması için Malzemeler:
1 kg patlıcan, 2  bardak pirinç, 3  adet soğan, 3  adet domates, 1  kaşık kuş üzümü, 1  kaşık dolmalık fıstık, 1çay kaşığı yeni bahar, 1çay kaşığı karabiber, 1  bardak zeytinyağı, ½ demet dereotu, tuz
Zeytinyağlı Patlıcan Dolması Yemek Tarifi Hazırlanışı:
Patlıcanları ortadan bölüp içlerini oyun, tuzlu suda bekletin. Pirinci ıslatın, soğanı doğrayın, domatesi rendeleyin. Dereotunu kıyın, kuş üzümünü ılık suya karıştırın. Yağı kızdırın soğanı kavurun, pirinci ekleyin kavrulsun. Domatesi ve 2  bardak su katın karıştırarak pişirin. Ocaktan indirirken baharatı, kuş üzümü, fıstığı ve dereotunu ilave edin. Bu harcı ılınınca patlıcanların içine doldurun ağızlarını domatesle kapatın. Geniş bir tencere içine dizerek 1  bardak sıcak su katın. Orta ısıda yarım saat pişirin.
Zeytinyağlı Patlıcan Dolması 3. tarifi
Zeytinyağlı Patlıcan Dolması için Malzemeler:
1 kg patlıcan 1 su bardağı pirinç 1 tatlı kaşığı kuru nane 1 su bardağı zeytinyağı 1 tatlı kaşığı tuz 4   adet kuru soğan 1 limon 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık 2   adet limonun suyu 1 çorba kaşığı kuşüzümü 1 tatlı kaşığı toz şeker Yarım’şar demet maydanoz ve dereotu Birer çay kaşığı yeni bahar, kara biber
Zeytinyağlı Patlıcan Dolması Yemek Tarifi Hazırlanışı:
Kabak oyacağı kullanarak patlıcanların içini çıkartın. Kararmamaları için, patlıcanları tuzlu suda bekletin. İçi hazırlamak için: Bir tencereye zeytinyağı koyun, az kızdırın. Fıstığı ilâve edin. Fıstıklar pembeleşince, yemeklik doğranmış kuru soğanı katın. Kuru soğan kavrulunca, pirinci ve kuş üzümünü ekleyip kavurun. Tuz ve baharatı ekleyip, yeteri kadar su ile, 15-20 dakika ağır ateşte pişirin. Harç pişince içine kıyılmış maydanoz ve dereotu karıştırarak soğumaya bırakın. Hazırladığınız harcı, dolmanın içine doldurup ağızlarını patlıcan ile kapatın. Kullanacağınız tencereye düzgünce dizin. Üzerine, zeytinyağını, tuzu, şekeri ve suyunu koyup 30-45 dakika pişirin.

 

Zeytinyağlı pırasa dolması tarifi, hazırlanışı, malzemeleri | Nasıl Yapılır?
Zeytinyağlı pırasa dolması nasıl yapılır, gerekli malzemeler nelerdir?  Zeytinyağlı pırasa dolması Tarifi Hazırlanışı ve püf noktaları hakkında bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz?
Bugün sizlerle Zeytinyağlı pırasa dolması nasıl hazırlanır, Zeytinyağlı pırasa dolması yapılırken hangi malzemeler kullanılır ve tarifi ve yapılışı ile sizlerle birlikteyiz. Şimdiden afiyet olsun…
Zeytinyağlı pırasa dolması için Malzemeler:
2   bardak haşlanmış Amerikan Pirinci Yarım kilo pırasa 1   adet havuç (doğranmış) 2 su bardağı yoğurt Yarım demet dereotu 1   adet patlıcan (küp şeklinde doğranmış) 1 domates 2 şeker kaşığı kuru nane 2 yemek kaşığı zeytinyağı Yeterince tuz ve kimyon
Zeytinyağlı pırasa dolması Yemek Tarifi Hazırlanışı:
Pirincin pişmesi için 2.5   bardak su ile biraz haşlayın. Bir tavada yağı kızdırıp patlıcan, pirinç, dereotu, kuru nane, tuz ve kimyonu ekleyip 20 dakika kadar kavurun. Pirinçler pişince hazırlanmış olan bu içten pırasaların içine doldurun, fırına koymadan önce üzerlerine yoğurt dökün sonra fırın kabına dizin. 150 derece ısıtılmış fırında 30 dakika kadar pişirin. Servis tabağına alıp domates, havuç ve limon dilimleriyle süsleyerek servis yapabilirsiniz.


bolge-gundem-pismis-yemeklerin-saglikli-saklanmasi-017.jpg

YİYECEKLERİN SAKLANMASI

1-DONDURUCUDA YİYECEKLERİN SAKLANMASI

Yiyeceklerin derin dondurucuların içine çok iyi yerleştirilmesi gerekir.Derin dondurucuların en etkin kullanımı tam dolu oldukları zamandır.Ancak havanın gıdalar arasında dolaşmasına elverecek boşluklar olmalıdır.

