Düzce'de sel felaketi! Köy suya gömüldü! İşte o görüntüler!

Düzce'de yağışın ardından adeta sular altında kalan kentin önemli turizm merkezlerinden Efteni Gölü, havadan görüntülendi.

Batı Karadeniz Bölgesi'ni etkisi altına alan ve 2 gündür aralıklarla devam eden sağanaktan Düzce'de birçok ilçe olumsuz etkilendi.

iha-20230710aw931647-1.jpg

Bazı bölgelerde derelerin taşması neticesinde evlerin giriş katlarında su baskını yaşandı, yollar sular altında kaldı. Sağanak, yaklaşık 150 kuş türüne ve endemik bitkilere ev sahipliği yapan Efteni Gölü'nü de etkiledi.

iha-20230710aw931647-2.jpg

Kentin önemli turizm merkezilerinden biri olan Efteni Gölü, yağışlar sonrası doldu taştı. Her gün çok sayıda vatandaşın durduğu ve bol bol fotoğraf çektiği iskelede çökerek, sular altında kaldı. Efteni Gölü, havadan dron ile de görüntülendi.

Bakan Yumaklı "metrekareye Yaklaşık 260 Kilogram Yağışın Düşmesi Söz Konusu”

Yaşanan sel felaketi sebebiyle Düzce'de herhangi bir can kaybının yaşanmadığını belirten Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı:

"Düzce'nin bazı bölgelerinde metrekareye yaklaşık 260 kilogram yağışın düşmesi söz konusu, neredeyse mevsim normallerinin 4 - 5 katına tekabül eden bir husus. Bundan sonrası için dünyanın dört bir tarafında olduğu gibi biz de ülkemizde bu tür iklim değişikliklerinin etkilerine hazırlıklı olmak durumundayız.

iha-20230710aw931691-2.jpg

Elbette bütün kurumlarımız AFAD'ın koordinasyonda günler öncesinde taşkın ve afet erken uyarı sistemi sayesinde bundan haberdar oldu. Gerekli hazırlıklarını yapmışlardı, aynı şey buraya gelmeden önce Bartın'da, Zonguldak'ta, Kastamonu'nun belli bölgelerinde ve Karabük'te arkadaşlarımızdan da bilgilerini aldık. Arkadaşlarımız öncesinde bütün kamu kuruluşları el ele vererek hazırlığı söz konusuydu. Düzce'de de aynı şey oldu, başta Sayın Valimiz olmak üzere Devlet Su İşlerimizin buradaki ilgili çalışma arkadaşlarımız, karayolları ve orman yani devlet kurumların neredeyse tamamı çok yoğun bir çalışma içerisinde girdiler.

iha-20230710aw931691-4.jpg

6 Temmuzdan itibaren hazırlıklarını yaptılar, Elhamdülillah şu ana kadar herhangi bir can kaybımız, yaralımız ya da kaybımız yok. Hayvan telefleriyle alakalı çok majör durumumuz da yok. Bu bizi sevindiriyor. Elbette yapılması gerekenler var bunların bir bölümü yapılmış bir bölümü devam eden işler. Deprem sebebiyle bunlardan bazılarının ertelenmesi söz konusuydu ama bugün burada tüm taraflarla tekrar konuştuk ve bunların artık büyük bir kısmını sene sonuna kadar, değerlerini de yeni yağış döneminin geleceği Önümüzdeki yılın Mayıs ayının sonuna kadar bitmesi gerek. Bütün hazırlıkların tamamlanıp artık bir daha Düzce'nin gündeminden sel ve taşkın konusunu çıkarmamız gerekir" dedi.

Sel Kolonya Fabrikasını Kullanılmaz Hale Getirdi

Düzce'de sağanak yağışlar sonrası Melen Çayı taştı. Taşkın yüzünden oluşan selde bir kolonya fabrikası büyük hasar gördü.

Düzce'de meydana gelen sağanak yağışların ardından Melen Çayı taştı. Korona virüs zamanında yoğun bir çalışmanın içerisine giren ve günlük 500 bin kolonya üretimi olan Yenitaşköprü köyündeki kolonya fabrikası taşkında ağır hasar aldı. Melen Çayı'na yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta bulunan fabrikada su yüksekliği 1 metreye ulaştı. Düzce'de tek hasar alan fabrika olduklarını belirten Personel Müdürü Nurettin Yılmaz, "Cumartesi ve pazar günleri Düzce'de yoğun sağanak yağış vardı. Önlem almak amaçlı fabrikaya geldik. Önlemlerimizi aldık. Fakat yarım saat içerisinde fabrikanın içerisinde 1 metre su oluşunca biz de bölgeden ayrılmak zorunda kaldık" ifadelerini kullandı.

iha-20230710aw931829-1.jpg

"3 Milyon Şişe Zarar Görmüş Olabilir"

Fabrikada hasar tespit çalışmalarına başladıklarını belirten fabrikanın Üretim Müdürü Tuncay Yıldız ise, "Fabrikada hasar tespit çalışmalarına başladık. Şu an tam olarak bir şey söylemek mümkün değil. Ama ortalama olarak 3 milyon adete yakın kolonya zarar görmüş olabilir. Bu rakam 10 milyon sayısına da ulaşmış olabilir. Arkamızda kolilerin tamamı patlamış durumda" şeklinde konuştu.

iha-20230710aw931829-11.jpg

"Makinelerin Çalışma Durumu Yok"

Fabrikada ağır hasar oluştuğunu vurgulayan Yıldız, "2 bin 500 metrekare büyüklüğündeki fabrikamızda 8 adet makine bandımız vardı. Hiçbiri şu anda çalışacak durumda değil. Yarın elektrikçi gelecek. Konu ile ilgili çalışmalar olacak. Makineleri kontrol edeceğiz. Suyun çekilmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

e9752c44-54d5-4a06-91d9-3323f445905a.jpg

Sel Sularında Sürüklenen Yapı Suya Gömüldü

Düzce'de sel sularına kapılan bir yapı sürüklenmesinin ardından sulara gömüldü.

Hafta sonu Düzce il genelinde etkili olan sağanak yağışların ardından dereler taştı. Birçok bölgede yapılar zarar gördü. Cumayeri'nde sel sularına kapılan bir yapı Melen Çayı'nda sürüklenmeye başladı.

iha-20230711aw932073-5.jpg

Sel Suları Asfaltı Yerinden Söktü

Düzce'de Melen çayının taşması sebebiyle meydana gelen selin boyutu, suların çekilmesiyle gün yüzüne çıktı. Asfaltı söken sel suları bir aracı da yuttu.

iha-20230711aw932073-7.jpg

Düzce'de hafta sonu etkili olan sağanak yağış bir çok derenin taşmasına sebep oldu. Melen çayının taşması ile birlikte küçük sanayi sitesinde bulunan alt geçit sular altında kaldı. Asfaltı söken sel suları bir araca da yuttu. Düzce'de sağanak yağışın etkili olduğunu ve bir çok bölgede su taşkınların meydana geldiğini belirten Hakan Arslan, "Cumartesi ve pazar günleri Düzce'de çok etkili bir sağanak yağış oldu. Dereden taşan sular burada asfaltı yerinden kaldırıp köprünün altına kadar almış. Asfaltı yerinden sökmüş. Köprünün altında da bir araç var. Sular çekilince neler çıkacak belli değil" ifadelerini kullandı.

VİDEOYA YORUM KATMAK İÇİN TIKLAYIN
Benzer Videolar