Elektrik kesilirse içi oldukça dolu olan dondurucuyu asla açmayın.Bu şekilde yiyeceklerinizi 48 saate kadar 0 derecede muhafaza edebilir.Ancak derin dondurucu nispeten boş ise bu süre 24 saate düşer.Bu yüzden bulunduğunuz yerde elektrik kesintisi fazla oluyorsa ve derin dondurucunuz da boşluklar varsa, bunu buz torbalarıyla doldurabilirsiniz.

Derin dondurucuda saklama kabı olarak cam şişeleri (özellikle ağzı dar olanları) kullanmayın.Çünkü donunca genleşen sıvılar, camın kırılmasına sebep olur.

Derin dondurucuda plastik torbalar -içindeki hava iyice alınıp ağzı bağlandıktan sonra- en iyi saklama koşullarını sağlar.

Dondurduğunuz gıdaların üzerine tarih atın ve en önce tarihli gıdayı en öne koyarak düzgünce sıralayın

Yağlar proteinlerden ve karbonhidratlardan daha geç donar ve dondurucuda saklama ömürleri daha kısadır.Bu nedenle uzun süre (1 sene) saklamayı düşündüğünüz yağlı etlerinizi fazla yağlarından temizlemek dondurucudaki ömrünün daha sağlıklı ve uzun olmasını sağlar.Porsiyonlara ayırıp saklamada önemlidir çünkü çözünmüş gıdaların tekrar dondurulması sağlıksızdır.En güzeli pişirmede kullanacağınız kadarını plastik torbalara koyarak saklamaktır ( 2-3 ay kadar).

Pişirdiğiniz yemeği donduracağınızı önceden biliyorsanız,çok fazla baharat kullanmamaya özen gösterin.Çünkü baharat tadları keskinleştirir.

Fındık,fıstık gibi kuruyemişler ağzı iyice kapatılarak(buzdolabı poşeti),dondurucuda 8 aya kadar muhafaza edilebilir.

Meyveleri küçük parçalar halinde dondurun çünkü daha çabuk donar.Meyveler donarken genleşitiklerinden donduracağınız poşette boşluk bırakın

Kızartılmış yada pane edilmiş yiyecekleri dondurmaktan kaçının.Çünkü bu gıdalar çözününce plastik gibi olurlar onun yerine haşlama metodunu kullanmak daha sağlıklı ve lezzetlidir.

Haşlama yönteminde süre oldukça kısadır.Haşladığınız sebzeleri hemen suya atıp(buzlu su )soğutun ve kağıt havlular yardımıyla kurutun .Soğutma işlemini ne kadar çabuk yapar ,dondurucuya yerleştirirseniz vitamin kaybıda o kadar az olur.

Bazı sebzeleri haşlama süreleri:

LAHANA(doğranmış):1,5 dk

HAVUÇ:3-5 dk.

MISIR:4-8 dk.

PATLICAN:4 dk.

YEŞİL FASULYE:2-3 dk.

BEZELYE :2-3 dk.

KABAK:1 dk.

SOĞAN,ISPANAK:2 dk.

KARNABAHAR,KEREVİZ,BİBERLER:3 dk.

2-BUZDOLABINDA YİYECEKLERİN SAKLANMASI

Ev koşullarında yiyeceklerin büyük bir kısmı buzdolabında saklanır.fakat gıdaların son kullanma tarihleri buzdolabında saklamada çok önemlidir.

Ambalajı açılmış şarküteri ürünleri (salam,sosis,sucuk.vb..) buzdolabında 3 gün tutabiliriz. 3 gün içi,nde tüketilmeyecekse dondurucuya atarak bu süreyi 6 aya kadar uzatabiliriz.

Süt ve süt ürünleri,ambalajı açıldıktan sonra üzerlerinde mikroorganizmaların çok çabuk üremesi sebebiyle mümkün olan en kısa sürede tüketilmelidir.süt ,kışın 2-3 gün ,yazın 1 gün içinde tüketilmelidir.Yoğurt 1-2 hafta ekşimeden saklanabilir.Peynir en geç 1 hafta içinde tüketilmelidir.

Çiğ et ürünleri buzdolabında 1 günden fazla tutulursa bozulma olur.Daha uzun süre saklanmak isteniyorsa ya tuzla kavurmalı (2-3 gün) yada porsiyonlara ayırarak dondurucuya (2-3 ay)atılmalıdır.

Yumurta yıkanmadan 2-3 hafta tazeliğini korur. Kullanmadan önce yıkanır.

Balıkta et gibi hemen pişirilmelidir .Buzdolabında saklana 1 günü geçmemelidir.

Sebze ve meyvelerin ıslak olmaması saklama süresini uzatır ,çürümesini önler.sebzeler kuru olarak naylon torbalara yerleştirilip, ağzı kapatılıp ,üzerinde birkaç delik açılarak ,1-2 hafta buzdolabında saklanabilir.

Pişirilmiş yiyeceklerin buzdolabında saklanmasında özellikle saklama kaplarına dikkat edilmeli.Başka amaçlar için, yapılmış plastik kaplarda yiyecek saklanmaz çünkü zehirli kimyasallar yiyeceğe geçer.Aleminyum ,bakır ve sırlı toprak kaplarda da yiyecek saklanmamalı.En uygunu cam,porselen,çelik ve emayelerdir.

3- DİĞER SAKLAMA YÖNTEMLERİ

Kurutulmuş sebze ve meyveler bez torbalarda ve kuru yerlerde saklanır.

Kuru bakliyatlar alındıktan sonra kırık ,çürük,taş,toprak gibi yabancı maddelerden ayrıldıktan sonra bez torbalarda veya ışık almayan cam ,teneke kavanozlarda muhafaza edilir.İçine iri tuz ekleme ,nemini çekeceğinden küflenme ve böceklenmeyi önler.

Ekmek 1-2 gün naylon torba içinde saklanır .Daha uzun süre saklamak için dondurucuya konulur. Kullanmadan 2-3 saat önce dondurucudan çıkartılır.

Yağlar ,serin ve karanlık yerlerde kapalı olarak tutulur.

Tuzlardaki iyot ışıktan etkilendiği için renkli kaplarda muhafaza etmek gerekir.

Soğan, patates, sarımsak gibi yiyecekleri kuru erzak dolaplarında değil, serin ve karanlık bir mekânda kendi filelerinde saklamanızda fayda vardır Çünkü ışık gördüklerinde filizlenmeye ve bozulmaya başlarlar

Baharatlarda diğer tüm yiyecekler gibi mutlaka ambalajlı olarak satın alınmalı ve kullanım tarihine dikkat edilmelidir. Baharatların ilk günkü gibi taze, sağlıklı ve lezzetini kaybetmeden saklanması konusunda bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor.
Bilinmesi gereken ışığın baharat renklerini değiştirmesi ve havadaki oksijen ve nemliliğin baharatın lezzetini ve kokusunu bozacağıdır.
Baharatların en ideal saklama yeri buzluk veya buzdolabıdır. Alternatif olarak mutfağın serin, kuru ve karanlık bir köşesinde ve mutlaka cam/porselen kavanozlarda saklanmalıdır. Kullanma sırasında veya kavanoz içinde mutkala kuru ve temiz kaşık kullanılmalıdır.
Açılmamış konserveler kuru bir ortamda ve oda sıcaklığında 21 derecede saklanmalıdır.
Konserve kutularını asla ocakların, kaloriferlerin yakınlarında, yani çok sıcak veya çok soğuk bölgelerde saklamayın. Çünkü kapalı konservenin donması veya fazla ısınması, konservenin tadını olumsuz etkileyebilir.

Teneke içinde olan konserveleri açtıktan sonra mutlaka başka kap içine alınız. Çünkü
bir kere açılan tenekenin özellikle ağız kısmı bakteri üremesi için elverişli bir ortamdır.

tarifi-4.jpgtarifi-8.jpg

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
Son Haberler
Alina Boz isyan etti: Yasal hakkımı kullanacağım
Alina Boz isyan etti: Yasal hakkımı kullanacağım
Süper Lig’de nefes kesen hafta tamamlandı: İşte sonuçlar ve puan durumu…
Süper Lig’de nefes kesen hafta tamamlandı: İşte sonuçlar ve puan durumu…
Vücutta ödemi anında bitiriyor! Evdeki o malzemeyi kullanın yeter
Vücutta ödemi anında bitiriyor! Evdeki o malzemeyi kullanın yeter
Altın analistten bomba tahmin: Ons altın 8.000 doları görebilir
Altın analistten bomba tahmin: Ons altın 8.000 doları görebilir
Çok Okunanlar
Güzelliği ile göz kamaştıran Milli voleybolcu Zehra Güneş'in sosyal medya paylaşımlarına hayranlarından yorum yağmuru
Güzelliği ile göz kamaştıran Milli voleybolcu Zehra Güneş'in sosyal medya paylaşımlarına hayranlarından yorum yağmuru
MetroPOLL'den seçim sonrası çok çarpıcı anket! Erdoğan emekliye zam yapsaydı AK Parti seçimlerde birinci çıkar mıydı?
MetroPOLL'den seçim sonrası çok çarpıcı anket! Erdoğan emekliye zam yapsaydı AK Parti seçimlerde birinci çıkar mıydı?
KOSGEB kesenin ağzını açtı! 350 bin TL kredi veriliyor
KOSGEB kesenin ağzını açtı! 350 bin TL kredi veriliyor
“Yabancılara ücretsiz sağlık hizmeti” haberlerine İletişim Başkanlığı’ndan yalanlama geldi
“Yabancılara ücretsiz sağlık hizmeti” haberlerine İletişim Başkanlığı’ndan yalanlama geldi
Yorumlananlar
Fenerbahçe'nin genç yıldızı Ferdi Kadıoğlu yuvadan uçuyor, gideceği yeni yeni takım belli oldu
Fenerbahçe'nin genç yıldızı Ferdi Kadıoğlu yuvadan uçuyor, gideceği yeni yeni takım belli oldu
Son dakika! Fatih Karahan açıklama yaptı: Enflasyon gerilemeye başladı!
Son dakika! Fatih Karahan açıklama yaptı: Enflasyon gerilemeye başladı!